RECENZE: MSI GE73 Raider RGB 8RF - herní notebook a nejnovější procesor Intel Core i7 s šesti jádry

4. 5. 2018 06:34    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace mobilních procesorů se šesti jádry je tu a 17,3“ notebook od MSI, který je jím vybaven, se k nám dostal do redakce jako první. Vedle výkonného procesoru nabízí také silný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1070, přestože celek není o moc tlustější než průměrné multimediální notebooky.

MSI GE73 Raider RGB 8RF - herní notebook a nejnovější procesor Intel Core i7 s šesti jádry

Základní popis

Řada MSI GE byla odjakživa levnější alternativou k herním notebookům řady GT, ale nedá se říct, že by byla přímo horší. Zatímco GT bývají velmi tlusté a těžké notebooky, ve kterých se uchladí i ty nejvýkonnější komponenty, jaké lze do notebooku osadit, GE zůstává u konceptu tradičního notebooku standardních rozměrů – tedy něčeho, pod čím se vám při častém nošení neprohnou záda.

Tělo počítače je černé a poměrně decentní. S výjimkou menšího loga s drakem na víku a červeného lemu touchpadu ve vypnutém stavu v podstatě nenaznačuje, že by mohlo jít o herní počítač. Po zapnutí to dá nicméně ve výchozím nastavení jasně znát, neboť podsvícení klávesnice hraje všemi barvami a dělá po klávesách různé barevné přechody. Něco podobného se děje i na vnější straně víka. Naštěstí jsou tyto efekty nastavitelné a můžete je měnit, jak statickými barvami, tak úplným zhasnutím.

Konstrukční provedení je na velmi dobré úrovni. Hlavním nosným prvkem jsou kovové díly tvořící horní stranu základny a vnější stranu víka. Tuhost základny je na úrovni zabraňující prohýbání pod tíhou rukou při psaní a hraní. Zvedání za roh by asi také s mírným kroucením přežila, ale u notebooku této hmotnosti a velikosti už to není způsob, jak by běžného uživatele napadlo takový počítač nosit. Víko, díky vnějšímu kovovému plátu s prolisy, vykazuje výbornou odolnost jak proti kroucení za rohy, tak proti tlaku na vnější stranu.


Navzdory hmotnosti základny, není snadné otevírat počítač jednou rukou. Jednak počítač nemá zrovna velký výřez na přední straně, za který by šlo víko oddělit od základny, a jednak má velmi tuhé klouby. Jsou vlastně tak tuhé, že je potřeba základnu přidržovat i při nastavování úhlu víka již otevřeného notebooku. Maximální úhel otevření je okolo 145 °.

Konektorová výbava je na výborné úrovni, jak už u těchto notebooků bývá zvykem. Levý bok je vybaven dvojicí audio konektorů (vstup, výstup), jedním USB-C (3.1 Gen2), klasickým USB 3.0, obrazovými výstupy (mini-DisplayPort, HDMI) a konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku najdete ještě dvojici USB 3.0, čtečku paměťových karet SD XC a zdířku pro napájecí adaptér.


Konektory typu USB 3.0 jsou červeně podsvícené a v ovládacím programu Dragon Center lze zvolit ze dvou intenzit svícení, nebo podsvícení úplně vypnout. V případě konektoru USB-C se hodí dodat, že vyšší konfigurace počítače používá kombinovaný konektor, který kromě přenosů typu USB zvládá také přenosy typu Thunderbolt 3.

Počítač má v zavřeném stavu rozměry 419 x 287 x 33 mm, čímž se zásadně neliší od běžných 17“ notebooků. Výkonný hardware a jeho větší chladiče se projevily na hmotnosti – 2,94 kg. V batohu je znát vyšší hmotnost napájecího adaptéru s výkonem 230 W. Dohromady s přívodním kabelem tento adaptér váží 956 g a měří 200 x 85 x 36,5 mm.

