RECENZE: DELL Latitude 5470 - nová generace střední business třídy s čtyřjádrovými procesory

23. 2. 2016 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Po nástupu úsporných procesorů napříč téměř celým segmentem pracovních notebooků se situace konečně obrací a přichází první vlaštovky s čtyřjádrovými procesory Core i5 a i7, které odpovídají na nářky zákazníků směrem k výkonu. 14,0“ Latitude 5470 je jednou z nich a kromě výkonného procesoru má testovaná konfigurace také Full HD IPS displej, SSD a podsvícenou klávesnici. Přitom jde v rámci nabídky DELLu o střední model cílený na řadové zaměstnance středních a větších firem.

DELL Latitude 5470 - nová generace střední business třídy s čtyřjádrovými procesory

Základní popis

Mnoho let to byla právě řada E6xx0 (jako nástupce D6x0), která představovala hlavní řešení relativně výkonných kancelářských notebooků do středních a velkých firem. Tyto notebooky sice na rozdíl od pracovních stanic nenabízely nikdy výkonné grafické čipy, nicméně odjakživa používaly procesory s nesníženým napětím a v posledních generacích přešly i na čtyřjádrové varianty procesorů Core i7. Nicméně tato řada nedávno skončila s tím, jak se trh (vedený hlavně Intelem) přesunul k tenčím notebookům, kde se začaly prosazovat úsporné dvoujádrové procesory. Ve vyšší třídě pak žezlo převzaly modely řady 7000 a ve střední zas řady 5000.

Tenčí pracovní notebooky jsou samozřejmě skvělé a nenajde se moc zaměstnanců, kteří by vám řekli, že je teď jejich notebook příliš tenký nebo lehký. Na druhou stranu těch, co potřebují hodně výkonu, je pořád dost a situace posledních dvou let směřovala k tomu, že buď budou mít tenký, ale ne moc výkonný notebook, nebo musí přejít k mobilním pracovním stanicím – ty sice výkon mají, ale z hlediska tloušťky a hmotnosti jsou spíše krokem zpět. Kromě toho u nich uživatelé mohou platit za komponenty, které vlastně vůbec nepotřebují (například certifikovaný grafický čip, resp. jakýkoli grafický čip).

Tlak ze strany zákazníků na výrobce donutil Intel přehodnotit strategii a výsledkem je, že s generací Intel Skylake už nejsou výkonné mobilní procesory na vedlejší koleji. Řada Latitude E6000 sice skončila, což nakonec není tak zlé, vezmu-li v potaz, jak v posledních generacích byly její modely zbytečně tlusté a s velkými rámečky okolo displeje, její žezlo však nyní přebírá řada Latitude E5000, která modely v úhlopříčkách 14,0“ a 15,6“ dělí na dva vizuálně identické typy – jeden má úsporné dvoujádrové procesory s TDP 15 W a druhý zas výkonné čtyřjádrové procesory s TDP 45 W. My jsme se pochopitelně v redakci podívali na zajímavější výkonnou variantu, a to rovnou v provedení s prvním mobilním čtyřjádrem pod názvem Core i5.

Vzhled počítače jde v duchu minulých generací. Má nenápadné černé provedení se stříbrnou částí spojující oba klouby v zadní části (broušený hliník). Díky relativně tenké základně vypadá dobře, a i když to není ten typ počítače, za kterým by se každý otočil, rozhodně nejde ani o něco, na co byste se koukali jen neradi. Zvolený vzhled je tedy optimální pro nasazení mezi řadové zaměstnance.

Mechanické provedení je opět na špičkové úrovni. Základna se nekroutí při zvednutí za roh a nedochází ani k prohýbání, když zatlačíte na střed klávesnice. Víko má pouze malou poddajnost při kroucení za rohy, nicméně tlak z vnější strany je schopno rozložit tak, aby se na displeji neobjevovaly žádné defekty, ani při silném zatlačení. Konstrukce je taková, aby snesla i trochu drsnější zacházení.

