RECENZE: Acer Swift 3 SF315-52 - 15.6 matných palců, pevná celokovová konstrukce, facelift s Intel Optane

20. 7. 2018 20:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Swift 3 se vyrábí ve dvou velikostech, 14 a 15,6 palců. Tato recenze se týká větší varianty, jde o druhou generaci již dříve testovaného notebooku. Celkový vzhled notebooku a nabídka procesorů zůstala téměř identická. Významně se změnily útroby notebooku, k lepšímu.

Acer Swift 3 SF315-52 - 15.6 matných palců, pevná celokovová konstrukce, facelift s Intel Optane

Základní popis

Dnešní recenze je z části doplňková, protože Acer Swift 3 SF315-52 je přímým nástupcem notebooku s modelovým označením Acer Swift 3 SF315-51 a notebooky jsou si velmi podobné, proto budu komentovat především rozdíly a shrnu hlavní vlastnosti, ostatní informace najdete ve starší recenzi, viz odkaz výše. První rozdíl je v modelovém označení, u poslední sady znaků za pomlčkou, původně 51, nově 52. Testovali jsme i variantu s procesorem AMD Ryzen 5 2500 U, která nese modelové zonačení Acer Swift 3 SF315-41 a lze ji stále ještě sehnat i v dalších variantách procesorů Ryzen 3 a 7.

Acer Swift 3 SF315-52 - maximální úhel otevření
Acer Swift 3 SF315-52 - maximální úhel otevření

Celá vnější plocha víka je nově v jedné rovině, zůstaly z boku zaoblené rohy a kovové víko zvyšuje pevnost především při tlaku z venku. Nově schází lesklá plocha před displejem, víko se sklem bylo sice o něco více pevné, bez skla je ale povrch displeje matný a to oceňuji mnohem více. Při pohledu na otevřený notebook jsou patrné užší boční okraje kolem LCD, notebook je i díky tomu o pár milimetrů menší. Na čelní hraně víka se nově objevil výstupek pro snazší otevření notebooku, dříve myslím nebyl, na starších fotkách není vidět, notebook lze otevřít i jednou rukou. Maximální úhel otevření víka je nově "jen" 170°, stále nadstandardní hodnota klasických notebooků.

Acer Swift 3 SF315-52 - víko LCDAcer Swift 3 SF315-52 - spodek notebooku

Při pohledu na spodek víka jsou patrné některé více či méně drobné změny. Žebrování pro přívod vzduchu k chlazení je nově znatelně větší, reproduktory byly z čela notebooku přesunuty na boky, ale stále jsou vepředu. Poslední drobnou změnou je přesunutí tlačítka resetu notebooku (kancelářskou sponkou) ze středu na pravý bok.

Acer Swift 3 SF315-52 - levý bokAcer Swift 3 SF315-52 - pravý bok

Nabídka fyzických rozhraní je naprosto stejná, jediné co se změnilo, je umístění, porty se jakoby zrcadlově prohodily z levé na pravou a z pravé na levou stranu notebooku, pořadí umístění je naprosto stejné, včetně KensingtonLock otvoru.

Celkové rozměry nového modelu jsou 359 x 243 x 20,5 mm, je tedy o 11 mm užší, má o 12 mm menší hloubku a tloušťka je nižší o 2,5 mm (tloušťku standardně měřím včetně gumových podstavců, výrobci většinou uvádějí bez). Díky menším rozměrům jsem notebooku naměřil i nižší hmotnost, výrobce udává váhy od 1,7 kg, v této konfiguraci to bylo 1,79 kg. Celková konstrukce celokovového těla notebooku zůstala velmi dobře propracovaná a pevná, nadstandardně ve své kategorii. Napájecí zdroj je menší, s integrovanou koncovkou do zásuvky (podobně jako u staršího modelu s AMD procesorem), měří 114 x 53 x 28,5 mm a váží pouhých 158 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V této části jsou změny jen minimální. Klávesnice je naprosto stejná, zmenšily se jen okraje vedle ní, protože notebook je užší. Indikační diody se stejně jako porty (viz výše) přesunuly z pravé strany na levou. Kolega v předchozí recenzi nezměřil rozměry touchpadu, ale podle fotek se mi zdá ten nový malinko vyšší, jeho rozměry jsou 116 x 78 mm. Funkčnost touchpadu zůstává zachována na vysoké úrovni. Dodám ještě svoji obvyklou poznámku, jednolité touchpady jsou zbytečná móda, samostatná tlačítka k touchpadu jsou praktičtější.

Acer Swift 3 SF315-52 - pracovní plocha, klávesnice, touchpad, čtečka otisku prstuAcer Swift 3 SF315-52 - detail klávesnice, numerický blokAcer Swift 3 SF315-52 - podsvícení klávesnice
Recenze

Diskuse