RECENZE: MSI GS60 Ghost Pro - maximum herního výkonu dosažitelného v tenkém těle, nově s Intel Skylake

5. 1. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Loňský model prošel omlazením vnitřních součástek spolu s příchodem výkonných procesorů generace Skylake. V testované konfiguraci nabídne čtyřjádrový procesor Core i7, 8 GB operační paměti, full-HD IPS displej a výkonný grafický čip GeForce GTX 970M. To vše při tloušťce menší, než bývá u podstatně slabších, levných kancelářských notebooků.

MSI GS60 Ghost Pro - maximum herního výkonu dosažitelného v tenkém těle, nově s Intel Skylake

Základní popis

Ne každý, kdo má zálibu v hraní her, je ochoten tolerovat vyšší hmotnost notebooku. Někdo rád hraje, ale současně potřebuje stroj, který s sebou může vzít na cesty a hned se mu nepronese. Výrobci si toho jsou vědomi a nabízí stále více tenkých výkonných modelů. Zatímco většina jich končí u vyšší střední třídy grafických čipů někde okolo GeForce GTX 960M, MSI jde jako jeden z mála dále a nabízí mnohem výkonnější GTX 970M.

Vzhledem k tomu, že první generaci MSI GS60 jsme testovali loni a šasi je prakticky identická, doporučuji pro plné pochopení nejdříve přečíst recenzi MSI GS60 Ghost Pro - neskutečný herní výkon vtěsnaný do notebooku s tloušťkou základny pouhých 14 mm. V této recenzi se budu věnovat pouze rozdílům mezi oběma generacemi.

Změna v nabídce rozhraní se projevila pouze na pravém boku, kde bylo třetí USB 3.0 nahrazeno novějším konektorem USB 3.1 Type-C, který v sobě přenáší také plnohodnotný obrazový signál typu DisplayPort. Pro standardní USB zařízení (do verze 3.0) tak zůstává pouze dvojice portů na levém boku.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 389 x 265 x 20,5 mm. Testovaná konfigurace váží 2,11 kg a 150W zdroj k ní dalších 646 g (včetně třížilového kabelu). Počítač je tenký a nečekaně lehký na svůj výkon a ve kvalitním batohu se hned tak na cestách nepronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice i touchpad zůstaly beze změny. V případě klávesnice však testovací kus již netrpěl špatným rozpoznáváním stisku Mezerníku po krajích. Proti mechanice tak nyní nemám žádné výhrady. Ty směřují pouze k nestandardnímu rozložení kláves (Windows vpravo, chybějící dedikované Home/End,...) a mírnému posunutí řady kláves s číslicemi, které některým lidem nejspíš bude způsobovat určité přehmaty, pokud se při psaní nedívají na klávesnici.

Touchpad ELAN má stále stejně výrazné zpoždění kurzoru proti pohybu prstu, což jej činí nepřesným a hůře použitelným pro rychlou práci. Zejména v kontrastu s přesnými Precision touchpady, které se začaly objevovat koncem minulého roku ve stále větším množství notebooků, tento působí zastarale.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na nové generaci Intelovské platformy (Skylake) a jejím středobodem jsou čtyřjádrové procesory Core i7 s mezním tepelným výkonem (TDP) 45 wattů. V testované konfiguraci je zvolen procesor Core i7-6700HQ s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem TurboBoost až do 3,5 GHz.

Na základní desce jsou dva sloty typu DDR4-2133, do kterých lze vložit až 16GB moduly (celkem tedy 32 GB paměti). V testované konfiguraci je osazeno jen 8 GB, což pro hraní her plně postačuje. Paměť je složena z jednoho modulu a druhý slot zůstává volný pro pozdější rozšíření.

Hodí se ovšem dodat, že zrovna operační paměť je na horní straně základní desky. Pokud se ke slotům chcete dostat, musíte rozmontovat v podstatě celý notebook, základní desku z něj vyjmout, otočit a teprve pak získáte potřebný přístup. Jde tedy o postup, který bych nedoporučil nikomu, kdo není dostatečně technicky zdatný.

Stejná je ostatně i situace se slotem pro SSD. V podstatě pouze baterie a 2,5“ pevný disk jsou přístupné už po odšroubování vany základny.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 81545
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17994

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 301214
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 110503

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,50 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,38 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,91

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 136 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 669 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,93

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11350 MB/s

Navzdory tloušťce přístroje si procesor umí držet vysoké takty i při dlouhodobé maximální zátěži. Při zátěži všech jader procesoru (bez ohledu na zátěž grafiky) se takty postupně ustálí na velmi slušné hodnotě 3,1 GHz, což znamená v podstatě stejný výkon, jaký obvykle podávají i tlustší klasické herní notebooky. K výkonu nemohu mít výhrady a tam, kde je prioritou poměr výkonu ku hmotnosti (resp. tloušťce), je MSI GS60 jedním z nejlepších notebooků na trhu.