Klouby víka mají standardní konstrukci, která umožňuje otevření v plném úhlu 180°. Při otevírání počítače jednou rukou má základna tendenci se ze začátku zvedat spolu s víkem.


Výbava počítače je laděna s ohledem na praktičnost v pracovním prostředí. Cílem tedy je, aby uživatelé nemuseli spolu s počítačem nosit žádné redukce a všechny konektory byly v nezmenšené variantě. Na levém boku najdete čtečku bezpečnostních karet SmartCard a jedno USB 3.0. Na pravém boku je kombinovaný konektor zvukového kodeku, druhé USB 3.0 a čtečka paměťových karet SD XC (karta se do slotu vejde celá). Větší množství konektorů je schované na zadní straně – třetí USB 3.0, napájení, konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a obrazové výstupy (VGA a HDMI). Ve výsledku tedy nic nechybí, a kdo by potřeboval více konektorů, pro toho je na spodku plné rozhraní pro dokovací stanice E-Dock.

Jde sice o jedinou možnost dokování v případě testované konfigurace, nicméně tento model je možné konfigurovat s Tri-Band Wi-Fi adaptérem, který má podporu pro rozhraní Intel WiGig a umožňuje bezdrátové dokování v pásmu 60 GHz. U nejvyšších konfigurací bude další možností za pár měsíců také rozhraní ThunderBolt 3.0 (ke kterému DELL začíná nabízet vlastní dokovací stanici).

Rozměry počítače v zavřeném stavu jsou 334 x 230 x 24 mm, takže nejde o kdovíjak tlustý stroj. Ostatně hmotnost je také nižší proti tomu, na co jsme byli zvyklí v případě pracovních notebooků s čtyřjádrovými procesory – 1,84 kg. S touto hmotností se nepronese v batohu ani na delších cestách a jde o vhodný kompromis mobility a výkonu.

Napájecí adaptér je u čtyřjádrových variant silnější. Má výkon 90 W a dohromady s krátkým třížilovým přívodním kabelem váží dalších 390 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je již typu chiclet a je shodná s tím, co DELL představil v minulé generaci svých pracovních notebooků. V případě rozložení mám větší problém pouze s absencí kláves Home a End, které dříve DELL měl ve všech 14“ modelech, zatímco nyní je nenajdete ani na 17“ pracovní stanici. Tyto klávesy jsou nahrazeny funkcí Fn na kurzorových šipkách, což u ryze pracovních notebooků střední velikosti nepovažuji za šťastné. K méně používaným funkcím už není snadný přístup ani přes Fn, protože jim chybí popisky na klávesách. Z toho, co jsem letmo našel, však funguje například Fn+B pro funkci Break.

Mechanika klávesnice patří k tomu lepšímu. Má jistý, ale trochu tužší stisk. Dá se však na ní s trochou snahy psát relativně tiše.

Podsvícení klávesnice lze zapnout ve dvou intenzitách pomocí klávesové zkratky Fn+F10. Je bílé a v mezerách mezi klávesami prosvítá až pod větším úhlem.

Horní řadě kláves lze snadno přepnout primární funkci klávesovou zkratkou Fn+ESC (Fn-Lock).


Notebooky této řady mají standardní touchpad kombinovaný s obdobou trackpointu a obě zařízení jsou obsluhována elektronikou Alps.

Touchpad má klasickou konstrukci s mírně zapuštěnou hladkou dotykovou plochou a dvěma dedikovanými tlačítky s příjemně měkkým a tichým stiskem. Elektronika podporuje běžná gesta a přes ovládací panel od DELLu je možné vše nastavit. Nevýhodou této elektroniky je určité zpoždění kurzoru za pohybem prstu. Není to tak hrozné jako u některých jiných touchpadů a jde stále spíše o průměr, ale náročným uživatelům, kteří se snaží pohybovat kurzorem s maximální rychlostí a neradi připojují myš, by už takové zpoždění mohlo snižovat přesnost a pohodlí. Mnohým však tento nedostatek bude bohatě vyvážen právě přítomností samostatných tlačítek (místo dnes již běžnějšího řešení s integrovaným tlačítkem v dotykové ploše).

