RECENZE: Acer Spin 5 (SP513-52N) - extrémní výdrž s výkonnými procesory v překlopném provedení

1. 12. 2017 06:31    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nový Spin 5 je tenkým a lehkým konvertibilním notebookem s kompaktními rozměry. Výpočetním výkonem si však nezadá ani s mnohem většími stroji, neboť je v testované konfiguraci vybaven čtyřjádrovým Core i7, 16 GB RAM a 512GB SSD.

Acer Spin 5 (SP513-52N) - extrémní výdrž s výkonnými procesory v překlopném provedení

Základní popis

Slovem Spin v Aceru označují všechny jejich modely s konvertibilní konstrukcí, kde lze displej překlopit o plných 360°. Spin 5 patří ke střední třídě, která v základních konfiguracích začíná na ceně lehce nad 20 tisíci korun. To už je cena, kde není problém osazovat IPS displeje, schopné procesory, SSD i dostatek operační paměti.

V řadě Spin 5 jsou dvě velikostní provedení - menší má úhlopříčkou displeje 13,3“ a větší má standardních 15,6“. Většina parametrů a nabízených konfigurací je shodná, pouze s jediným větším rozdílem. Ten spočívá v přítomnosti dedikovaného grafického čipu NVIDIA GeForce GTX 1050 ve všech konfiguracích velkého modelu kromě těch nejlevnějších.


My do redakce dostali 13,3“ model a ten je v aktuální generaci nabízen v tmavě šedé variantě. Počítač má příjemný tvar se zkosenými hranami a díky tenkému profilu a lesklému překryvu displeje, působí velmi stylově. Přitom je však také decentní, takže skvěle zapadne i do pracovního prostředí.

K mechanické konstrukci nemám výhrady. Hlavní část základny je kovová a zajišťuje výbornou odolnost proti kroucení. Víko má kovovou zadní část a při kroucení za rohy taktéž klade velký odpor. Určitě bych neměl obavy z každodenního nošení v batohu.

Klouby kladou podle úhlu otevření dvojí odpor. Prvních 90° jde snáze, takže lze notebook otevřít jednou rukou, a to i když se to snaží znesnadnit absence jakékoli škvíry, za kterou by se dalo víko oddělit od základny. Při větším úhlu otevření kladou klouby větší odpor, aby displej lépe držel polohu při ovládání dotykem.


Menší tloušťka základny si vyžádala kompromis pouze v absenci konektoru pro připojení do počítačové sítě LAN. Na levém boku najdete dvě USB 3.0, jedno USB-C (3.1), výstup HDMI a zdířku napájení. Pravý bok je vybaven kombinovaným zvukovým konektorem, čtečkou paměťových karet SD XC, jedním USB 2.0.

Konektor USB-C je implementován tak, že kromě datových přenosů zvládá také přenos obrazu DisplayPort a napájení notebooku. Může tedy posloužit pro připojení různých dokovacích stanic jedním kabelem.

Rozměry počítače v zavřeném stavu jsou 324 x 226 x 18 mm a hmotnost činí 1,55 kg. S ohledem na úhlopříčku jde v rámci třídy o nižší hmotnost, díky které je notebook vhodný i ke každodennímu cestování. Napájecí adaptér s výkonem 45 W (95 x 38 x 25,5 mm) přidá v zavazadle dohromady s třížilovým přívodním kabelem ještě 254 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má kvůli menším rozměrům a okrajům po stranách daných konektory mírně redukované rozložení. Dotklo se to klávesy kontextové nabídky, která je dostupná přes Fn na pravém Ctrl, a také funkcí Home a End, které jsou jako sekundární funkce Fn na klávesách PageUp/PageDown u kurzorových šipek. Příjemným překvapením je přítomnost zástupného numerického bloku okolo písmen I a K. Ten totiž u „nepracovních“ modelů v posledních letech většinou chybí.

Mechanika kláves je příjemná a má jasně identifikovatelný stisk. Při psaní se od kláves ozývá spíše tlumený dunivý zvuk. Jedinou výjimkou je Mezerník, který na testovaném kusu při rychlém psaní povrzával.

