RECENZE: Asus ROG Strix Scar III (G531G) - 15,6'' herní notebook, tenký, výkonný, sympatický

14. 6. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


O klávesnic se dá říci, že má typické znaky pro ROG Strix notebooky, na první pohled je nejzřetelnější vykrojení, či spíše výstupek na spodním okraji mezerníku. Mezi klady řadím především rozdělení horní řady kláves do bloků, podobně jako na klasických externích klávesnicích. Vyhovují mi i oddělené poziční klávesy na pravém boku klávesnice a speciální funkční tlačítka nad klávesnicí. U herního notebooku bych očekával větší kurzorové šipky a preferuji dvouřádkový Enter. Celkově se mi ovšem s klávesnicí pracovalo dobře.


RGB podsvícení by teoreticky mělo jít nastavit pro každou klávesu zvlášť, ale v aplikaci jsem nalezl jen základní sadu efektů a barvy. Nastavení jednotlivých kláves bude zřejmě ještě doplněno v budoucí aktualizaci. Podsvícení klávesnice má základní frekvenci blikání (PWM) 290 Hz. V rámci každé periody je rozsvícení řešeno řadou pulzů jednotlivých barev, které jsou velmi krátké. Kvůli tomu může být blikání ještě postřehnutelné pouhým okem, u citlivých jedinců.

Touchpad

Největší zvláštností touchpadu je integrovaný numerický blok, který se vyvolává podržením prstu v pravém horním rohu. Příslušné symboly numerického bloku svítí červeně a vypínají se stejně. Jedná se o zajímavou možnost jak nahradit absenci prostoru pro klasický numerický blok kláves, je ovšem potřeba počítat s tím, že pro opětovné použití touchpadu pro pohyb kurzoru, je potřeba opět přepnout jeho funkci. Pro rychlou práci je vhodné připojit externí myš. Asus podobné řešení bude jistě v budoucnu nabízet i v dalších modelech.


Touchpad o rozměrech 108 x 59 mm má samostatná tlačítka s příjemným stiskem, toto klasické řešení mám mnohem raději než módní jednolité touchpady. Celkově se mi s touchpadem pracovalo dobře.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní sada indikačních diod je umístěna nad klávesnicí, jsou viditelné i při zavřeném notebooku, což se hodí zejména pro kontrolu dobíjen baterie. Pro dobru viditelnost symbolů vytlačených do povrchu pracovní plochy je potřeba dostatek světla a dobrý zrak, poměrně častá jev i u jiných notebooků. Zleva je dioda pro indikaci zapnutí notebooku, dobíjení baterie, SSD a režimu V Letadle. Diody svítí bíle a naštěstí tlumeně. Další indikační dioda je v klávese CapsLock, za všech okolností svítí červeně.


Hlavní vypínač je umístěn vpravo nad klávesnicí, má příjemnou velikost i stisk. Je vněm umístěna další dioda, který rovněž indikuje zapnutí nebo režim spánku, je výrazně větší než diody z hlavní sady, svítí červeně a za tmy už může oslňovat.

Recenze

Diskuse