Trackpoint má modrou čepičku, která má na můj vkus možná až příliš nevýrazné okraje, takže lidé, kterým se potí ruce, možná budou muset vyvíjet zbytečně více síly k pohybu kurzoru. Byť není reakce na prst tak dobrá jako v originále od IBM, považuji přítomnost trackpointu za velké plus a hlavně na cestách v autobuse a letadle budete rádi, že nemusíte kroutit zápěstí, abyste dosáhli na touchpad. Stejně tak jej ocení uživatelé, kteří mají ruce většinu času na klávesnici a nechtějí je přesouvat při každé potřebě pohybu kurzoru.

Trackpoint má tři vlastní tlačítka a prostřední tlačítko je nastaveno na posun stránek. K vyvolání této funkce jej stačí držet za současného pohybu páčky. Funkci lze samozřejmě změnit i na klasické prostřední tlačítko z myši.

Hlavní HW parametry

Jak jsem již zmínil v úvodu, existují dvě varianty základní desky, kdy jedna je navržena pro chod s úspornými dvoujádrovými procesory a druhá pro čtyřjádrové procesory s nesníženou voltáží. Zde je druhá varianta a v testované konfiguraci je k ní připájen nový čtyřjádrový procesor Intel Core i5-6440HQ s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,5 GHz. Mezní tepelný výkon (TDP) má hodnotu 45 W.

Čtyřjádrové procesory Core i5 přišly až s aktuální generací procesorů Intel Skylake a od modelů Core i7 se liší absencí technologie HyperThreading. Ta funguje na principu zdvojení (nejen) instrukčních jednotek v každém jádře, díky čemuž se každé z fyzických jader hlásí v systému jako dvě (umí zpracovat paralelně dvě programová vlákna). Podobné odlišení Core i5 a i7 používá Intel u čtyřjader již delší dobu ve stolních počítačích.

Jinak ovšem procesor umí vše a nabízí i poměrně vysoké takty. V tomto notebooku umí využít i rozšířené funkce pro vzdálenou správu Intel vPro a Intel AMT.


V testované konfiguraci je obsazen pouze jeden ze dvou slotů pro paměťové moduly DDR4-2133. Je v něm 8GB modul, což je dle výrobce aktuálně podporované maximum na jeden slot (tedy 16 GB maximálně). Technicky by však mohly větší moduly fungovat, i když je výrobce ještě oficiálně nepodporuje mimo řadu Precision. Z jakého důvodu DELL sáhl po takovém řešení, když paměťový řadič v procesoru 16GB moduly podporuje, to netuším.

Vnitřní komponenty včetně paměťových modulů a systému chlazení jsou dostupné po odšroubování krytu na spodku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 74 589
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 772

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 299 252
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 64 615

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,65 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,90 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,57

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 136 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 513 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,69

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 069 MB/s

Výkon procesoru při zátěži jednoho jádra je v praxi identický s tím, co nabízí procesory Core i7, což je velmi příjemné zjištění. Až v zátěži všech jader při dobře paralelizovatelných úlohách začne i5 ztrácet až 17 % proti i7-6700HQ. Stále tedy nabídne přibližně dvojnásobek výkonu ve srovnání s úspornými dvoujádry i5. Výkon plně postačuje pro všechny běžné úlohy včetně náročnějších.

