RECENZE: HP Pavilion 15-cs (2018) - 15.6'' notebook na doma i do školy, občasné hraní s MX 130

31. 8. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice a ovládací prvky

Stříbrná klávesnice je opět poměrně častým jevem u notebooků HP, mě osobně se líbí, ale je to věc vkusu. Popisky kláves jsou vlastně prostorem bez barvy, která pokrývá zbytek klávesy vyrobené z průsvitného plastu. Barva popisek je tedy do značné míry dána stínem pod klávesou, tmavě šedá, dobře ladí se stříbrnou barvou zbytku kláves. Čitelnost popisek je ovšem v některých situacích, z některých úhlů, malinko horší, kupodivu spíše na přímém světle než v mírném šeru. S podsvícením se barva popisek mění v zářivě bílou, lepší pro mírné šero až tmu, na světle čitelnost spíše zhoršuje. Intenzita podsvícení má jeden stupeň a funguje i v BIOSu.

HP Pavilion 15-cs (2018) - pracovní plocha
HP Pavilion 15-cs (2018) - pracovní plocha

Rozložení klávesnice je poměrně standardní. Ocenil bych mezery po čtyřech mezi F1 - F12, na notebooku to má málo kdo, ale jsem na to zvyklý z externí klávesnice. Prioritu pro klávesu Fn lze nastavit v BIOSu, Alt+F4 ovšem funguje vždy stejně, standardně, pro zavírání oken a Windows. Uvítal bych také velký dvouřádkový Enter a schází mí pravá klávesa Ctrl. Líbí se mi velké kurzorové šipky do stran a oceňuji zachování standardního rozložení numerického bloku. Fajn jsou i samostatné klávesy pro Home, End, PgUp a Pgdn. Celkově mi klávesnice vyhovuje.

HP Pavilion 15-cs (2018) - detail klávesnice, numerický blok
HP Pavilion 15-cs (2018) - detail klávesnice, numerický blok

Touchpad o rozměrech 115 x 60 mm je jednolitý, s integrovaným mechanickým tlačítkem do "celé" plochy, výrobce opět podlehl hloupé módě. Stisk optimálně funguje cca do poloviny výšky touchpadu. Preferuji samostatná tlačítka. Reakce touchpadu má viditelné zpoždění, při poklepání na plochu se mi často stávalo, že kurzor uskočil. Celkový dojem z touchpadu je slabý.

HP Pavilion 15-cs (2018) - podsvícená klávesnice
HP Pavilion 15-cs (2018) - podsvícená klávesnice

Indikační diody jsou na notebooku zastoupeny poměrně v hojném počtu, trend doby jde spíš opačným směrem. Hlavní indikační dioda je v hlavním vypínači, vpravo nad klávesnicí, svítí při zapnutí, bliká v režimu spánku, v obou případech bíle. Další dvě diody jsou v klávesách, oranžová v F6 pro MUTE a další bíla v CapsLock. Další diody jsou na bocích, vlevo pro práci SSD/HDD a 2x dioda pro LAN (to už se v notebooku také vidí málo kdy). Vpravo je jediná dioda pro indikaci připojeného napájení a dobíjení baterie, logicky hned vedle elektrického konektoru. Poslední bílá indikační dioda je vedle webkamery.

Recenze

Diskuse