Počítač poskytuje stále ještě přijatelnou mobilitu, i když asi nepůjde o preferovanou volbu lidí, kteří s počítačem cestují každý den. Vše je nicméně otázkou priorit a tak velký displej v kombinaci s tak výkonnými komponentami nebývá v lehčích noteboocích. Já jej každý den nosil na zádech a nevnímal jsem to jako problém.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook je vybaven klávesnicí SteelSeries s numerickým blokem. Jde o klávesnici navrženou pro hráče, a to díky schopnosti rozpoznat současný stisk většího množství kláves než u klasických klávesnic. V posledních generacích notebooků navíc MSI osazuje klávesnici, která umí samostatně adresovat RGB podsvícení každé klávesy.


Pokud jde o použití klávesnice pro běžné kancelářské účely, narazíte na několik obtíží, které plynou z nestandardního rozložení. Klávesa zpětného lomítka obsadila místo vpravo od Mezerníku, kvůli čemuž je odsunut přepínač AltGr. V rozložení také chybí samostatné klávesy pro Home a End, které nahrazuje pouze kombinace PageUp a PageDown s přepínačem Fn. U notebooků s úhlopříčkou 15,6“ a více vnímám absenci těchto kláves jako zásadní prohřešek. Lidé, kteří píší hmatovou metodou a nedívají se na klávesnici, budou možná mít problém s nestandardním posunutím řady kláves s českými znaky proti řadě pod ní. Dá se na to zvyknout, ale přecházení mezi různými klávesnicemi je o něco obtížnější.


Tradičním ústupkem v ergonomii je také blok kurzorových šipek zasahující do numerické části, kde je kvůli tomu zúžena klávesa s nulou. MSI nicméně alespoň zvětšilo mezeru mezi hlavní a numerickou části kláves, což zlepšuje hmatovou orientaci. Mírně větší mezery jsou také mezi čtveřicemi v horní řadě funkčních kláves F1-F12.


Mechanika kláves je z mého pohledu perfektní, a to jak zvukem při stisku, tak odezvou. Odhlédnu-li od odlišností v rozložení, samotné psaní na klávesnici je velmi komfortní.


Podsvícení klávesnice a pruhů na vnější straně víka se nastavují programem SteelSeries Engine 3. Ten umožňuje libovolně měnit barvu každé klávesy, případně přiřazovat klávesnici dynamické efekty všeho druhu. Zajímavá je možnost propojení podsvícení s konkrétními programy (hrami).


Obvod starající se o podsvícení kláves sekvenčně prochází jednotlivé diody, a jak už bývá u RGB podsvícení zvykem, bliká na nízké frekvenci. Zde konkrétně 100 Hz s tím, že dioda každé klávesy blikne jednou za 100 ms, ale fakticky svítí pouze méně než 4 ms a zbytek času je zhasnutá. Lidé s citlivějším zrakem proto nejspíš budou blikání kláves vnímat o něco více. Sám jsem si hned celou klávesnici nastavil na červené svícení, které je pro oko ve tmě nejšetrnější, čímž jsem problém minimalizoval.

blikání diod klávesnice
blikání diod klávesnice
PWM blikání podsvícení USB portů
PWM blikání podsvícení USB portů

Indikační diody jsou na tomto notebooku velmi decentní, což přijímám s povděkem. Z pozice uživatele je vidět jen dvoubarevná dioda u hlavního vypínače. Po zapnutí notebooku svítí bíle v případě, že notebook pracuje jen s integrovaným grafickým jádrem. V případě aktivity dedikovaného grafického čipu se její barva změní na oranžovou. Uspání notebooku je indikováno bílým pulzováním. Další tři diody jsou umístěny na zkosené čelní hraně a z pozice uživatele nejsou vidět. Informují o zapnutí bezdrátových funkcí, nabíjení baterie a aktivitě pevného disku.

