RECENZE: Acer Aspire R13 (2016) - netradiční překlápění s velkým výkonem

15. 3. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V rámci přechodu modelů na novou generaci procesorů (Skylake) Acer vydal vylepšený 13“ Aspire R13. Ten je zajímavý svou netradiční překlápěcí konstrukcí, kdy je v režimu tabletu klávesnice lépe chráněna před poškozením. Uvnitř má v testované konfiguraci úsporné Core i7, 8GB RAM, SSD i IPS displej s vysokým rozlišením. Nově také plnohodnotná klávesnice.

Acer Aspire R13 (2016) - netradiční překlápění s velkým výkonem

Základní popis

Model Aspire R13 jsme již v redakci měli, když jsme testovali přechozí generaci Acer Aspire R13 (2015). Původní model s procesory generace Haswell byl nahrazen novým, s jinou základní deskou, která se liší, jak novějším procesorem, tak výkonnějšími komunikačními rozhraními. Kromě toho jsme se dočkali také nové klávesnice, která již není tak omezená jako ta předchozí. Vzhledem k tomu, že změn není mnoho, budu se v této recenzi věnovat pouze rozdílům a pro plné pochopení doporučuji nejdříve přečíst odkazovanou recenzi původního modelu.

V případě mechanického provedení by teoreticky neměla být žádná změna, nicméně jedné jsme si tentokrát všimli. Při používání dotykové obrazovky totiž docházelo u výrazně tmavých barev až černé, k mírnému "vlnění" na displeji. Dle vyjádření výrobce jde o vlastnost použitého displeje Sharp WQHD MVA LCD a jeho krycí vrstvy.


V případě rozhraní následuje Aspire R13 trend notebooků vyšší třídy a na levém boku najdete nový konektor USB 3.1 Type-C, který je navíc kombinovaný s výkonným rozhraním ThunderBolt 3.0 zvládajícím jak datové přenosy na rychlostí sběrnice PCIe, tak přenos obrazu ve vysokém rozlišení (DisplayPort).

Ve výbavě najdete i nadále tři klasická USB (dvě z toho ve verzi 3.0), výstup HDMI v plné velikosti, čtečku paměťových karet SD XC a kombinovaný konektor zvukového čipu. Pro větší konektory jako VGA a LAN se zde dle očekávání místo ani tentokrát nenašlo.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se dočkala zásadní změny k lepšímu. Místo původního redukovaného rozložení, kde chyběla celá horní řada (s F1-F12), je tu klasická varianta se všemi běžnými klávesami. Vrátil se dokonce i zástupný numerický blok kolem písmen I a K. Notebook je díky tomu použitelnější pro pokročilé uživatele. Vzhledem k tomu, že spolu s Acerem upustili od redukovaných klávesnic i další výrobci, pravděpodobně nebyla absence horní řady kláves přijímána většinovým uživatelem příliš pozitivně.

Zlepšila se také mechanika kláves. U předchozího modelu jsem si stěžoval na nejistý stisk. Zde mají klávesy opět menší zdvih, nicméně mnohem lépe je poznat, když už je klávesa stisknutá. Klávesnice je tichá a neměl jsem problém na ní psát rychle a bez překlepů. Nová klávesnice je tedy ve všech ohledech znatelně lepší a s tou původní nemá nic společného.

Podsvícení kláves už není tyrkysové. Místo toho má běžnější bílou barvu. Zůstala však konstrukce zamezující prosvítání diod v mezerách mezi klávesami, takže provedení podsvícení vnímám jako nadprůměrné. Jas klávesnice lze regulovat v několika krocích pomocí kláves Fn+F9/F10 a nižších jasů je dosaženo pomocí PWM regulace, která má naštěstí poměrně vysokou frekvenci blikání (500 Hz místo častých 60) .


