RECENZE: Acer Swift 3 SF314-54 - 14'' celokovový notebook, zajímavý rozsah konfigurací, příjemné IPS

27. 9. 2018 06:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

A máme tu recenzi dalšího Swiftu 3, tentokrát v menším provedení 14''. Testovaná konfigurace, notebooku s kovovým tělem, v sobě tentokrát obsahuje nový procesor Intel Core i3, díky kterému dokáže pracovat velmi tiše. Ve velkém cenovém rozpětí, tento model nabízí, různé varianty procesorů i grafik, ukládání dat na HDD s Optane i bez nebo čistě SSD. Všechny konfigurace mají Full-HD IPS displej.

Acer Swift 3 SF314-54 - 14'' celokovový notebook, zajímavý rozsah konfigurací, příjemné IPS

Základní popis

Tato recenze se zabývá modelem notebooku Acer Swift 3 SF314-54, který je velmi blízkým příbuzným dříve testovaného 15.6'' modelu označovaného jako SF315-52. Oba modely jsou si vzhledově velmi podobné a mají i hodně společných prvků. Zásadní rozdíly jsou logicky ve velikosti plynoucí z úhlopříčky displeje, potažmo absenci numerického bloku u menší verze, jiné je i vnitřní uspořádání komponent.

Acer Swift 3 SF314-54 - kovové víko notebooku
Acer Swift 3 SF314-54 - kovové víko notebooku

Tělo notebooku je tedy opět převážně kovové, s drobnými plastovými prvky uvnitř konstrukce i zvenku. Spodek notebooku má opět dva menší gumové stojánky v předních rozích a jeden dlouhý vzadu. Podobné je i žebrování pro reproduktory a chlazení. Spodek notebooku má v sobě i malý otvor pro reset systému kancelářskou sponkou nebo jiným podobně tenkým předmětem. K dispozici je několik barev, testovaná konfigurace je sytě modrá, působící elegantním dojmem.

Acer Swift 3 SF314-54 - spodek základny notebooku, kovový
Acer Swift 3 SF314-54 - spodek základny notebooku, kovový

Víko notebooku je po obvodu lemováno skosením hran, kde je barva obnažena na kov. Stejné lemování je i po obvodu pracovní plochy a vnitřních hran touchpadu a čtečky otisku prstu. Notebook celkově vypadá elegantně, rozhodně lépe než kolik by se ještě před pár lety dalo očekávat od cenovky, která je u tohoto modelu dostupná v nejnižší nabízené konfiguraci. Notebook lze (bez mála) otevřít do úhlu 180 °, kdy je základna notebooku téměř v rovině s víkem. Pro otevření jsou potřeba obě ruce, jedna na víko, druhá na přidržení základny.

Acer Swift 3 SF314-54 - levý bok
Acer Swift 3 SF314-54 - levý bok
Acer Swift 3 SF314-54 - pravý bok
Acer Swift 3 SF314-54 - pravý bok

Nabídka rozhraní je identická jako u většího sourozence, jen se zde opět zrcadlově vrací k rozložení první generace Swift 3 SF315-51. Rozdíl je v umístění / pořadí USB-C na levém boku a indikačních diod na pravém boku. Připojená SD karta opět vyčuhuje z notebooku ven, přibližně polovina, usnadňuje to sice manipulaci s kartou, ale komplikuje manipulaci s celý notebookem (přenášení v brašně atp., kartu je potřeba vždy vyjmout).

Acer Swift 3 SF314-54 - maximální úhle otevření, téměř plných 180°
Acer Swift 3 SF314-54 - maximální úhle otevření, téměř plných 180°

Celkové rozměry notebooku 323 x 228 x 22 mm téměř odpovídají výrobcem udávaným, udané tloušťce 18.7 mm opět schází započtení tloušťky gumových nožiček, stále klasika většiny výrobců, nikoliv však 100% všech. Testovaná konfigurace váží 1.5 kg, což se od udávané průměrné liší o pouhých 50 g. Celokovové tělo působí robustním a pevným dojmem, notebook lze snadno přenášet každý den a při solidním zacházení by to měl pár let vydržet.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer Swift 3 SF314-54 - detail klávesnice
Acer Swift 3 SF314-54 - detail klávesnice

Klávesnice je opět téměř identická. Schází především numerický blok, což by mi vadilo méně než to, že to sebou přináší přesunutí klávesy hlavního vypínače, je stále v pravém horním rohu, zabrala tedy pozici klávesy Del. Del je teď spolu s Ins (přes Fn) dostupný o jednu pozici vlevo. Změnilo se také rozložení kláves ve spodní řadě, napravo od mezerníku. Kontextová nabídka je dostupná přes Fn na pravé klávese Ctrl. Klávesy šipek do stran jsou teď na výšku poloviční, protože nad nimi jsou samostatné (rovněž s poloviční výškou) klávesy pro PgUp a PgDn, přes Fn spojené s Home a End. Příjemnou možností je zakomponování numerického bloku do kláves s písmeny, podobně jako to bývá u firemních notebooků, k aktivaci je ovšem potřeba přepínat NumLock, více mi vyhovuje varianta přes současné stisknutí Fn. Podsvícení klávesnice má 1 stupeň a automaticky funguje i v BIOSu.

Acer Swift 3 SF314-54 - podsvícení klávesnice
Acer Swift 3 SF314-54 - podsvícení klávesnice

Touchpad je stejně velký jako u poslední verze 15.6", tedy 116 x 87 mm, má integrované tlačítko a funguje stejně dobře, v rámci možností této "technologie". Upřednostňuji praktičtější samostatná tlačítka k touchpadu.

Recenze

Diskuse