RECENZE: Lenovo Yoga 530-14ARR - 14'' překlopný notebook, 4 jádra AMD Ryzen, nižší cena a aktivní pero

13. 9. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Ceny, konfigurace a záruka

V ČR jsou nabízeny dvě konfigurace postavené na AMD. Testovaná je tou vyšší a stojí 19 399,- Kč s DPH. Nižší konfigurace stojí o čtyři tisíce méně. Liší se dvoujádrovým procesorem Ryzen 3 2200U, 4 GB operační paměti v jednom slotu a poloviční kapacitou SSD (128 GB). Hodí se dodat, že zmíněný Ryzen 3 je vybaven výrazně slabším grafickým čipem Vega 3, který má pouze tři výpočetní jednotky místo zde testovaných osmi (Vega 8). V případě takové konfigurace již neplatí, že by byla integrovaná grafika od AMD rychlejší než standardní Intel UHD Graphics 620.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v centrálním servisu. Centrální servis není v ČR, ale Lenovo standardně hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Lenovo Yoga 530 je 14" konvertibilním notebookem, který v AMD variantě nabízí zajímavější poměr cena-výkon. Testovaná konfigurace nabízí výkonnější integrovanou grafiku, která se přibližuje low-endovým dedikovaným čipům a čtyřjádrový procesor výkonem bez problému konkuruje moderním úsporným Core i5.

Jde o příjemné řešení pro časté nošení, které potěší solidním mechanickým zpracováním, nižší hmotností a pohodlnou klávesnicí. Jako nevýhodu vnímám pískavý projev ventilátoru, který sice není hlasitý, ale při práci v tichém prostředí po čase umí být otravný. Jde o problém konstrukce chlazení a je tedy možné, že se podobně bude chovat i varianta s procesorem Intel. Specifická pro AMD bude naopak výdrž na baterii, která je vlivem vyšší klidové spotřeby procesoru o něco kratší. Předpokládám, že rozdíl proti Intelovské verzi bude pár hodin.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ mechanické provedení
+ výkon integrované grafiky Vega 8

- snížený výkon na jedno jádro při provozu z baterie
- USB-C nepodporuje přenos obrazu
- pískavý zvuk ventilátoru

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse