RECENZE: Lenovo Legion Y530 - základní až střední herní řešení s IPS a decentním vzhledem

4. 10. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Konfigurace, ceny a záruka

V testované konfiguraci počítač představuje střed nabídky a je nabízen ze 23.989,- Kč s DPH. Dva tisíce ušetříte, pokud oželíte 128 GB SSD (například proto, že si budete chtít koupit vlastní SSD). Další dva tisíce můžete ušetřit s nejlevnější konfigurací, která má pouze polovinu paměti na grafice (2 GB) a nemá předinstalovaný žádný operační systém.

Vyšší konfigurace směrem od testované nabízejí grafický čip GeForce GTX 1050 Ti, 16 GB operační paměti, 144Hz displej s vyšší svítivostí. Nejbližší vyšší konfigurace však stojí o šest tisíc více.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Převoz notebooku kurýrem je hrazen v rámci reklamace servisem.

Závěr

15,6“ notebook Lenovo Legion Y530 je herně-multimediálním notebookem základní až střední třídy, jehož výhodou je příznivá cena a decentní vzhled bez zbytečného kýče. Počítač nabízí solidní mechanické zpracování, pěkný IPS displej a nadprůměrnou konektorovou výbavu. V rámci třídy potěší svou nižší hlučností v zátěži a tenkým rámečkem displeje, díky kterému má menší půdorysné rozměry. Jde o notebook, který je vhodný jako univerzální stanice na práci všeho druhu i častější hraní. Předpokládám, že svou cílovku by si mohl najít zejména mezi studenty. Většina dostupných konfigurací je vybavena GeForce GTX 1050, což je čip dostatečně silný i pro hraní moderních her ve full-HD, pokud se u těch náročnějších dokážete uskromnit v nastavení detailů.

Zvláštností notebooku je rozložení klávesnice, tedy konkrétně nestandardní provedení numerického bloku, který ustoupil, aby udělal více místa pro kurzorové šipky. Je to něco, na co si možná budete muset déle zvykat a někdo se přes to možná vůbec nepřenese. Pokud ovšem příliš nepřecházíte mezi jinými počítači, můžete naopak ocenit velké samostatné klávesy šipek.

Všechny obrazové výstupy jsou připojeny k dedikovanému grafickému čipu, což přináší řadu výhod, ať už jde o možnost připojit až čtyři externí monitory, nebo o vyšší podporovaná rozlišení. Má to však také své nevýhody – ty poznáte, pokud občas pracujete s připojeným monitorem a následně po odpojení bez restartu potřebujete pokračovat na baterii. Stačí jediný program, který se na dedikovaném čipu zapomněl, a výdrž jde znatelně dolů.

Celkově hodnotím notebook jako velmi dobrý a zejména jeho nižší konfigurace stojí za zvážení díky nízké ceně. Na to, že jde v rámci nové generace procesorů o relativně levný stroj, zpracován je kvalitně a nezadá si s dražšími konkurenty.

Klady a zápory

+ mechanické provedení
+ vzhled a kompaktní provedení
+ přijatelná hlučnost při hraní

- kratší výdrž na baterii
- nestandardní rozložení kláves
- chybí čtečka SD

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse