RECENZE: Intel Optane - trocha teorie a popis nastavení, měření a výkony, klady a zápory

21. 9. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klady

+ Optane dokáže znatelně zrychlit odezvu počítače, u kterého je primárním datovým úložištěm HDD, hlavně načítání operačního systému.
+ Uživatelům, kteří doposud používali jen HDD a jejich notebook / počítač podporuje Optane, může usnadnit zrychlení práce i zábavy, bez nutnosti přeinstalace celého systému a všech aplikací, prostě jen připojí Optane a některé věci začnou ''samy od sebe'' pracovat rychleji.
+ Vyšší TBW u Optane, oproti klasickým SSD, může zvýšit životnost systému uživatelů, kteří často pracují s velkými objemy dat, jako např. střih videa. Je ovšem potřeba pořídit výrazně vyšší kapacity Optane.

Zápory

- Ve srovnání s cenou SSD, má Optane problém obhájit svůj význam. Cena základní 16 GB varianty Optane + 500 GB HDD je téměř shodná s cenou 480 GB SSD, rozdíl v ceně je cca 200,- Kč, celkový komfort velkého SSD je pro běžného uživatele výrazně lepší.
- Celková rychlost systému je limitována kapacitou Optane, čím menší kapacita, tím méně aplikací lze pravidelně používat rychleji, asi nejvíce to platí pro hraní nových a náročných her, kdy má jedna hra často i několik desítek GB.

Závěr

Optane sice dokáže za určitých okolností viditelně zrychlit práci s notebookem, hlavně spouštění Windows, ale při používání většího množství aplikací, se často může stávat, že rychlost čtení bude limitována rychlostí HDD. Pokud někdo hledá notebook na ''lehké'' domácí využití, internet a sledování videa, a líbí se mu nějaký, který v sobě Optane už má, klidně si ho může koupit a bude mu to nejspíš vyhovovat, ale v takovém případě mi dává větší smysl notebook třeba s 256 GB SSD, protože 1 TB takový uživatel často ani nevyužije.

Pokud archivujete velké množství rodinných fotografií a videa, a zároveň chcete rychlý systém, kupte si opět 256 GB SSD pro Windows a aplikace, a k tomu velký HDD pro archivaci. Na prohlížení záznamů z rodinné dovolené bohatě stačí HDD, vše ostatní bude rychlé z SSD, bez kompromisu občasného čekání.

Marketing Optane míří také na hráče. Pokud hraje jednu hru třeba měsíc, a pak ji na další měsíc vystřídá za jinou, budiž. Kdo pravidelně střídá několik různých náročných her, bude potřebovat větší kapacitu Optane, aby to dávalo smysl, pak už se ovšem snadno dostáváme na ceny 1 TB klasických SSD, kam se vejde hodně her. Klasické SSD má také výrazně vyšší odolnost proti poškození, při náhodném pádu na zem, ve srovnání s HDD, jehož přítomnost Optane předpokládá.

Ve stínu superlativů, které se při prodeji M.2 Optane modulů líbivě přifukují, to celé vypadá spíše jako velká marketingová bublina. Hodně uživatelů může být zklamáno ze srovnání vyvolaných očekávání a reálných výsledků. Dokonce i na webových stránkách samotného výrobce, jsou u 16 a 32 GB M.2 verze, celková uživatelská hodnocení 2 hvězdy z pěti. Optane údajně slaví velké úspěchy v serverových řešeních, tam může dávat smysl jeho vysoká životnost i za vyšší cenu. Použití v noteboocích běžných uživatelů, za současných cen a kapacit, se jeví spíše jako ''slepá'' cesta.

Recenze . Technologie

Diskuse