RECENZE: HP Pavilion 15-cs (2018) - 15.6'' notebook na doma i do školy, občasné hraní s MX 130

31. 8. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

A máme tu další variantu modelu Pavilion 15, chvílemi je složité se v nich vyznat. Na trhu jsou již několik let a aktuální situace komplikuje nabídka několik různých variant současně. Rozdíly jsou ve vnější konstrukci, občas markantní, jindy méně, trochu jiné jsou i cílové skupiny zákazníků. Tato recenze popisuje řadu s označením 15-cs, která nejvíce cílí na běžné domácí využití nebo studenty či malé podnikatele.

HP Pavilion 15-cs (2018) - 15.6'' notebook na doma i do školy, občasné hraní s MX 130

Základní popis

Od předchozí recenze řady Pavilion 15, prodávané v roce 2017, se notebook razantně změnil. Design je více svěží, modernější, HP použilo svou oblíbenou stříbrnou, na základně notebooku i klávesnici, v kombinaci s tmavšími odstíny na víku a kolem LCD. Styl koresponduje s dříve testovaným menším modelem Pavilion x360 14, podobné kombinace barev HP rádo používá i u firemních / pracovních notebooků jako je testovaný EliteBook 840 G5.

HP Pavilion 15-cs (2018) - vnější strana víkaHP Pavilion 15-cs (2018) - spodek základny

Na spodku základny jsou 4 gumové proužky / nožky směřující do středu notebooku, tím je asi trochu odkázáno na design, vlastní notebookům Omen od HP (např. nedávno testovaný Omen 15), které často používají symbol X. Spodek základny je z plastu, vrchní část, pracovní plocha, je z jednoho kusu plechu. Výrobci notebooků se často chlubí povrchem odolným proti viditelným otiskům prstů, často marně, zde to ovšem opravdu funguje, základna i vnější strana víka velmi dobře odolávají mastným stopám po manipulaci s notebookem.

HP Pavilion 15-cs (2018) - maximální úhel otevření, necelých 130°
HP Pavilion 15-cs (2018) - maximální úhel otevření, necelých 130°

Maximální úhel otevření notebooku je necelých 130°. Otevření vika usnadňuje skosení čela základny i víka s displejem, palcem tak snadno pootevřete víko. Při otevírání je potřeba přidržet přední část základny druhou rukou, aby zůstala ležet na stole. Vzdálenější konec víka při otevírání přesahuje pod spodní rovinu základny a tu tím přizvedne, díky tomu je lepší přístup vzduchu k chlazení, pokud notebook stojí na pevné rovné podložce.

HP Pavilion 15-cs (2018) - levý bok
HP Pavilion 15-cs (2018) - levý bok

Notebook má všechna důležitá rozhraní. Vlevo odzadu HDMI, LAN RJ-45, USB-C a blíže k čelu duální audio jack. Pravý bok odzadu začíná klasickým konektorem pro napájení, 2x USB-A 3.1, otvor pro Kensington Lock a opět blíže k čelu je rozhraní pro SD karty. Umístění portů více dozadu je optimální. Líbí se mi přítomnost LAN konektoru, který dnes v nových noteboocích často schází, protože na tenké notebooky začíná být příliš tlustý a WiFi je snad všude. Lan konektor má mechanicky výklopný spodek, je potřeba s ním zacházet obezřetně. Mechanismus vkládání a vyndávání SD karet je na pružinku, vložená SD karta vyčuhuje jen kousek, tak akorát pro snadné vyjmutí a dostatečně málo, aby se s ní ještě dal notebook přenášet i v brašně. V notebooku jsou pochopitelně i bezdrátové technologie Wi-Fi AC a Bluetooth.

HP Pavilion 15-cs (2018) - pravý bok
HP Pavilion 15-cs (2018) - pravý bok

Celkové rozměry 362 x 246 x 19,5 mm a váha 1.78 kg činí notebook středně mobilním. Výrobce klasicky uvádí tloušťku notebooku bez gumových stojánků (17.9 mm) a průměrnou váhu modelu (1.9 kg), testovaná konfigurace je o několik gramů lehčí. Mechanická odolnost odpovídá průměru třídy. Víko dobře odolává vnějšímu tlaku, změny barev LCD se při běžném tlaku nekonají, víko lze kroutit podobně jako ostatní dobře stavěné notebooky bez čelního tvrzeného skla (způsobujícího odlesky). Základnu si umím představit o něco pevnější, poměrně snadno se prohne a občas v ní zavrže, už jsem viděl pevnější notebooky za podobnou cenu, ale i měkčí za dvojnásobnou cenu. Celkově na mě notebook dělá solidní dojem, umím si představit i každodenní přenášení v batohu, ideálně s polstrovanou kapsou, k tomu určenou. Pokud bude ležet doma na stole, vydrží pravděpodobně výrazně déle.

Recenze

Diskuse