RECENZE: Lenovo Legion Y530 - základní až střední herní řešení s IPS a decentním vzhledem

4. 10. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice, které Lenovo v této řadě používá, je v mnoha ohledech odlišné od jiných notebooků na trhu. Identické se objevilo už v minulé generaci počítače (Y520) a k vizuální změně došlo jen u barvy popisek. Místo tmavě červené se přešlo na bílou, díky čemuž jsou popisky mnohem lépe čitelné i za lehkého šera.

Lenovo Legion Y530 - pracovní plocha notebooku
Lenovo Legion Y530 - pracovní plocha notebooku

Přestože jde o 15,6“ notebook, chybí mu dedikované klávesy pro pohyb v dokumentech. Ty jsou dostupné jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Blok kurzorových šipek má sice plnou velikost, ale je to vykoupeno jeho odsunutím dále od středu psací části klávesnice a změněním pozice kláves v numerickém bloku. Prázdný prostor v místě, kde obvykle kurzorové šipky bývají, je vyplněn rozšířenými klávesami ve spodní řadě, kde je navíc ještě klávesa pro záznam obrazu.

Lenovo Legion Y530 - detail klávesnice s numerickým blokem
Lenovo Legion Y530 - detail klávesnice s numerickým blokem

Určitě nejde o změny, na které by si nešlo zvyknout, nicméně pokud přecházíte mezi více počítači, mohou být tyto změny otravné. Přeházené funkce na numerickém bloku komplikují používání bez dívání se na klávesnici. Rozšířené klávesy v nejnižší řadě pak nepotěší ty, kteří jsou zvyklí používat klikání touchpadu v kombinaci s držením přepínače Ctrl pomocí pravého malíčku – klávesa je teď od dotykové plochy mnohem dál a podobný úkon vyžaduje větší ruce.

Z hlediska mechaniky nemám výhrady. Klávesnice je pohodlná, relativně tichá a umožňuje rychlé psaní bez překlepů.


Červené diody v podsvícení klávesnice byly nahrazenými bílými. Přepínání podsvícení má pro Lenovo standardní zkratku Fn + Mezerník a přepíná mezi vypnutím a dvěma stupni jasu. Vyšší stupeň svítí stabilně, zatímco nižší (poloviční) jas je řešen PWM blikáním na vysoké frekvenci 1,2 kHz. K prosvítání diod v mezerách mezi klávesami dochází jen u horní řady a pod větším úhlem. Ze standardní pracovní pozice tento problém nenastává.

Zámky klávesnice mají indikaci pomocí malých bílých diod přímo na klávesách. O zapnutí informuje bíle svítící střed hlavního vypínače. Další dioda už není z pozice uživatele viditelná. Nachází se na části základny za displejem poblíž napájecího konektoru a dvojicí barev informuje o nabíjení (nabití) baterie.

Elektronika touchpadu od Synaptics pracuje v přesném režimu operačního systému Windows 10. Má tedy menší zpoždění snímání a vyšší přesnost. Lenovo se rozhodlo použít touchpad se samostatnými tlačítky, což subjektivně vnímám jako lepší. Bohužel jsou tlačítka při stisku velmi hlučná a mají vyšší tuhost. Radost ze samostatných tlačítek je tak výrazně snížena.

Recenze

Diskuse