Hlavní HW parametry

Původní procesor generace Haswell byl nahrazen o dvě generace novějším (Skylake) a jde o úsporné dvoujádro Intel Core i7-6500U se základním taktem 2,5 GHz a režimem TurboBoost do 3,1GHz. Mezní tepelný výkon (TDP) je nastaven na 15 W s tím, že výrobce jej může upravit v rozmezí 7,5-25 W (toho však Acer nevyužívá).


Operační paměť je integrovaná na základní desce a má kapacitu 8 GB. Jde o čipy DDR3L-1600 zapojené v režimu dual-channel pro maximální paměťovou propustnost. Vzhledem k absenci paměťového slotu není možné paměť později rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 64382
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16049

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 151208
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50480

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,46 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,58 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,45

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 128 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 322 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,51

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13596 MB/s

Výpočetní výkon procesoru je po dvou generacích vyšší přibližně o čtvrtinu. Aspire R13 umí využívat maximum obvyklé pro tento procesor a nelimituje výkon kvůli nastavení chlazení. Podávaný výkon s přehledem postačuje pro všechny běžné činnosti, které od kancelářského notebooku můžete chtít a pohybuje se na úrovni, kterou dvě generace zpět měly vyšší modely dvoujádrových procesorů s mezním tepelným výkonem (TDP) 35 W.

Úložný prostor je řešen jedním M.2 SSD s kapacitou 256 GB, které je připojeno na sběrnici SATA. Přenosovými rychlostmi spadá do průměru mezi SSD a je nesrovnatelně rychlejší než plotnové disky.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 392,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Komunikace s okolím je opět výhradně bezdrátová, s podporou Wi-Fi /AC a Bluetooth 4.0. Tentokrát však není bezdrátová karta dodávána od Intelu, ale od Qualcomm Atheros (pravděpodobně kvůli konektoru M.2). Odpadla tím tedy podpora bezdrátového přenosu obrazu Intel WiDi.

Displej a grafika

V případě displeje nedošlo ke změně a jde opět o lesklý panel s rozlišením qHD (2560x1440) a maticí IPS nadprůměrných kvalit. Tentokrát jsme však měli možnost proměřit sondou podsvícení. Ve většině nastavení jasu je podsvícení stálé, pouze v nejnižších dvou stupních se projevuje blikání vlivem nefiltrované PWM regulace. Toto blikání je však na vysoké frekvenci 2 kHz, která nevytváří velkou zátěž pro oči při dlouhodobém používání. Celkově jde o velmi dobrý výsledek.


S novým procesorem je počítač vybaven i novou integrovanou grafikou. Tentokrát je tu jádro Intel HD 520, jehož hlavní změnou proti původnímu HD4400 je vedle vyššího výkonu také možnost obsluhovat displej s rozlišením UHD (3840x2160) v plné obnovovací frekvenci 60 Hz.

Této vlastnosti lze využít díky konektoru USB Type-C, jehož součástí je přenos DisplayPort. V případě HDMI 1.4a lze rozlišení UHD zobrazovat maximálně s obnovovací frekvencí 30 Hz, což je dáno limitací rozhraní. Přenos DisplayPort umožňuje své přenosové pásmo rozdělit mezi více monitorů pomocí řetězení. V případě využití obou výstupů tak můžete k notebooku připojit například tři externí monitory s rozlišením 2560x1600 (60 Hz) a všechny je provozovat v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1620 (Graphics: 1453, Physics: 4279)
  • Fire Strike (DX11): 819 (Graphics: 873, Physics: 4686)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 33,84 fps
  • Cinebench R15: 41,11 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 2,86
  • LightWave 3D (lightwave-01): 17,39
  • Maya (maya-02): 16,55
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,08
  • SolidWorks (sw-03): 15,20
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,71
  • Siemens NX (snx-01): 2,20

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 19,4 fps
  • 2560x1440: 6,1 fps

Výkon grafického jádra je vyšší o 60 %, což je dobrý nárůst. I tak to ovšem není mnoho na hraní moderních her. Počítejte, že méně náročné hry je možné hrát v rozlišení full-HD, zatímco ty náročné si zahrajete maximálně v rozlišení HD se sníženými detaily. Nejnáročnější tituly (např. Zaklínač 3) si nezahrajete vůbec. Mimo her a náročných 3D aplikací nebude integrované grafické jádro nikde limitací.