Notebook je vybaven klasickým touchpadem od Synaptics a pod jeho dotykovou plochou najdete dvě samostatná mechanická tlačítka. Jejich stisk je klapavý, pouze pokud je stisknete uprostřed. Po krajích mají měkký, téměř nehlučný stisk. Touchpad reaguje velmi přesně a s minimálním zpožděním. S ovladačem z výroby nicméně má nižší rychlost, takže je potřeba prstem hodně pohybovat, když se chcete dostat z jednoho rohu obrazovky do druhého.

Windows Update automaticky ovladač touchpadu přeinstaloval jinou verzí, nabízející vyšší rychlost pohybu. Na druhou stranu ovladač není kompletní a chybí mu ovládací panel, ve kterém se nastavují gesta (například otočení směru posunu stránek). Sám jsem proto raději přešel zpátky k původnímu ovladači pomocí funkce „Vrátit změny ovladače“ (Správce zařízení – Vlastnosti). Je možné, že nová verze ovladače přímo ze stránek Synaptics by kombinovala pozitiva obou verzí ovladačů.

Hlavní HW parametry

Základní deska je vybavena 8. generací výkonných procesorů od Intelu. Tentokrát však nejde o úsporné procesory s TDP 15 W. Jde o zcela novou řadu procesorů (uvedených začátkem dubna 2018) pro nejvýkonnější notebooky. V případě testované konfigurace byl osazen Intel Core i7-8750H. Tento procesor je vybaven rovnou šesti jádry (12 výpočetních vláken, thread) se základní frekvencí 2,2 GHz a režimem TurboBoost až do 4,1 GHz. Procesor přitom zachovává TDP předchozích výkonných čtyřjader – 45 W.


Nová generace procesorů podporuje paměťové moduly DDR4 s frekvencí až 2666 MHz a teoreticky by mělo být možné osadit až 64 GB paměti rozdělené do dvou modulů (až budou dostupné). V testované konfiguraci pracují paměťové moduly na frekvenci 2400 MHz a oba dohromady tvoří celkových 16 GB operační paměti.

Uživatelské rozšíření paměti je možné, nicméně vyžaduje nahrazení původních modulů, neboť notebook má právě 2 paměťové sloty.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94374
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21103

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 611088
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 210388

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,96 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 12,23 pts
  • Multiprocessor Speedup: 6,22

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 170 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 1082 cb
  • Multiprocessor Speedup: 6,36

[U|Testy 3D Mark - CPU]

  • 3DMark 11 - Physics: 9032
  • Fire Strike - Physics: 11388
  • Time Spy - CPU: 5053

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13859 MB/s,

Nová generace Core i7 je velmi příjemným překvapením. Konečně totiž došlo k nárůstu výkonu při využití všech jader od doby generace Ivy Bridge. Posledních pět byly změny jen pozvolné, nicméně nyní tento výkon poskočil téměř o polovinu, což je s ohledem na zachované TDP výborný výsledek, který potěší všechny uživatele programů náročných na celkový výkon procesoru (rendering, zpracování videa,…). Za pěknými výsledky stojí solidní chlazení testovaného notebooku, který nemá problém udržet takty v maximální procesorové zátěži na 3,0 GHz.

Zatímco u prvních mobilních čtyřjader nebýval oslnivý výkon na jedno jádro v porovnání s procesory vybavenými menším počtem jader, zde se nic podobného neopakuje. Procesor je schopný využívat velmi vysokých frekvencí při zátěži jednoho jádra a dlouhodobě udržuje 4,0 GHz. Ještě při zátěži rozdělené do čtyř výpočetních vláken měl procesor takt 3,6 GHz a tyto takty se nezměnily ani po přidání intenzivní grafické zátěže.