Procesor se snaží ze sebe dostat maximum výkonu, a to i za cenu vyšších teplot. Při dlouhodobé zátěži všech jader se teplota procesoru vyšplhá na 90°C a takty se drží na 3,1 GHz. Jakmile ovšem dojde i na současnou zátěž integrované grafiky, zpomalí se procesor jen o 100 MHz a teploty vzrostou až k hranici 100°C, kdy se aktivuje Thermal Throttle a procesor začne omezovat výkon vkládáním prázdných instrukcí. Jde však o syntetické testy – v praxi tento problém obvykle nenastává, neboť se čeká buď na grafiku, nebo na procesor.

Notebook je možné konfigurovat s pevnými disky i M.2 SSD (SATA i PCIe), avšak slot pro SSD a šachta pro disk se překrývají, takže nelze vytvořit konfiguraci kombinující obojí. V tomto kuse je přítomno 256GB M.2 SSD – je typu SATA a spadá spíše do slabšího průměru z hlediska výkonu. V běžných aplikacích však stejně nepoznáte rozdíl a řešení je i tak nesrovnatelně rychlejší než plotnové disky. Ti, kteří chtějí nejvyšší možný diskový výkon, budou muset sáhnout po SSD připojených přímo na sběrnici PCIe, kde je výkon přibližně dvojnásobný (avšak celková spotřeba notebooku jde přibližně o jeden watt nahoru).


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 316,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Komunikační technologie zajišťují čipy od Intelu. Konkrétně jde o gigabitový Ethernet pro připojení do kabelové sítě a bezdrátový adaptér s podporou Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0. Notebook lze konfigurovat také s bezdrátovým LTE modemem.

Překvapivě dobře jsou navrženy antény uvnitř notebooku, neboť příjem Wi-Fi byl stabilní i v místech, kde většina jiných notebooků už žádnou síť ani nevidí.

Displej a grafika

Do čtyřjádrových variant se montují pouze dva typy displejů – TN panel s rozlišením HD (1366x768), u kterého nelze čekat nic než základní kvalitu, a příplatkový IPS panel s rozlišením Full HD (1920x1080), který je možné mít i v dotykové variantě. Testovaná konfigurace má IPS displej bez dotykové vrstvy a v matném provedení. V tomto kusu je konkrétně panel od LG (ačkoli lze předpokládat i další dodavatele) nabízející široké pozorovací úhly a velmi dobrý kontrast. Oproti jiným IPS panelům od LG má tento bílou barvu s mírným nádechem do žluté. Přesto jde o dobrý displej převyšující kvality HD a HD+ TN panelů používaných v nižších konfiguracích pracovních notebooků.

Výhodou panelu je i vyšší svítivost, díky které je možné v omezené míře pracovat venku na přímém slunci. Snad jen k rozsahu nastavení mám určité výhrady, neboť i nejnižší stupeň jasu bude pro někoho příliš světlý při práci v úplné tmě.


Testovaná konfigurace využívá pouze služeb integrovaného grafického jádra, nicméně základní deska má i variantu s dedikovaným grafickým čipem nižší třídy – AMD Radeon R7 M370. Vzhledem k vnitřním teplotám, jakých může tento notebook v maximální zátěži dosahovat už při konfiguracích s integrovanou grafikou, může znamenat dedikovaná grafika snížení výpočetního výkonu.

Integrované grafické jádro je v případě čtyřjádrových procesorů Core i5 a i7 (Skylake) nazváno Intel HD 530. Zvládá DirectX 12, OpenCL i akceleraci videa v rozlišení 4K.

Pro připojení externího monitoru jsou připraveny obrazové výstupy VGA a HDMI 1.4a. Vzhledem k tomu, že interní displej je připojen rozhraním eDP, můžete je s ním použít oba současně v režimu rozšířené plochy přes tři obrazovky. V případě HDMI je podporováno rozlišení až 3840x2160 při snížené obnovovací frekvenci 30 Hz, nebo 2560x1440 při 60 Hz.

