RECENZE: Acer Swift 3 SF315-52 - 15.6 matných palců, pevná celokovová konstrukce, facelift s Intel Optane

20. 7. 2018 20:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace nese celé označení Acer Swift 3 SF315-52-59F0 (NX.H1MEC.005), její cena je stanovena na 17.990,- Kč včetně DPH a nabízí Intel Core i5-8250U, 4 GB RAM a 16 GB Intel Optane + 1 TB HDD. Nejlevnější konfigurace má slabší procesor Intel Core i3-8130U a o 2.000,- Kč nižší cenu. Nejdražší konfigurace za 28.990,- Kč včetně DPH nabízí naopak silnější procesor Intel Core i7-8550U, 16 GB RAM a 256 GB SSD + 1 TB, navíc má i dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce MX150, se kterým si jde už znatelně lépe zahrát 3D hry, oproti UHD 620 má dvojnásobný výkon. Nabízena je šedá / stříbrná (testovaná) a zlatá verze (dvě konfigurace bez dedikovaného GPU), běžně nabízených konfigurací je aktuálně celkem 6. V nabídce jsou i dvě zajímavé konfigurace s 512 GB SSD.

Základní záruka pro koncového uživatele je 2 roky, servis je prováděn v Acer servisním centru v Brně, dopravu v záruční době platí výrobce.

Závěr

15,6" Acer Swift 3 SF315-52 je notebook určený pro domácí využití, své uplatnění najde i v menší firmě a umím si ho představit jako notebook pro studenta. Ve své kategorii vyniká propracovanou a pevnou konstrukcí, nabízí solidní IPS displej a celkový výkon při velmi tichém chlazení. Celokovové tělo vedle pevnosti znamená i líbivý vzhled. Oproti předchozí generaci se notebook o něco zlepšil, je menší, lehčí a hezčí, nově s matným povrchem displeje.

Asi největším škraloupem zůstává absence samostatných kláves Home, End, PgUp a PgDn a nesmyslně módní umístění hlavního vypínače v podobě klávesy do pravého horního rohu bloku klávesnice. Místo Intel Optane bych volil raději klasický SSD + HDD, základní ceny Optane vs SSD jsou podobné, přitom SSD nabízí výrazně vyšší kapacity, Acer ovšem SSD + HDD nabízí jen v nejdražší konfiguraci. Jedinou výhodu řešení Optane vidím v tom, že se v propojení s HDD může tvářit jako jediný disk.

Klady a zápory

+ kvalita návrhu a provedení pevné konstrukce
+ tiché chlazení
+ výdrž na baterii
+ vyměnitelné moduly RAM (oproti předchozí generaci, jinak běžný standard)
+ matný povrch LCD (zlepšení oproti předchozí generaci)

- umístění polohovacích kláves do numerického bloku
- nízká kapacita Intel Optane, SSD + HDD dává větší smysl, cena může být podobná

Recenze

Diskuse