MSI GE73 ukazuje, že v případě solidního chlazení je možné z tohoto procesoru dostat opravdu hodně výkonu. Předpokládám ovšem, že většina běžných notebooků nebude mít chlazení tak dobré, a tedy nebude schopna držet tak vysoké takty v zátěži více jader, procesor se bude pravděpodobně vyskytovat jen v herních noteboocích a mobilních grafických stanicích.

Slabinou ve výkonu je v případě testované konfigurace použité 128GB SSD od Kingstonu. Je ve formátu M.2 a s notebookem komunikuje po sběrnici SATA. Vzhledem k nízké kapacitě je osazeno méně čipů, což vede k nižšímu výkonu, který je ve srovnání i pod SATA SSD běžných notebooků. Nepříliš oslnivých výkonu dosahuje také 1TB plotnový disk (2,5“) s rychlostí otáčení ploten 7200 rpm. Obě komponenty jsou uživatelsky vyměnitelné.

Základní deska je vybavena dalším slotem M.2. V této konfiguraci je prázdný a podporuje SSD komunikující po sběrnici PCIe x4 (NVMe). Vedle něj je ještě místo pro další slot typu M.2, nicméně v něm není připájený konektor, takže jej nelze využít.

Přístup k vnitřním komponentám není přímočarý, ale s trochou šikovnosti lze notebook rozebrat. Nejdříve se musí povolit lišta mezi panty (povolí zatlačením z vnitřní strany od klávesnice) a následně plastové západky z vnější strany. Po uvolnění všech šroubů na spodku je nutné povolit i všechny plastové západky na obvodu a pozornost je potřeba věnovat i plastům kolem konektorů.

SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 281,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 350 MB/s
  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 90,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,2 ms

Komunikační technologie zahrnují kabelové připojení do sítě s rychlostí 1 Gb/s (Killer E2500). O bezdrátové možnosti se stará dvoupásmová karta od Intelu, která si poradí jak s Wi-Fi/AC (2x2), tak s Bluetooth 5. S vhodným Wi-Fi AP a správným nastavením lze v ideálních podmínkách dosáhnout přenosových rychlostí přes 1 Gb/s.

Displej a grafika

V testované konfiguraci je osazen 17,3“ matný displej s rozlišením full-HD (1920x1080) a maticí typu TN. Důvod upřednostnění TN před obrazově lepším IPS je v rychlosti změny obrazu, která je u TN jednoduše vyšší (v ideálním případě jen tři milisekundy). Díky použití této technologie bylo možné vyrobit rychlý panel s obnovovací frekvencí 120 Hz (120x překreslení za sekundu) místo standardních 60 Hz.

V kombinaci s výkonnou grafikou tento panel umožňuje hrát s vyšší plynulostí a musím uznat, že rozdíl je opravdu patrný. Takovou plynulost pamatuji naposledy před více než 10 lety, než se u stolních počítačů přecházelo z rychlých CRT obrazovek na plochá LCD. Použití 120Hz panelu tedy má velký reálný přínos při hraní.

V případě obrazové kvality je tento displej na úrovni základních IPS, což je pro TN velmi dobrý výsledek. V případě barevného rozsahu je dokonce lepší. Že jde o TN, poznáte nejvíce na vertikálním pozorovacím úhlu. Je sice lepší než u standardních TN displejů, ale s IPS se rovnat nemůže – pokud se díváte na displej pod úhlem zespodu, jsou barvy tmavší. Naopak shora postupně ztrácí kontrast (černá se však kupodivu nemění rychle do šedé). Na rozdíl od levných IPS ovšem netrpí prosvítáním podsvícení v rozích při zobrazení černé barvy. Celkově vnímám displej jako velmi dobrý.