Zásadní výtku jsem měl k horní řadě kláves, která primárně slouží pro přístup k různým funkcím notebooku (změna jasu, hlasitosti, vypnutí touchpadu,…). Původní funkce kláves F1-F12 byly u testovaného notebooku (původně z továrny) jen v kombinaci s přepínačem Fn bez možnosti změny nastavení. Ke konci testování se naštěstí ukázalo, že tento problém vyřešila aktualizace BIOSu v. 1.01 z 30.10.2017, kde už je v nastavení možnost změny.

Podsvícení klávesnice má bílou barvu a přepíná se funkcí na klávese F8. Nabízí jedinou (poměrně vysokou) intenzitu svícení a bohužel u něj dochází k výraznému prosvítání diod v mezerách mezi klávesami. Už okolo úhlu pouhých 30° začnou diody prosvítat u horní řady kláves a zejména v noci může toto intenzivní svícení (silnější než svícení samotných popisek) být nepříjemné. Sám jsem z toho důvodu podsvícení raději nechával vypnuté i při práci za tmy.

Indikačních diod je velmi poskrovnu. Klávesnice nemá žádné a z pozice uživatele ani není žádná jiná vidět. Hlavní dvě jsou totiž na pravém boku. Jejich logika je stejná jako u jiných notebooků od Aceru - mohou svítit modře nebo oranžově a informují o zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie.


Počítač nabízí velký touchpad ELAN, který sice pracuje v precision módu, ale nenabízí tak rychlou odezvu jako touchpady Synaptics. Rychlostí a přesností snímání bych jej zařadil někam k průměru dnešních notebooků.

Nabízí se také možnost ovládání pomocí dotykové vrstvy displeje, která si poradí i se všemi deseti prsty současně. Umí snímat také přiložené (příplatkové) pero (vybavené baterií). Jakmile se perem přiblížíte k obrazovce, přestane systém reagovat na dotyky prstů. Díky tomu je možné perem kreslit a mít přitom opřenou dlaň o obrazovku. Pero je dlouhé 13 cm a jeho průměr je 1 cm, takže je poměrně masivní a dobře se drží v ruce.


Duální snímání pro dotykové pero začíná být evidentně integrováno i do běžných dotykových vrstev notebooků. Zkusil jsem stejné pero použít i na konkurenčním tabletu, ke kterému žádné dodáváno není, a kupodivu fungovalo také. Není však pravidlem, že by pera fungovala s každou dotykovou obrazovkou (pokud nejde jen o nepřesné hlavice tvářící se pro obrazovku jako další prst). Šance na funkčnost je pouze u těch zařízení, u kterých Windows reportuje: „Podpora pera a dotykového ovládání s xy dotykovými body.“ Acer deklaruje funkčnost svého příplatkového aktivního pera u svých nejnovějších modelů notebooků s dotykovou obrazovkou.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na poslední generaci úsporných procesorů Intel (15W TDP). V testované konfiguraci je výkonnější čtyřjádrová varianta Intel Core i7-8550U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem TurboBoost až do 4 GHz.


Operační paměť má v testované konfiguraci velikost 16 GB a čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel, takže využívají plnou šířku paměťové sběrnice procesoru. Paměť je nicméně všechna integrovaná na základní desce a notebook nedisponuje slotem, který by umožnil její pozdější rozšíření. 16 GB je na druhou stranu více než dost i pro náročnější uživatele.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94811
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20709

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 344616
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 129760

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,87 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,73 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,07

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 162 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 519 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,21

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16943 MB/s

Nejvyšší frekvence procesoru je určena pouze pro krátkodobé využití a při plném zatížení vydrží jen několik sekund, než se jádro procesoru ohřeje téměř na 100 °C. V případě zátěže jednoho jádra dojde následně ke snížení taktu na 3,6 GHz, který už notebook udrží neomezeně dlouho. V případě zátěže všech jader je ustálený takt 2,4 GHz (v obou případech se pak teplota procesoru drží do 80°C), což je stále ještě velmi dobrá hodnota vzhledem k tomu, že mezní tepelný výkon je jen 15 W. Takové výsledky umožňují, aby byl tento notebook používán i pro výpočetně náročné činnosti. Běžné kancelářské a multimediální využití zvládne naprosto s klidem a rezervou. Výkonový rozdíl proti 45W modelům Core i7 byste poznali až při dlouhodobé zátěži všech jader a na to už musíte spustit opravdu náročný výpočet.