MSI v této generaci základní desky ustoupilo od možnosti spojit dvě SSD do pole RAID softwarovým SATA řadičem (pole sice bylo řízené na úrovni firmware, nicméně potřebnou logiku zajišťoval procesor). Místo toho teď slot M.2 podporuje (vedle SATA) i NVMe paměti, tedy SSD připojená přímo na sběrnici PCIe pro dosažení maximálního výkonu a minimální přístupové doby (lepší než s dvojicí SATA SSD v poli RAID).

V testované konfiguraci je zvolena levnější varianta v podobě 128GB SSD od Toshiby připojeného pomocí 6Gb/s SATA. Na něm je jak systém, tak základní programy. Pro skladování objemnějších dat je přítomen ještě 2,5“ pevný disk s kapacitou 1 TB a rychlostí ploten 7200 otáček.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 273,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 412 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 114,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,3 ms

Kabelový i bezdrátový adaptér mají značku Killer (v případě Wifi jde o rebranding Qualcomm Atheros). Kabelové připojení může běžet až gigabitovou rychlostí a bezdrátová komunikace (2,4/5GHz) podporuje standardy Wifi-AC a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a matici IPS. Zatímco dříve testovaný kus měl špičkový displej od Samsungu, zde je použit typ od LG. Ten má o něco nižší barevné pokrytí, ale měl by nabízet PWM regulaci jasu na vyšší frekvenci, což by mělo být pro oči příjemnější (hlavně pro dlouhodobou práci). Displej je kvalitativně mnohem lepší než běžné TN panely jak v barvách, tak kontrastu a pozorovacích úhlech a plně postačuje pro hraní i kancelářskou práci.

Nad průměrem je také svítivost panelu, který lze v omezené míře dobře používat i v létě na přímém slunci. Rozsah nastavení je velmi dobrý a nejnižší úroveň jasu je poměrně tmavá i při práci v úplné tmě.

Vedle grafického jádra Intel HD530, které je integrované v procesoru a obsluhuje všechny zobrazovací jednotky, je na základní desce také dedikovaný grafický čip vyšší třídy – NVIDIA GeForce GTX 970M s 3 GB rychlé paměti GDDR5 (192bit). Grafické jádro umí pracovat v případě potřeby s taktem až 1,033 GHz a obsahuje 1280 shaderů (tedy dvojnásobek proti GTX 960M) na 48 samostatných rasterizačních jednotkách.

Grafické jádro se zapíná pouze v případě potřeby vyššího 3D výkonu. Naopak při kancelářské práci je vypnuté, čímž šetří energii. Hardwarová podpora zahrnuje DirectX 11.2 a výpočetní rozhraní OpenCL i CUDA.

Notebook je vybaven rovnou třemi obrazovými výstupy. Dva jsou typu DisplayPort – jeden je řešen konektorem mini-DisplayPort a druhý USB Type-C. Třetí výstup je standardní HDMI 1.4a. K výstupům typu DisplayPort lze řetězit dva monitory. Jinak je zapojení libovolné s jedinou podmínkou – maximálně notebook může obsloužit tři nezávislé obrazovky a počítá se do tohoto omezení i interní displej. Pokud tedy chcete připojit tři externí monitory, musíte interní displej vypnout.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P9015 (Graphics: 10131, Physics: 6859)

Testy 3D Mark (2013)

  • Cloud Gate (DX10): 19791 (Graphics: 43911, Physics: 6772)
  • Fire Strike (DX11): 6491 (Graphics: 7496, Physics: 8780)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 50,91 fps
  • Cinebench R15: 62,45 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 17,05
  • EnSight (ensight-04): 50,77
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,61
  • Maya (maya-02): 15,06
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,48
  • SolidWorks (sw-03): 13,98
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,23
  • Siemens NX (snx-01): 7,61

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 160,8 fps
  • 1920x1080: 91,6 fps

Oproti loňské generaci s GeForce GTX 870M (s architekturou Kepler) má nový čip s architekturou Maxwell vyšší výkon v závislosti na typu zátěže o 30-50 %. Ve srovnání s GeForce GTX 960M je rozdíl ještě větší – 50-60 %. Podávaný grafický výkon plně postačuje pro bezproblémové hraní v plném rozlišení displeje a poskytuje dobrou rezervu do budoucna.