Regulace podsvícení je spojitá (bez blikání) ve všech kromě nejnižších dvou stupňů jasu (tj. pod 18 %). Těch je dosaženo PWM blikáním mezi nejnižším spojitým jasem a úplným vypnutím a děje se tak na vysoké frekvenci 25 kHz. Ve výsledku tedy i v těchto nižších stupních jasu je displej šetrný k očím a nevede k jejich rychlejší únavě.

jas displeje (spojitá regulace bez blikání)
jas displeje (spojitá regulace bez blikání)
jas displeje v nejnižších stupních jasu (PWM 25 kHz)
jas displeje v nejnižších stupních jasu (PWM 25 kHz)

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8-bit eDP)
  • Světlost: 270 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 120° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 1,5 / 3,5 ms (typická, Tr/Td)
  • Podsvícení: W-LED
  • Barevné pokrytí: 94% (CUE1931)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMN N173HHE-G32. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce. LCD se stejným označením bylo i ve dříve testovaném notebooku MSI GT73VR 6RE Titan.


Pro zobrazení na interním displeji je využívána grafika integrovaná v procesoru – Intel UHD 630. Ta se od předchozí generace liší především lepšími možnostmi obrazových výstupů, čehož tento notebook příliš nevyužívá, protože má všechny obrazové výstupy pro externí monitory připojeny k dedikovanému grafickému čipu NVIDIA GeForce GTX 1070. Jde o řešení vyšší třídy s 2048 shadery a 8 GB vlastní paměti typu GDDR5 (256-bit).

Vzhledem k připojení interního displeje k integrované grafice notebook nepodporuje G-Sync jinde než na externích monitorech. Výhodou integrované grafiky je nicméně nižší spotřeba při běhu na baterii, pokud jde o činnosti, které nevyžadují vyšší grafický výkon. Dedikovaný čip se zapíná podle potřeb aplikací pomocí technologie NVIDIA Optimus. Zapne se také po připojení externího monitoru do kteréhokoli z výstupů.

Právě zapínání grafiky s externími monitory přináší i určitá omezení. Po odpojení monitoru totiž obvykle zůstane dedikovaný čip běžet, protože nějaká aplikace jej pořád využívá. Platí to i v případě, že indikátor od NVIDIE v systémové liště hlásí, že je grafika neaktivní. Poznáte to podle barvy diody vedle hlavního vypínače. Pokud tedy víte, že budete potřebovat maximum výdrže na baterii, je lepší počítač restartovat nebo se odhlásit a přihlásit.

Restartem, resp. odhlášením si pomůžete i v případě druhého problému. Překreslování programů se někdy z nepochopitelných důvodů na externím monitoru trhá a děje se to pouze u programů, které využívají dedikovaný čip pro akceleraci. Kupodivu programy zapnuté na integrované grafice (tj. před připojením monitoru) se překreslují plynule, i když se z ní musí přenášet do dedikovaného čipu obsluhujícího externí monitor. Pokud provedete restart nebo nové přihlášení v době, kdy už je výstup přepnutý na externí monitor, problém tím potlačíte.


K připojení externích monitorů jsou přítomny dva výstupy – HDMI 2.0 a mini-DisplayPort. Ani u jednoho není problém provozovat rozlišení UHD (3840x2160) s obnovovací frekvencí 60 Hz. S pomocí DisplayPortu lze teoreticky připojit řetězením až tři monitory (sdílející celkové přenosové pásmo) a čtvrtý připojit přes HDMI. Vzhledem k tomu, že interní displej je obsluhován integrovanou grafikou, může běžet jako pátý v nastavení rozšířené plochy.

U vyšších konfigurací vybavených rozhraním Thunderbolt 3 je pravděpodobně obrazový výstup integrován také v konektoru USB-C. Zde však tento konektor obrazovou část nemá zapojenu a notebook ignoruje jakékoli obrazové redukce do něj připojené.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P16691 (GPU: 22768)
  • Fire Strike (DX11): 14298 (GPU: 17676)
  • Time Spy (DX12): 5501 (GPU: 5589)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 73,29 fps
  • Cinebench R15: 106,30 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 126,81
  • CATIA (catia-04): 64,30
  • Creo (creo-01): 46,51
  • Energy (energy-01): 7,13
  • Maya (maya-04): 39,40
  • Medical (medical-01): 38,43
  • Showcase (showcase-01): 80,61
  • Siemens NX (snx-02): 7,90
  • Solidworks (sw-03): 45,17