SSD je jednou z mála vyměnitelných komponent. Sídlí ve slotu M.2 a s počítačem komunikuje po sběrnici SATA. Výkonově patří k průměru SATA SSD, nicméně nabízí velký úložný prostor – 512 GB.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 410,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Spojení s okolním světem je výhradně bezdrátové a je v režii karty Qualcomm Atheros, která se stará o připojení Bluetooth i Wi-Fi /AC.

Displej a grafika

13,3“ IPS displej (LM133LF1L02) má lesklou povrchovou úpravu a nabízí ve všech konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080). Obrazová kvalita je velmi dobrá, co se týká kontrastu i podání barev. Přenos obrazu dokonce probíhá při 8bitové barevné hloubce pro každý barvový kanál, což znamená možnost rozlišit až 16,7 miliónů barev. Při pohledu pod větším úhlem nedochází ke změně barev - pouze mírně klesne jas vlivem filtrů, které se snaží většinu světla směrovat dopředu.

Svítivost panelu je výrazně nadprůměrná ve srovnání se základními TN panely. Dobrý je také rozsah nastavení podsvícení, kdy nejnižší hodnota jasu může dobře posloužit při práci v úplné tmě. Svícení diod je dokonale stabilní, pokud je jas alespoň na hodnotě 40 %. Pouze při jasu pod tuto hodnotu dochází k PWM blikání s frekvencí 1 kHz.


V procesoru je integrované jádro Intel UHD 620, které se od minulé generace (HD 620) liší především podporou HDMI 2.0, a je tedy plně připravena na připojování monitorů s rozlišením 4K.

Konektory pro připojení externích monitorů má notebook dva. Jednak je tu výstup HDMI v plné velikosti a jednak lze využít také konektor USB-C s podporou přenosu DisplayPort. Celkově lze s pomocí těchto konektorů připojit až tři externí monitory v režimu rozšířené plochy (pokud je interní displej neaktivní).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1836 (Graphics: 1627, Physics: 6711)
  • Fire Strike (DX11): 981 (Graphics: 1069, Physics: 7985)
  • Time Spy (DX12): 389 (Graphics: 338, CPU: 2793)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 43,04 fps
  • Cinebench R15: 48,29 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 12,0 fps

Vzhledem k tomu, že se grafické jádro od předchozí generace po stránce 3D návrhu neměnilo, nejsou překvapující stejné výsledky v testech. Integrovaná grafika postačuje k hraní starších a méně náročných her a nabízí přibližně o čtvrtinu méně výkonu ve srovnání s nejslabšími dedikovanými grafickými čipy.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v prostoru za klávesnicí a nabízí na poměry kancelářských notebooků průměrnou hlasitost i kvalitu zvuku. V projevu chybí hlavně hloubky. Naopak výšky umí být místy až nepříjemně ostré. Mezi tenkými notebooky nicméně Spin 5 nijak nezaostává za konkurencí.

Nad displejem je zabudovaná webkamera s velmi intenzivní zelenou diodou a obrazová kvalita snímání je jen základní. Potěší ovšem schopnost kamery vypořádat se i s velmi špatným osvětlením.

Zabezpečení

Notebook nabízí zabezpečení na úrovni firmware pouze pomocí hesel pro spuštění a vstup do nastavení. Nechybí samozřejmě bezpečnostní čip TPM 2.0 (integrovaný v procesoru).

Přestože je v levém horním rohu touchpadu vestavěná čtečka otisku prstů a operační systém ji viděl ve Správci zařízení (ELAN WBF Fingerprint Sensor), nepodařilo se mi ji použít pro přihlašování. V okně pro nastavení způsobu přihlášení jednoduše možnost zadání otisku chyběla, a to i po provedení všech aktualizací.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je nastaveno tak, aby se ventilátor roztáčel, pouze když je to nutné. Při kancelářské práci tak mnohdy zůstává zastavený. Při opakované nárazové zátěži jednoho jádra se postupně roztočí do nižších otáček, kdy je sice velmi tichý, ale v tichém prostředí rozpoznáte jeho pískavý projev. Svištivý zvuk zesílí v plné zátěži, kdy je slyšet i v běžném ruchu místnosti s více lidmi.