Do dokovací stanice jsou přes E-Dock port vyvedeny dvě linky DisplayPortu a jedna pro VGA. V případě dalších dokovacích řešení (ThunderBolt u vyšších konfigurací a WiGig) počítejte s jednou linkou DisplayPortu rozdělenou mezi všechny konektory stanice. Použitá integrovaná grafika zvládne přes jeden DisplayPort dostat až rozlišení 3840x2160 při 60 Hz a s velkou variantou dokovací stanice můžete připojit až dva monitory s tímto rozlišením v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8314
  • 3DMark 11: P1394 (Graphics: 1232, Physics: 5394)
  • Fire Strike (DX11): 693 (Graphics: 731, Physics: 6459)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 38,80 fps
  • Cinebench R15: 37,37 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,0 fps
  • 1920x1080: 8,4 fps

Výkon integrované grafiky odpovídá jednokanálovému zapojení paměti v procesorech generace Skylake. Přidáním druhého modulu je možné výkon navýšit o 20-30 %. Hraní her je možné v omezené formě, pokud nepotřebujete hrát ty náročné. Jen je nutné snížit úroveň detailů a rozlišení (HD).

Multimédia

Na kancelářský notebook má Latitude E5470 poměrně dobrý a hlasitý zvuk. Reproduktory jsou umístěny v čelní zkosené hraně a výrazně jim napomáhá rozšíření MaxxAudio, které je už v základu velmi dobře nastavené. Zvuk je upraven tak, aby zesílil nižší středy, díky čemuž působí plnějším dojmem.

Webkamera základní kvality má indikaci aktivity řešenu poměrně intenzivní bílou LED vedle objektivu. Okolo ve víku najdete také zdířky duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Základní deska všech konfigurací je vybavena čipem TPM 1.2 pro bezpečné uložení šifrovacích klíčů. Testovaná konfigurace má jak čtečku bezpečnostních karet SmartCard, tak čtečku otisků. Čtečka otisků je pokročilejšího typu, kdy položíte prst na kovovou plošku a nemusíte s ním přejíždět – takové řešení je pro uživatele jednodušší na obsluhu a je bezpečnější.

V nabídce konfigurací je také bezkontaktní čtečka SmartCard a volitelný Hardware Crypto Accelerator (HCA). Z hlediska bezpečnosti je tedy notebook připraven špičkově.

Na úrovni firmware lze počítač zabezpečit otiskem prstů, bezpečnostní kartou i standardními hesly včetně podpory dlouhých hesel s nestandardními znaky. V nastavení lze také zablokovat jednotlivá rozhraní.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je na levém boku a nasávání je řešeno přes klávesnici a masivní průduchy na spodku. O vyfukování ohřátého vzduchu se stará jeden ventilátor, který je při kancelářské práci obvykle vypnutý, což u testované konfigurace s SSD znamená nehlučný provoz. Taktéž nízkou celkovou zátěž (tedy například vyšší zátěž jen jednoho jádra) zvládne notebook tiše s během ventilátoru v nízkých otáčkách.

Až intenzivní dlouhodobá zátěž roztočí ventilátor do vyšších otáček, kdy už má svištivý projev a vyšší hlučnost. Ve většině situací se tedy notebook projevuje tiše, ale při náročných činnostech jako rendering 3D scén a videa se musí počítat s hlučností, která se neztratí ani v místnosti s ruchem více lidí. V případě jiných 14“ notebooků s čtyřjádrovými procesory i5 a i7 však nebývá situace lepší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 36,6°C
  • výdech chlazení = 33,6°C
  • napájecí adaptér = 36,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 40,8°C
  • klávesnice vpravo = 39,1°C
  • spodek maximum = 56,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,4°C
  • napájecí adaptér = 43,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se počítač téměř nezahřívá. Teplo je cítit až po delší práci na klíně, a to na spodku v okolí výdechu chlazení a uprostřed. V zátěži se spodek výrazně zahřívá právě pod výdechem. Opěrky rukou však zůstávají na teplotě okolí a klávesnice je pouze vlažná. Teplé je však místo vlevo od ní.