Multimedia

Stereofonní reproduktory mají své místo na spodku základny a o úpravu zvuku se stará softwarové rozšíření Dolby. Zvuk repráčků je poměrně dobrý na poměry tenkých zařízení. Jen je trochu utopený kvůli většímu utlumení vysokých frekvencí. Příjemným překvapením je vysoká maximální hlasitost, která převyšuje to, co byste v této třídě běžně čekali. Výsledek je tedy dle mého názoru nadprůměrný. Je možné, že tento nový model dostal jiné reproduktory.

Webkamera základní kvality má aktivitu indikovanou silnější zelenou diodou vedle objektivu. Duální mikrofon byste okolo hledali marně. Jeho zdířky jsou na čelní straně základny.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je u nového modelu prakticky shodné. Při kancelářské práci o chlazení nebudete vůbec vědět. Hlučnost v zátěži mírně klesla, takže v běžném ruchu sice budete vědět o ventilátoru pracujícím ve vyšších otáčkách, ale nepůjde o vyloženě nepříjemný zvuk.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 49 Wh v našem standardním redakčním testu* stačila na 8 hodin a 44 minut provozu na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s Wifi a polovičním jasem klesne lehce nad hodnotu sedmi hodin, což je stále skvělý výsledek.

Příslušenství

V balení s notebookem najdete jen 45W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Na SSD je tentokrát předinstalovaný systém Windows 10 Home (64bit) a v případě tovární instalace platí to samé, co jsem psal dříve – je v ní větší množství bloatware.

Ceny a záruka

Aktuálně je v nabídce jediná konfigurace, a to testovaná. Stojí 28 917,- Kč bez DPH (34 990,- Kč s DPH). Záruka je u tohoto modelu standardní dvouletá s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Brně a přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

Nový Acer Aspire R13 je opět velmi praktickým konvertibilním notebookem. Používá jinou konstrukci, než je dnes obvyklá, ale považuji to za výhodu. Na rozdíl od konstrukce s víkem překlopným o 360° totiž nemusíte v režimu tabletu odkládat zařízení na stůl klávesnicí dolů (tedy nehrozí její zašpinění) a přechod mezi režimem tabletu a notebooku nevyžaduje zvednutí celého zařízení.

U předchozí generace jsem si stěžoval na redukovanou klávesnici a její špatnou mechaniku. Tento problém v nové generaci byl napraven – nová klávesnice je pohodlná a nechybí jí ani méně používané klávesy. Mimo to má Aspire R13 co nabídnout i díky tichému provozu, pěknému IPS displeji a velkému pohodlnému touchpadu. Na cestách pro změnu potěší dlouhá výdrž na jedno nabití a nízká hmotnost. Považuji jej za jednoho z nejzajímavějších zástupců vyšší třídy konvertibilních zařízení, které by vám určitě nemělo uniknout z hledáčku.

Klady a zápory

+ praktická konvertibilní konstrukce
+ výborný výkon na konvertibilní stroj této hmotnosti
+ pěkný displej

- u tmavých barev se při použití dotykové vrstvy LCD "vlní"

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire R13 (R7-3712)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6500U (2.50/3.10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard)
  • HDD (GB): 256 (LITEON CV1-8B256, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IGZO (lesklý; tlumené odlesky)
  • LCD rozlišení: qHD (2560 x 1440)
  • Video: Intel HD520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen
  • Software: Windows 10 Home (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 8h 44min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, USB 3.1 Type-C / ThunderBolt 3.0, HDMI
  • Rozměry: 343 x 230 x 18-19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,54
Recenze

Diskuse