RECENZE: Lenovo Yoga 530-14ARR - 14'' překlopný notebook, 4 jádra AMD Ryzen, nižší cena a aktivní pero

13. 9. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky

Vzhledem k 14“ úhlopříčce je klávesnice ochuzena o numerický blok a nemá jej přístupný ani v zástupné formě. Klávesnice je celá jako jeden blok bez jakýchkoli mezer pro lepší hmatovou orientaci a kurzorové šipky do stran jsou kvůli tomu na výšku dvojnásobné ve srovnání s šipkami nahoru a dolů. Jedním z kompromisů v rozložení je také absence dedikovaných kláves pro pohyb v dokumentech – ty jsou dostupné jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách.

Lenovo Yoga 530-14ARR - pracovní plocha
Lenovo Yoga 530-14ARR - pracovní plocha

Mechanika kláves je velmi příjemná a přesná. Na klávesnici lze psát zlehka a tiše a bez jakéhokoli zvykání jsem byl hned schopný psát plnou rychlostí bez překlepů. V rámci třídy jde o jednu z příjemnějších klávesnic.

Lenovo Yoga 530-14ARR - detail klávesnice
Lenovo Yoga 530-14ARR - detail klávesnice

Podsvícení klávesnice je bílé a prosvítá v mezerách mezi klávesami až pod větším úhlem. Přepíná se kombinací Fn a Mezerníku a nabízí dvě úrovně jasu. Zatímco plný jas svítí stabilně, v případě polovičního jasu je regulace řešena pomocí PWM na přijatelné frekvenci okolo 800 Hz.

Lenovo Yoga 530-14ARR - podsvícení klávesnice
Lenovo Yoga 530-14ARR - podsvícení klávesnice

Indikační diody jsou z počítače prakticky odstraněny. Jedna je přímo na klávese Caps Lock a druhá je u napájecího konektoru (informuje o nabíjení a nabití). Svítí také obrys hlavního vypínače, pokud je notebook zapnutý (při uspání pomalu pulzuje).

Lenovo Yoga 530-14ARR - aktivní pero v držáku zasunutém do USB portu
Lenovo Yoga 530-14ARR - aktivní pero v držáku zasunutém do USB portu

Dotyková plocha je vycentrovaná pod psací část klávesnice. Je jen velmi mírně zapuštěná ve srovnání s okolím a po hmatu ji poznáte také podle hladšího povrchu. Elektronika sice pracuje v přesném režimu (= přímé řízení operačním systémem), nicméně i tak má snímání viditelné zpoždění. Při porovnání s ostatními notebooky jde o průměrné řešení.

Integrované tlačítko v dotykové ploše touchpadu má lehčí stisk a vydává jen tlumené klapání.

Recenze

Diskuse