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 226,9 fps

Podávaný výkon plně postačuje pro hraní moderních her a mnohé si bez problému zahrajete při vhodném nastavení v plné obnovovací frekvenci 120Hz displeje. Výsledky testů ukazují, že díky solidnímu chlazení lze dosáhnout na výkon, který jiné notebooky poskytují s GeForce GTX 1080 Max-Q.

Multimedia

Integrované audio je tvořeno čtveřicí poměrně velkých reproduktorů v předních rozích. Všechny jsou namířené do země a nejlépe také hrají, pokud je notebook položený na rovném povrchu. Pokud zvednete jeho předek, začnou být výšky až nepříjemně ostré. Celkově je zvuk velmi dobrý a převyšuje standard kancelářských notebooků. V rámci multimediálních notebooků sice nejde o špičku, ale i v této kategorii jde o nadprůměr.

Tak, jak je audio vyladěné, je vhodné hlavně pro sledování filmů a hraní her. V případě poslechu hudby jsou u některých žánrů špatně rozpoznatelné nástroje a zvuk není tak čistý. I tak s ohledem na tloušťku notebooku hodnotím audio pozitivně.

Webkamera ve víku nabízí pouze základní kvalitu zobrazení, která se už stala mezi notebooky standardem. Její aktivita je indikována bílou diodou vedle objektivu a o snímání zvuku se stará dvojice mikrofonů hned vedle.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybaven dvojicí ventilátorů, kdy jeden je řízený teplotou procesoru a druhý teplotou grafického čipu. Jejich spínání je nezávislé a v případě, že dedikovaný grafický čip nepoužíváte, je jeho ventilátor vypnutý.


Pokud se budeme bavit o zátěži, která nevyžaduje dedikovaný grafický čip, je notebook snad ve všech případech velmi tichý. Překvapivě ani maximální zátěž všech šesti jader nevede k nepříjemné hlučnosti. Vše se změní ve chvíli, kdy zapojíte do zátěže taky grafiku – typicky při hrách. To už se ventilátory roztočí tak, že notebook zcela jistě nepřeslechnete. Přestože není zvuk vyloženě otravný svým charakterem, hlučnost už je na takové úrovni, že dlouhodobě rozhodně příjemná není. Nelze se však divit, když celý počítač si v zátěži umí říct o 200 W (odběr ze sítě).

V nastavení Dragon Center je možné chování ventilátorů doladit, nicméně vždy je to otázka kompromisu mezi teplotami a hlukem. V případě kombinované zátěže jsou teploty procesoru okolo 90 °C, takže bych nedoporučoval ventilátory zbytečně zpomalovat. Výchozí nastavení je z mého pohledu optimální. V případě hraní na externím monitoru (60 Hz) se mi osvědčilo zapnutí vertikální synchronizace ve hrách, aby grafický čip nemusel vykreslovat více snímků, než je potřeba. Tím se sníží jeho takt a následně i hlučnost ventilátorů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 33,6°C
  • spodek maximum = 35,2°C
  • výdech chlazení = 36,4°C
  • napájecí adaptér = 37,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,0°C
  • klávesnice vpravo = 40,1°C
  • spodek maximum = 44,8°C (zadní polovina)
  • výdechy chlazení = 52,5°C
  • napájecí adaptér = 35,3°C