Celkově se dá říct, že jde o tichý notebook, pokud jej chcete primárně na kancelářskou práci a webové aplikace. Jakmile byste na něm převážně chtěli dělat výpočetně náročné činnosti, budete si muset zvyknout na méně příjemný zvuk ventilátoru. Do vysokých otáček se totiž dostává už při delší zátěži jednoho jádra.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 30,5°C
  • výdech chlazení = 29,6°C
  • napájecí adaptér = 32,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • klávesnice vlevo = 43,2°C
  • klávesnice vpravo = 40,0°C
  • spodek maximum = 49,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 49,5°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářském vytížení zůstává povrch celého počítače studený, a to navzdory pasivnímu chlazení. Teplo pocítíte při dlouhodobě zátěži především na spodku základny vzadu. Klávesnice zůstává spíše vlažná a levá strana je mírně teplejší než pravá. Teplo je na takové úrovni, aby notebook nepálil do rukou.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 54 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel 14 hodin a 40 minut. Navzdory čtyřjádrovému procesoru umí být počítač velmi úsporný. Při on-line kancelářské práci s třetinovým jasem a zapnutou Wi-Fi jsem se pohyboval během testování lehce pod hranicí deseti hodin. S vyšším jasem pořád není problém dosáhnout na výdrž kolem osmi hodin. Intenzivní zátěž počítač snese po dobu více než dvou hodin.


Prázdnou baterii lze dobít na 90 % přibližně za hodinu a půl, i když je notebook zapnutý.

BIOS

Firmware počítače je neskutečně strohý. K mému překvapení v něm dokonce není možné přepnout ani režim startu počítače z UEFI na BIOS. Zatímco dosud kompatibilita s režimem BIOSu chyběla obvykle jen u tabletů na procesorech odvozených od jádra Atom, nyní ji výrobci již evidentně odstraňují i z plnohodnotných notebooků.

Příslušenství

Počítač je dodáván spolu s 45W napájecím adaptérem, třížilovým přívodním kabelem a základní tištěnou dokumentací. Na SSD je předinstalovaný operační systém Windows 10 Home a jeho obnova do továrního nastavení je přímo na diskovém oddílu se systémem.

Tovární instalace obsahuje střední množství bloatware, jehož odstranění zabere asi 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 31.990,- Kč včetně DPH a pro 13,3“ model je nejvyšší dostupnou v ČR. O devět tisíc levnější je varianta lišící se čtyřjádrovým procesorem Core i5-8250U, 8GB RAM a 256GB SSD.

Všechny konfigurace teď mají záruku v základu rozšířenou na tři roky. Pro ČR a Slovensko řeší reklamace centrální Acer servis v Brně, který hradí přepravu vadného počítače kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

13,3“ Acer Spin 5 je zástupcem střední třídy konvertibilních notebooků s překlopnou konstrukcí. Nabízí vysoký výpočetní výkon, velký touchpad i pohodlnou klávesnici a jeho IPS displej potěší dobrým obrazem. Může jít o solidního společníka na dlouhé cesty, neboť je to všechno zabaleno do úhledného tenkého šasi a doplněno o výbornou výdrž na baterii.

Mé výhrady ve výsledku směřují pouze ke zvuku ventilátoru v zátěži. Ne, že by byl hlučný, jen ve vyšších otáčkách slyšitelně píská. Druhá výtka směřuje k problémům s čtečkou otisku prstů, kterou operační systém z neznámého důvodu nenabízel jako jednu z možností přihlášení uživatele - zde však možná byly příčinou automatické aktualizace Windows 10 a časem by to mohlo být vyřešeno.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ mechanické provedení
+ nízká hmotnost

- pískavý zvuk ventilátoru v zátěži
- podsvícení klávesnice trpí výrazným prosvítáním v mezerách mezi klávesami

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Spin 5 (SP513-52N)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-8550U (1,80/4,00 GHz, 4-core, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (on-board)
  • SSD (GB): 512 (Micron_1100_MTFDDAV512TBN, M.2, SATA 6Gb/s)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel UHD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN/precision) + dotyk + pero
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 54 Wh / 14h 40min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C, HDMI
  • Rozměry: 324 x 226 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse