RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED

23. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z


Baterie

V přední části základny (pod klávesnicí) se nachází baterie s kapacitou nadstandardních 72 Wh. Volba vyšší kapacity byla pro výrobce logická, neboť bylo potřeba udržet rozumnou výdrž i přes vyšší spotřebu danou dvojicí displejů.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 9 hod 40 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 47 min

Během několika týdnů každodenního intenzivního používání jsem se dostal v průměru na něco málo přes pět hodin výdrže na jedno nabití, přičemž tak 90 % času jsem měl druhý displej vypnutý a šlo především o on-line kancelářskou práci.

Se sníženým jasem (na třetinu), černým barevným schématem ve Windows a vypnutým druhým displejem, je možné snížit spotřebu na pouhých 7 wattů, čímž se výdrž dostane téměř k hodnotě deseti hodin. Naopak maximální jas, oba displeje zapnuté a hodně bílých ploch na obrazovce zvýší spotřebu natolik, že i při kancelářské práci budete rádi v lepším případě za necelé čtyři hodiny.

[I| * Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.]

Napájení notebooku

Napájecí adaptér má výkon 230 W, takže používá přívodní kabel stejný jako napájecí zdroje stolních počítačů. Velikostí 200 x 75 x 30 mm a hmotností 800 g je sice nad tím, co se běžně u notebooků vyskytuje, v porovnání s jinými adaptéry s podobným výkonem, však patří k těm menším a lehčím. Je vlastně až fascinující, jak hodně výkonu dnes výrobci dokážou dostat do malé plastové krabičky bez aktivního chlazení.

V případě zdroje mám výhradu, kterou opakuju u mnoha notebooků od ASUSu. Integrovaný kabel od adaptéru k notebooku je kratší, než je obvyklé (jen asi metr), což nutí mít vždy adaptér na stole blízko notebooku.

Vybitou baterii lze nabít na 90 % přibližně za jednu hodinu a dvacet minut. Výkonová zátěž počítače má pouze minimální vliv na rychlost nabíjení.

Recenze

Diskuse