RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED

23. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G)
ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G)

Ceny, konfigurace a záruka

Aktuálně nabízené konfigurace pro český trh jsou dvě. Levnější, která se liší od testovaného kusu pouze větším (1TB) SSD, stojí 79 990,- Kč s DPH. Dražší verze je vylepšena přítomností osmijádrového Core i9-9980HK a 32 GB operační paměti. Její cena je o deset tisíc vyšší.

Záruka je u obou konfigurací dvouletá, jak je u ASUSu obvyklé.

Závěr

ASUS ZenBook Duo je bezpochyby netradičním notebookem. Je to takový ten typ, co si recenzent pamatuje dobře ještě po letech, protože vyčnívá z běžné nabídky. Koncept dvou displejů je lákavý a pro vybrané aplikace dokonce i velmi přínosný. Sám takové aplikace sem tam potřebuji. Reálně jsem však většinou měl druhý displej vypnutý, protože jeho přínos při jednoduché kancelářské práci, vyřizování e-mailů a čtení webových stránek, je minimální a nevyváží viditelně vyšší spotřebu počítače na baterii (3-5 wattů je znát).

Odsunutí klávesnice k přední hraně je velkým ergonomickým kompromisem kvůli absenci opěrek rukou. Nedivím se, že ASUS raději v balení přidal samostatnou opěrku rukou, kterou si na stole můžete postavit před notebook a získat větší pohodlí.

Notebook jsem všude nosil s sebou, takže jsem měl možnost poznat, jak na něj reaguje okolí. Hodně lidí koncept zaujal, ale otázka: ''Není ta klávesnice takto trochu nepohodlná?'' byla až nečekaně častá. Právě proto, že cítím u tohoto řešení výhody i nevýhody, nedal jsem zvolenou konstrukci ani do kladů a ani do záporů recenze. Je na každém, aby zvážil, co pro jeho způsob použití převažuje.

Podobně jsem se nakonec rozhodl i s OLED displejem místo běžnějšího LCD. OLED panel od Samsungu má úžasné barvy (zejména ve spektru oranžová-žlutá) a tak hlubokou černou u klasických LCD nikdy neuvidíte. Pro někoho to jsou tak velké klady, že přebijí všechno ostatní. Jiným však může vadit kolísavá spotřeba, nerovnoměrnost jasu u tmavších barev a výraznější rozdíly v přechodech mezi některými odstíny. Mně osobně se líbil, ale proti hi-end IPS panelům nebyl rozdíl takový, aby pro mě jeho přítomnost hrála zásadní roli při výběru notebooku.

Pokud jde o ''zbytek'' notebooku, stojí za pozornost velmi kvalitní mechanika kláves a bytelné celokovové provedení. Potěší také mimořádně tiché chlazení, které je však vykoupeno nižším výkonem ve srovnání s jinými notebooky obsahujícími obdobné komponenty (CPU, GPU). Počítat se musí také s vyšší hmotností celého přístroje.

Ze ZenBooku Pro Duo se určitě nestane masová záležitost. U notebooků s tak vysokou cenou to nehrozí. Věřím ovšem, že si najde svou malou skupinu příznivců zejména v řadách těch, kteří rádi zkouší nové věci a chtějí mít něco neokoukaného.

Klady a zápory

+ mimořádně tiché chlazení
+ velmi dobrá mechanika klávesnice

- není možné využít plný výkon šestijádrového procesoru
- vyšší hmotnost a tloušťka počítače

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse