RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - 15,6'' pod 1 kg znovu v redakci, tentokrát s Intel Core i7 a 2x SSD

4. 4. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Swift 5 (SF515-51T)
Acer Swift 5 (SF515-51T)

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace (SF515-51T-75A1, NX.H69EC.002) je tou nejvyšší, kterou Acer na našem trhu nabízí. Stojí 41.990,- Kč s DPH (34.702,- bez DPH), a je tedy o více než deset tisíc dražší, než základní konfigurace, kterou jsme testovali posledně.

Dvouletá záruka je pro všechny konfigurace totožná, opravy zajišťuje vlastní servis Acer v Brně.

Závěr

Údiv nad tím, jak tenký a lehký notebook se Aceru podařilo vyrobit, nezmizel ani po čtvrt roce. Stále jde v podstatě o unikátní zařízení na trhu, ke kterému se těžko hledá nějaká přímá konkurence.

Vyšší konfigurace je zajímavá především díky 16 GB operační paměti. Ta je připájena k základní desce, takže nižší konfigurace na stejnou hodnotu není možné později rozšířit. Přítomnost procesoru i7 naopak v praxi proti i5 nic nepřináší. Teoreticky sice může nabídnout vyšší takty, ale reálně se kvůli omezenému TDP na tyto takty stejně nedostanete, takže i7 je zde spíše pro pocit. Druhé SSD, u nižší konfigurace, lze uživatelsky přidat.

Počítač kromě nízké hmotnosti nabízí také dotykový IPS displej nadprůměrné kvality, pohodlnou klávesnici a velmi přesný touchpad. Na rozdíl od některých jiných tenkých notebooků má tiché chlazení a má i nějaké základní konektory pro připojení externích zařízení. Nevýhodou zůstává pouze prosvítání podsvícení klávesnice mezi klávesami a horší integrované reproduktory.

U takto lehkého notebooku také berte v potaz, že jeho tělo nemůže být tak pevné jako u strojů, kde ho tvoří tlustý kus hliníku. Nemám pocit, že by neměl tento stroj přežít běžné zacházení. Pokud však hledáte něco, co snese i velmi drsné zacházení, určitě se nedívejte na notebooky s hmotností pod jeden kilogram (tedy rozhodně ne s tak velkým displejem).

Z mého pohledu jde o skvělý stroj, který může být výborným společníkem častých cestovatelů, a to zejména těch, které už nebaví koukat do malého displeje a chtěli by získat trochu komfortu větších notebooků.

Klady a zápory

+ extrémně nízká hmotnost (lehčí než leckteré notebooky s menším displejem)
+ USB a HDMI v plné velikosti
+ dlouhá výdrž na jedno nabití
+ vysoká kapacita RAM i SSD v ceně (testované konfigurace)
+ tiché chlazení

- více potenciálu výkonu CPU, než lze v zátěži uchladit (testovaná konfigurace)
- výrazné prosvítání diod podsvícení klávesnice
- nízká zvuková kvalita vestavěných reproduktorů

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse