RECENZE: Intel Optane - trocha teorie a popis nastavení, měření a výkony, klady a zápory

21. 9. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nastavení BIOSu a Windows 10

V BIOSu lze Optane povolit nebo zakázat, tečka. To jestli se bude Optane opravdu používat, se nastavuje v operačním systému, u nových notebooků nejčastěji Windows 10. Po zakoupení počítače / notebooku s Optane modulem v ceně, bude na 99% nastaven k použití už z výroby.

Intel Rapid - obslužný program pro Optane
Intel Rapid - obslužný program pro Optane

Pro nastavení funkce Intel Optane slouží program Intel Rapid. Uživateli nabízí více informací než možností nastavení. Informace jsou však většinou jen obecné, o parametrech zařízení, a jestli funguje správně nebo ne, schází mi informace o stavu aktuálního využití a opotřebení. Hlavní uživatelskou volbou je Zapnout nebo Vypnout funkci Optane. Pokud je Optane zapnutý, systém hlásí jediný disk, podobně jako při sloučení dvou a více disků do RAID pole.

Intel Rapid - dialogové okno pro vypnutí funkce systému Optane
Intel Rapid - dialogové okno pro vypnutí funkce systému Optane

Vypnutí systému Optane může trvat i několik minut, zapnutí je otázkou několika vteřin. Po té, co si aplikace nastaví vše potřebné, vyzve uživatele k restartu. Po vypnutí a restartu je změna okamžitě znát, Windows nabíhají výrazně pomaleji. Po zapnutí Optane je spuštění Windows rychlejší až na druhý pokus, stejně jako všechny ostatní aplikace, z logiky fungování Optane, popsané v předchozí kapitole.

Po vypnutí systému Optane, lze modul využít jako samostatné SSD
Po vypnutí systému Optane, lze modul využít jako samostatné SSD

Pokud je Optane vypnutý, lze modul používat jako samostatné SSD, sice s malou kapacitou, ale lze to, stačí mu ve Správci Disků nastavit svazek a už to ''jede''. Díky tomu šlo provést i samostatná měření, viz další kapitola. Při zapnuté funkci Optane se data duplikují, takže celková úložná kapacita systému je určena kapacitou HDD.

Recenze . Technologie

Diskuse