RECENZE: Lenovo Legion Y530 - základní až střední herní řešení s IPS a decentním vzhledem

4. 10. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová řada herně-multimediálních notebooků od Lenova přichází s úplně novým designem, který z čistě herní mašiny dělá univerzální pracovní stanici. Základní 15,6'' model Y530 nabízí 8. generaci 45W procesorů Intel Core, základní až střední herní grafický čip a solidní zpracování, přestože cena základních konfigurací začíná u hranice dvaceti tisíc korun.

Lenovo Legion Y530 - základní až střední herní řešení s IPS a decentním vzhledem

Základní popis

Herně-multimediální notebooky od Lenova prošly velkou designovou změnou. Zatímco předchozí modely dávaly všemožnými extravagantními prvky už na první pohled najevo, že jde o počítače na hry, celá nová generace volí podstatně decentnější vizuální provedení. Nový vzhled už není vůbec křiklavý a nezasvěcený člověk na první pohled možná vůbec nepozná, že by daný stroj mohl být primárně zaměřen na hraní her. Nové pojetí je odpovědí na to, že herní notebook může být svými vlastnostmi zajímavý i pro pracovní činnosti díky obvykle lepšímu chlazení, vyššímu výkonu a dalším funkcím.

Lenovo Legion Y530 - vnější strana víka s decentním logemLenovo Legion Y530 - spodek notebooku s přístupem chlazení

Legion Y530 přišel o veškeré červené prvky a má příjemně tenký rámeček displeje, díky kterému se mírně snížily půdorysné rozměry stroje. Hrany jsou ostřeji řezané a výdechy chlazení nevypadají jako imitace zadních světel superaut. Za sebe mohu říct, že se mi nový vzhled líbí a vítám jej. Prvkem typickým pro herní počítače je snad jen podsvícená část nápisu Legion na vnější straně víka.

Lenovo Legion Y530 - maximální úhel otevření 180°
Lenovo Legion Y530 - maximální úhel otevření 180°

Plastový povrch počítače má v okolí klávesnice měkčenou pogumovanou úpravu. Většina povrchů je matná a výjimku tvoří pouze lesklé logo Legion na vnější straně víka a prostor víka v okolí kloubů. Na pogumovaném povrchu překvapivě není vidět každý otisk, nicméně to samé se nedá říct o hladkém touchpadu, který už od prvního vybalení vypadá pořád leskle, na místech, kde se ho nejvíce dotýkají prsty.

Mechanické provedení notebooků, zaměřených na výkon, v této ceně, nebývá vždy ideální. Zde jsem však mile překvapen. Základna vykazuje vysokou tuhost naznačující kovové výztuhy uvnitř. Ani při zvednutí otevřeného počítače za roh základny se nic nekroutí. Víko se zdá být bez výraznějších kovových výztuh, ale díky větší tloušťce zajišťuje dobrou ochranu displeje proti tlaku z vnější strany. Ve výsledku by tedy neměl být problém s častým nošením.

Klouby mají optimální tuhost umožňující pohodlné otevření notebooku jednou rukou, aniž by se zvedala základna spolu s víkem. Víko je také odolné vůči houpání při otřesech.

Lenovo Legion Y530 - levý bok notebooku
Lenovo Legion Y530 - levý bok notebooku
Lenovo Legion Y530 - pravý bok notebooku
Lenovo Legion Y530 - pravý bok notebooku

Konektorová výbava je na velmi slušné úrovni. Na rozdíl od většiny moderních notebooků je většina konektorů na zadní straně. Konkrétně jde o obrazové výstupy (HDMI, mini-DisplayPort), klasické USB, USB-C, konektor pro připojení do počítačové sítě LAN a konektor napájení. Po stranách je pak ještě po jednom klasickém USB a vlevo je navíc také kombinovaný zvukový vstup/výstup. Čtečka paměťových karet chybí, což u tak velkého notebooku zamrzí.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 360 x 265 x 29,8 mm (24,2 mm bez nožiček). Hmotnost 2,31 kg je mírně nižší ve srovnání s podobně vybaveným průměrem kategorie. Napájecí adaptér je taktéž průměrné velikosti (154 x 65 x 30.5 mm) pro notebooky s 45W procesory a grafikou alespoň střední třídy. Jeho hmotnost dohromady s přívodním kabelem činí 592 g.

Recenze

Diskuse