Multimedia

Jedinou změnou multimediálního systému je nové softwarové rozšíření „Nahimic for MSI“. Funkčnost je však stejná a zvuk se jím příliš nezlepší. Čtveřice reproduktorů opět nedává lepší zvuk než průměrný kancelářský notebook, pouze dokáže hrát o poznání hlasitěji.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení se od první verze nijak nezměnilo. Má dva ventilátory a samostatné chladící okruhy pro procesor i grafický čip. Ventilátor na procesoru pracuje prakticky neustále a není příliš tichý. V klidné místnosti jej citlivější uživatelé zcela jistě budou považovat za rušivý. Poznat je tlumeně i v běžném ruchu ze vzdálenosti do jednoho metru. Občas se ventilátor při nenáročné činnosti umí vypnout, ale navzdory chladnému prostředí to obvykle vydržel jen pět sekund, než se znovu roztočil. Hlavně v noci při práci s notebookem v posteli může chlazení rušit.

V zátěži se zvyšují otáčky a chlazení má velmi intenzivní zvukový projev. V případě zátěže stačí i vytížení jediného jádra procesoru po dobu aspoň třiceti sekund. Hlučnost v zátěži se pohybuje nad průměrem i pro kategorii výkonných tenkých strojů a při hraní pro lepší akustickou pohodu doporučuji používat uzavřená sluchátka.

Návrh chlazení z hlediska hlučnosti považuji za největší problém MSI GS60. Vzhledem k tomu, že nejde o jediný notebook tohoto výrobce, kde projevuje zvýšená hlučnost (hlavně v klidovém stavu), objevila se aplikace MSI Silent Option, která by měla umožnit lepší regulaci chlazení. Je však stále pouze v rané vývojové fázi a navíc zatím nefunguje pod Windows 10.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 27,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 32,3°C (uprostřed)
  • výdechy chlazení = 29,2°C
  • napájecí adaptér = 32,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 47,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,2°C (levý)
  • napájecí adaptér = 45,2°C

teplota okolí při měření: 23°C

Zahřívání na povrchu je patrné pouze v zátěži. Při hraní se zahřívá hlavně spodek v zadní části a prostor nad klávesnicí. Klávesnice jako taková si díky odsunutí blíže k přední části zachovává přijatelné teploty bez ohledu na zátěž.


Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 49 Wh a notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 3 hodiny a 34 minut. Běžně tedy ani při nenáročné práci s Wifi nečekejte výdrž daleko nad hranici tří hodin. Výdrž z nějakého důvodu klesla oproti dříve testované generaci. Je možné, že jde buď o nějakou úpravu základní desky, nebo nějakou nevyřešenou nekompatibilitu ve Windows 10.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % kapacity za jeden a půl hodiny a rychlost nabíjení není výrazně ovlivněna výkonovou zátěží.

Příslušenství

Notebook již je dodáván v základu s Windows 10, což je asi jediná větší změna na straně software. V balení do redakce dorazil spolu s notebookem také 150W napájecí adaptér včetně třížilového přívodního kabelu, základní tištěná dokumentace a instalační DVD. Brašna tentokrát součástí nebyla.

Ceny a záruka

Ze Skylake konfigurací je testovaná tou levnější a stojí 37 607,- Kč bez DPH (45 504,- Kč s DPH). Desetitisícový příplatek vám vyšší konfigurace kompenzuje UHD displejem (3840x2160), 16 GB operační paměti a 256GB SSD.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. MSI hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Poslední verze 15,6“ herního notebooku MSI GS60 patří k tomu nejvýkonnějšímu, co existuje mezi tenkými notebooky. Nabízí výhradně čtyřjádrové procesory, které kombinuje s vyšší třídou grafických čipů. Výsledkem je možnost hrát v podstatě bez omezení v plném rozlišení displeje a s vysokými detaily. Při hmotnosti pouhých 2,1 kg tak boří představy, že hrát se dá jen na velkých a těžkých strojích.

GS60 má i jiné přednosti – dobrý IPS displej, kombinaci s SSD a pevného disku a klávesnici s nastavitelným barevným podsvícením. Najdete na něm však i několik kompromisů. Tím hlavním je vyšší hlučnost, kdy ventilátor neztichne ani při nenáročné činnosti, a nižší výdrž na jedno nabití. Za nešťastné považuji i provedení hlavního vypínače, který obvykle svítí intenzivní modrou barvou a který je zejména k večeru a při práci potmě velmi nepříjemný. Zde však nejde o žádný kompromis, ale spíše o nešťastné rozhodnutí designérů.

Cílovou skupinou MSI GS60 budou bezpochyby hráči, kteří plánují notebook často nosit a jsou ochotni si připlatit za vysoký výkon v mobilním provedení, mobilnějším než u výkonných notebooků bývá zvykem.

Klady a zápory

+ extrémní výkon v tenkém provedení

+ dobré teploty v plné zátěži
+ nízká hmotnost

- hlučnost i při nízké zátěži
- nižší výdrž na baterii
- nepříjemně svítící modré logo nad klávesnicí

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GS60-6QE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2132 (8+0)
  • SSD (GB): 128 (TOSHIBA THNSNJ128G8NU, SATA-3)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 970M (3GB, 192bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1525 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 3h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 389 x 265 x 20,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,11
Recenze

Diskuse