RECENZE: Lenovo Yoga 530-14ARR - 14'' překlopný notebook, 4 jádra AMD Ryzen, nižší cena a aktivní pero

13. 9. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Hlavní HW parametry

AMD varianta počítače je postavena na 15W čtyřjádrovém procesoru AMD Ryzen. V testované konfiguraci je střed nabídky – AMD Ryzen 5 2500U. Tento čtyřjádrový procesor umí pracovat současně na osmi vláknech a nabízí základní takt 2,0 GHz. V případě potřeby výkonu se automaticky taktuje (boost) až na 3,6 GHz, kdy může dojít k navýšení TDP (mezního tepelného výkonu) až na 25 W.


Počítač je vybaven dvěma sloty pro SO-DIMM moduly operační paměti DDR4. Oba jsou v testované konfiguraci využity, aby byla zajištěna maximální propustnost paměti pro potřeby integrovaného grafického jádra. Moduly ve dvojici nabízejí každý 4 GB a jde o typ DDR4-2666. Vzhledem k omezením procesoru však pracují na taktu 2400 MHz.

Výměnou modulů za 16 GB variantu lze dosáhnout až na maximálních 32 GB operační paměti. Přístup k modulům však vyžaduje odstranění spodního krytu, v čemž se vám snaží zabránit deset šroubů s hvězdicovou hlavou a plastové západky po celém obvodu počítače. Chce to větší dávku šikovnosti, aby žádná z plastových západek nepřišla k úhoně. Výměnou za tento úkon získáte kromě přístupu k modulům operační paměti také přístup k M.2 SSD (jen krátká varianta), celému chlazení, baterii a bezdrátovému modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62660
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55861

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 299270
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 312198

Cinebench R11.5 (napájení ze sítě / napájení z baterie

  • Rendering (Single CPU): 1,52 pts / 0,98 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,83 pts / 6,31 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,49

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 132 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 605 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,58

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 – Physics: 4937
  • Fire Strike – Physics: 6831
  • Time Spy – CPU: 2038

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8895 MB/s

Výkon počítače je velmi slušný a odpovídá hodnotám (15W) čtyřjádrových Core i5 8. generace. V testech na jedno jádro je výkon mírně nižší a v testech na více jader naopak mírně vyšší. Pocitově však rozdíl mezi oběma procesory při napájení ze sítě nejspíš nepoznáte.

Lenovo Yoga 530-14ARR - RAM moduly a SSD
Lenovo Yoga 530-14ARR - RAM moduly a SSD

Dlouhodobě je možné udržovat takt 3,6 GHz při zátěži jednoho jádra, kdy si procesor drží teplotu okolo 60 °C. Při zátěži všech jader už takt po několika sekundách spadne na 2,1 GHz a teplota se pohybuje mezi 60 a 65 °C. Problém je až maximální souběžná zátěž procesoru a grafiky – procesor dává přednost grafice a svůj takt sníží klidně až k 1,4 GHz, aby nestoupla teplota. Podobně se však chová většina notebooků s integrovanou grafikou v 15W procesoru.

Problém s výkonem nastane ve chvíli, kdy odpojíte externí napájení a spolehnete se jen na baterii. Projevuje se stejné chování, jaké jsem pozoroval i na dalších dvou noteboocích jiných značek. Procesor výrazně omezí své TDP a neumožňuje plné takty turba. Výsledkem je snížení výkonu jednoho jádra téměř na polovinu (-45 %) a snížení výkonu všech jader (- 8 %). Výkon na jedno jádro je patrný zejména při běžných činnostech a procházení složitějších webových stránek, takže je velká škoda, že výrobce notebooku neumožňuje toto chování změnit, byť za cenu o něco nižší výdrže baterie.

Krátké SSD (M.2 2242) od Hynixu má kapacitu 256 GB a vzhledem k provedení slotu a protilehlého úchytu není možné vložit SSD plné velikosti (2280). Výkonem v testech spadá někam k průměru SATA SSD, přestože jde o typ NVMe. Pokud se SSD hodně zatíží, sníží se jeho rychlost a ukáže se jako úzké hrdlo. Překvapivě k tomuto stačí kopírování jednoho velkého souboru po gigabitové síti. Během této činnosti jsem pozoroval, jak disk vyplní celou svou frontu na 100 %, přestože rychlost přenosu nepřesáhne ani 50 MB/s. Šlo navíc pouze o čtení, neboť soubor byl kopírován na jiný počítač (kde vytížení SSD nepřesáhlo 10 %). Celkově tedy považuji toto SSD jak dostatečné pro kancelářský počítač, ale náročného uživatele by nejspíš neuspokojilo.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 367,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Počítač spoléhá při komunikaci s okolním světem jen na bezdrátové technologie. Wi-Fi /AC i Bluetooth zajišťuje karta od Realteku (8821 CE). Co do příjmu signálu na větší vzdálenost jsem neměl problém. Na druhou stranu jsem pozoroval, že občas vypadl nějaký paket v komunikaci v mé domácí síti s jinak bezproblémovým Wi-Fi AP od TP-Link (i když byla obě zařízení ve stejné místnosti). S jinými notebooky se problém neprojevuje a notebook ani neměl problém s jiným domácím AP. I zmíněné AP fungovalo korektně, pokud šlo o připojení přes 5 GHz anténu.

Recenze

Diskuse