teplota okolí při měření: 27°C

Teploty při nenáročných činnostech jsou na povrchu nízké a počítač je maximálně vlažný v zadní části spodku. Při déle trvající zátěži je cítit teplo hlavně v okolí horní řady kláves a prostoru za ní. Spodek je nejteplejší vzadu uprostřed, protože právě tam se nachází procesor i grafický čip. Teploty na povrchu ani tak nejsou příliš velké a neomezují v pohodlí při používání. Aby ovšem zůstaly nízké, měli byste notebooku v plné zátěži zajistit maximální dostupnost spodních otvorů pro nasávání vzduchu, vyvarujte se pokládání do peřin v posteli a podobně.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 53 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel rovných pět hodin na jedno nabití. Snížením jasu a úplným nicneděláním se lze dostat na spotřebu pouhých 6 W, což přidá několik dalších hodin. Při on-line kancelářské práci se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem displeje jsem se dostal na výdrž tři a půl hodiny (~14 W), což považuji za snadno dosažitelnou realistickou hodnotu. Pokud z nějakého důvodu bude dedikovaný grafický čip aktivní, navýší se spotřeba minimálně o dalších 5 W, i když sám nic nebude dělat. Výdrž se při stejné zátěži sníží o hodinu.


O něco rychlejšího vybíjení baterie se dočkáte v případě, že potřebujete připojovat externí monitor. Při on-line kancelářské práci s připojeným monitorem může výdrž klesnout klidně na pouhou 1 hodinu a 20 minut. Samotný grafický čip totiž není příliš úsporný, a pokud něco dělá, klidně se bude spotřeba notebooku pohybovat okolo 30 W. Tím, že někdy zůstane grafický čip aktivní, i po odpojení monitoru, mohou být určité způsoby použití značně znepříjemněny, řešení viz výše v recenzi.

U notebooku se projevil problém se spotřebou při používání uspání (hibernace na disk nicméně funguje korektně). Počítač někdy po probuzení nechá aktivní dedikovaný čip (dle diody u vypínače), přestože operační systém je přesvědčen o opaku. Zcela jistě jde o softwarový problém, jen je otázkou, zda a kdy ho vyřeší nové verze ovladačů, nebo je potřeba nahrát nový firmware (v době testování nebyla dostupná žádná novější verze).

Notebook se nabíjí výkonem 31 W, což znamená, že vybitou baterii dostanete na 90 % za půl druhé hodiny.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Aptio, v jehož prostředí se nachází následující volby:

Pokročilé

  • nastavení módu SATA řadiče (AHCI, RAID s akcelerací pomocí Intel Optane)
  • vypnutí Intel SpeedStep (dynamická změna frekvence)
  • zapnutí podpory "ERP lot 3"
  • povolení probouzení signálem ze sítě
  • prohození funkcí kláves Win a Fn
  • povolení zavádění systému ze sítě
  • vypnutí podpory virtualizace (VT-x, VT-d)
  • vypnutí podpory HyperThreadingu
  • vypnutí podpory změny frekvence (C-states)
  • vypnutí podpory USB ve starých operačních systémech (klávesnice/myš, disky)
  • vypnutí podpory USB 3.0
  • nastavení USB hardware zpoždění a time-outů (USB transfer, device reset, device power-up)

Zavádění systému

  • nastavení zámku NumLock po zapnutí počítače
  • zákaz rychlého bootu
  • nastavení typu zavádění systému (UEFI, BIOS)

Z prostředí nastavení firmware lze vyvolat jeho aktualizaci, která si umí načíst nový obraz firmware přímo z disku. Zabezpečení na úrovni firmware zahrnuje základní hesla (spuštění počítače, vstup do nastavení firmware) a možnost deaktivovat čip TPM 2.0. V případě režimu UEFI je možné zvolit, zda má být použit systém SecureBoot.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 230W napájecím adaptérem a třížilovým přívodním kabelem.