Baterie

V přední části základny je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 62 Wh a DELL u tohoto modelu nenabízí alternativu s větší kapacitou. V našem standardním redakčním testu s ní notebook vydržel 11 hodin a 9 minut, což berte jako maximum, kterého lze dosáhnout. V reálném nasazení s občasnou zátěži se v průměru dostanete na spotřebu okolo 11 W, což stačí na něco málo přes pět hodin provozu na jedno nabití. Při nečinnosti se však umí spotřeba snížit až na 5 W, takže reálně při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a sníženým jasem displeje není problém pracovat okolo 7-8 hodin.

Nabíjení baterie je možné s funkcí ExpressCharge urychlit až na 50 W při zapnutém notebooku. Lze tedy prázdnou baterii nabít na 80-90 % za pouhou hodinu. Bez této funkce může podobné nabíjení trvat přibližně o 40 minut déle.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem od DELLu s rozsáhlými možnostmi nastavení. Z hlavních možností stojí za zmínku konfigurace portů (včetně adres a režimů sériového a paralelního, které jsou dostupné přes dokovací stanici), nastavení zavádění systému ze sítě (PXE, BIOS/UEFI), nastavení SATA řadiče (vypnutý, AHCI, RAID pro Intel Rapid Restore), deaktivace jednotlivých diskových portů (SATA 0, 1, 3 a M.2 PCIe), vypnutí USB portů a nastavení doby pro vypnutí podsvícení klávesnice (odděleně pro napájení ze sítě a z baterie; lze nastavit, že se nevypne nikdy)

Operační systém lze zavádět v režimu BIOS i UEFI včetně volitelného SecureBoot.

Příslušenství

Notebook byl zapůjčen pouze s napájecím adaptérem (90 W). Operační systém Windows 10 Pro již byl předinstalován na SSD a instalační média jsou pouze volitelná při uživatelské konfiguraci notebooku.

Samotná tovární instalace je u pracovních notebooků od DELLu vždy čistší a neobsahuje žádný bloatware.

Ceny a záruka

Notebook je prostřednictvím DELLu (větší zákazníci) a partnerů plně konfigurovatelný. Testovaná konfigurace vychází na 31 100,- Kč bez DPH (37 631,- Kč s DPH).

Notebook je konfigurován s tříletou on-site NBD zárukou s opravou u zákazníka další pracovní den. V případě pracovních notebooků jde u DELLu o výchozí možnost, nicméně v nabídce jsou až pětileté servisní podpory s rozšířením o další služby, jako je pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

14,0“ DELL Latitude E5470 ukazuje, že výkonné pracovní notebooky střední třídy ještě nevymřely. Už v konfiguraci s čtyřjádrovým procesorem Core i5 nabízí dostatek výkonu pro náročné aplikace a vše je navíc zabaleno v kompaktním těle s kvalitním displejem, pohodlnou klávesnicí a ve většině situací velmi tichým chlazením (při kancelářské práci je provoz nehlučný).

Jako nevýhodu tak vidím méně příjemný projev ventilátoru ve vysokých otáčkách maximální zátěže a absenci dedikovaných kláves pro funkce Home a End, což je neduh drtivé většiny nových pracovních notebooků od DELLu. Navzdory tomu se mi jeví E5470 jako nadstandardní zástupce třídy a práce s ním je až nečekaně pohodlná.

Klady a zápory

+ čtyřjádrový procesor v relativně tenkém a lehkém notebooku
+ odolnější konstrukce
+ na kancelářský notebook nadprůměrné reproduktory
+ Full HD IPS displej

- klávesnice nemá dedikované klávesy pro Home a End
- v plné zátěži má ventilátor svištivý zvuk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Latitude E5470
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6440HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2133 (8+0)
  • SSD (GB): 256 (LITEON L8H-256V2G-11, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I219-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Alps)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 11h 9min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, VGA, HDMI, SmartCard
  • Rozměry: 334 x 230 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,84
Recenze

Diskuse