RECENZE: Acer TravelMate P6 (TMP614-51) - 14'' manažerský pracovní notebook s matným dotykem

8. 8. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Pracovní plocha základny se pří zvýšením tlaku na jedno místo (prstem) logicky prohne, dlaní už je tlak lépe rozložen, celkově notebook působí pevně a robustně i v okolí klávesnice a celkově má předpoklad dlouhé mechanické životnosti, samozřejmě s ohledem na způsob zacházení, ostatně jako u všeho.


Klávesnice

Černá klávesnice má celkem 3 barvy popisek. Základní je bílá, pro většinu znaků. Fn a s tím spojené funkce jsou světle modré. Znaky pro slovenské rozložení jsou světle zelené. Všechny barvy jsou dobře kontrastní i za mírného šera, pro vetší tmu lze aktivovat podsvícení, které má jeden stupeň, dobře zvýrazní všechny symboly všech tří barev a automaticky funguje i v režimu BIOSu.


Rozložení kláves je typické pro současnou generaci vysoce mobilních notebooků Acer, bez numerického bloku. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a velký Backspace. Ins a Del jsou tam, kde je očekávám. Ctrl i Alt jsou na obou stranách mezerníku. Kontextová nabídka je dostupná přes Fn + Pravý Ctrl. Kurzorové šipky jsou malé a v bloku s nimi jsou klávesy PgUp a PgDn, na nich je pak dostupný Home a End za použitá Fn. Notebook má i integrovaný numerický blok, aktivuje se pomocí Fn + F12, více mi ale vyhovovala předchozí generace, kde numerický blok fungoval při stisku Fn klávesy + příslušný znak / číslice, přijde mi to jako pohotovější řešení.


Touchpad

Touchpad o rozměrech 105 x 65 mm je jednolitý, s integrovaným hlavním tlačítkem + virtualizae druhého. Mechanický stisk funguje do cca 50% výšky touchpadu, na můj vkus by mohl být malinko hladší a tišší. Reakce kurzoru na pohyb prstu po touchpadu má mírné zpoždění, což pravděpodobně způsobuje ovladač, který musí rozpoznávat, zdali měl uživatel v úmyslu opravdu pohnout kurzorem, nebo došlo k nechtěnému pohybu prstu při snaze zmáčknout tlačítko. Nutno dodat, že to se stává i jiným výrobcům s takovýmto řešením touchpadu. Právě z výše uvedeného důvodu dávám přednost klasickým touchpadům se samostatnými tlačítky.

Indikační diody a další ovládací prvky

Notebook má 3 indikační diody, 2 základní jsou na čele notebooku. První svítí modře, pokud je notebook zapnutý, indikace režimu spánku kupodivu schází. Druhá indikuje dobíjení baterie oranžovou barvou, pokud je baterie nabita na 100%, svítí rovněž modře. Třetí dioda je umístěna u webkamery, viz dále v recenzi.

Kulatý hlavní vypínač je umístěný uprostřed nad klávesnicí. Ukrývá v sobě čtečku otisku prstu, která funguje i bez OS, kterému umí předat informaci, takže na jedno stisknutí se notebook zapne (z úplného vypnutí) a zároveň se přihlásí do Windows. Přiložením prstu na vypínač (bez stisku) může čtečka fungovat i kdykoliv jindy, např. pro opětovné přihlášení ze spořiče obrazovky.

Recenze

Diskuse