Operační systém Windows 10 je předinstalován včetně všech programů na SSD. Oddíl pro obnovení systému do továrního nastavení má 19 GB a je naopak umístěn na plotnovém disku. Instalace systému od výrobce obsahuje celou řadu bloatware včetně různých shareware her.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (GE73 8RF-065CZ) vychází na 51.990,- Kč s DPH. Jde o model ze středu nabídky. Čtyři tisíce můžete ušetřit, když se spokojíte se slabší grafikou (GeForce GTX 1060), a jako bonus dostanete dvojnásobnou kapacitu SSD (256 GB). Vyšší model stojí naopak o šest tisíc více a kromě vyšší kapacity úložných zařízení (256GB SSD, 2TB disk) se liší také přítomností rozhraní Thunderbolt 3.

Záruka je u všech konfigurací dvouletá, s opravou v autorizovaném servisu. Nejbližší centrální servis je v Polsku, nicméně náklady na dopravu počítače kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

17“ MSI GE73 (8RF) je výborným herním notebookem pro ty, kteří hledají extrémní výkon v těle mobilního počítače, které není zbytečně tlusté a jeho vzhled neoplývá "herním" kýčem. Nový šestijádrový procesor a výkonný grafický čip od NVIDIE dokážou v zátěži udržovat dlouhodobě vysoké takty s přijatelnou hlučností. Notebook navíc zůstává mimo zátěž velmi tichý, a pokud jde jen o zátěž procesoru, je vlastně poměrně tichý i v zátěži. Právě chlazení je asi největší předností celého notebooku.

Potěší také rychlý displej s vysokou obnovovací frekvencí, přesný touchpad a klávesnice, která dokáže měnit barvu podsvícení každé klávesy zvlášť. Pokud jde o mobilitu – jde o stroj s hmotností pod tři kilogramy, což se často bere jako nejvyšší hranice pro pohodlné nošení v batohu na zádech, a jeho mechanické zpracování je na úrovni, která umožňuje časté nošení. Rozdíl ovšem pocítíte, jakmile si do batohu přibalíte také napájecí adaptér s výkonem 230 W, neboť znamená kilogram hmotnosti navíc.

Během testování jsem měl asi největší obtíže s přepínáním grafických čipů po připojení/odpojení externího monitoru, které z nějakého důvodu nefungovalo vždy korektně, a řešením bylo počítač pravidelně restartovat. Jedině tak jsem mohl zachovat nízkou spotřebu po odpojení monitoru a zároveň se vyvarovat problémům s trhaným obrazem na monitorech spravovaných dedikovaným grafickým čipem. Situace sice vypadá jako softwarový problém a předpokládám, že se vyřeší, nicméně je těžké říct, nakolik jde o problém čistě na straně ovladačů a nakolik vyžaduje opravu také na straně firmware notebooku.

Určité snížení pohodlí při kancelářské práci mi způsobovala také klávesnice, která má odlišně posunuté řady kláves proti sobě, což vede k určitým přehmatům. Místy otravné umí být také odlišnosti v rozložení (pravý Alt, klávesa Win, chybějící Home/End). Nicméně tohle všechno mění důležitost v závislosti na tom, jakým způsobem s počítačem pracujete. Samotná mechanika kláves je výborná a psaní je pohodlné.

Pokud hledáte notebook s velkým displejem a extrémním výkonem při zachování přijatelné tloušťky, je aktuální GE73 jedním z nejlepších kandidátů na trhu.

Klady a zápory

+ výborné chlazení extrémně výkonných komponent
+ solidní mechanické provedení
+ 120Hz displej
+ RGB podsvícení klávesnice

- problémy s přepínatelnou grafikou
- odlišnosti v rozložení kláves
- pomalé SSD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GE73 Raider 8RF-065CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-8750H (2,20/4,10 GHz, 6-core, 9 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (8+8)
  • SSD (GB): 128 (KINGSTON RBUSNS8180S3128GJ, SATA-3)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 17,3" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8GB, 256bit GDDR5)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Intel Wireless-AC 9560 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53 Wh / 5h 0min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, 1x USB-C (Gen2), HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 419 x 287 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,94
Recenze

Diskuse