RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED

23. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice

Rozložení klávesnice je relativně standardní pro malé notebooky s úhlopříčkou 12-13''. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nahrazeny funkcí Fn na kurzorových šipkách, což je jediný větší kompromis. Nechybí ani méně používané klávesy jako Insert, PrintScreen a Pause.


V prostoru, kde bývá numerický blok, je umístěn touchpad, který lze ovšem ťuknutím na jeho pravý horní roh přepnout do režimu numerického bloku, kdy se na dotykové ploše rozsvítí jeho rozložení. Je to taková milá, nicméně ne plnohodnotná náhrada – pro lidi, kteří píší čísla často a dělají to bez dívání na klávesnici, bude překážkou absence haptické odezvy. I když je numerický blok zapnutý, je stále možné používat dotykovou plochu i jako touchpad – pokud se prst začne při kontaktu s plochou rovnou pohybovat, stále bude pohybovat kurzorem, a stisk mechanického tlačítka je také vyhodnocen.

Primární funkci horní řady kláves definují natištěné ikony. Pokud chcete použít standardní funkce F1-F12, musíte buďto držet Fn, nebo zapnout Fn-Lock (Fn+ESC). Oceňuji, že i bez Fn-Locku je možné používat klávesovou zkratku Alt+F4 bez nutnosti držet přepínač Fn, neboť specificky tato zkratka je vždy správně vyhodnocena bez ohledu na nastavení horní řady.

Nad touchpadem je čtveřice speciálních kláves. Vedle hlavního vypínače jde ještě o klávesu pro přehození programu na druhou obrazovku (občas funkce zlobila a přehazovala všechny programy), klávesu pro vypnutí druhé obrazovky a klávesu aktivující režim chlazení ''Turbo''. Hlavní vypínač, CapsLock a Fn mají přímo na sobě bílou indikační diodu. S výjimkou barevného pruhu na přední hraně základny jde o jediné svítící indikační prvky (barevný pruh indikuje nabíjení a připojení napájecího adaptéru).

Mechanika kláves je z mého pohledu velmi dobrá. Klávesy mají tichý chod a navzdory menší tuhosti také přesný stisk. Nemám tak v tomto ohledu žádné výhrady. Pohodlí při psaní je mnohem víc ovlivněno absencí integrovaných opěrek rukou. Notebooky s klávesnicí umístěnou co nejblíže k přední hraně nejsou žádná novinka – takto vypadala většina notebooku na začátku 90. let, než se zjistilo, že umístěním klávesnice dál je možné dosáhnout vyšší ergonomie díky vhodnější poloze zápěstí při psaní.

Před časem se takové řešení objevilo znovu u některých tenkých hi-end herních notebooků. Ne však proto, že by se změnily ergonomické zásady. Je to výsledkem kompromisu, kdy klávesnice ustoupila spolu s baterkou do přední části, aby v prostoru za nimi bylo možné celou výšku základny použít pro výkonné komponenty a masivní chlazení.


Předsazená klávesnice vede k tomu, že notebook se obtížně používá položený na klíně. Buď je nutné zkroutit ruce do úplně nepřirozené polohy, nebo se musí notebook odsunout co nejdál ke kolenům. Problém je i ve chvílích, kdy je notebook položený na stole – do hloubky je pro něj potřeba více místa a displej je ve výsledku tak o 15 cm dál než u standardní konstrukce. Reálně se pak displej nachází v takové vzdálenosti, ve které už lidé mají spíše stolní monitory.

Pro práci na stole je přibalena dodatečná opěrka rukou s velmi příjemným povrchem. S notebookem ji téměř neznatelně spojují slabé magnety umístěnéné po celé delce styčné plochy, má stejné zkosení jako notebook, takže když ji k němu přisunete, vypadá celek jako jeden kus. Pohodlí s touto opěrkou je znatelně lepší.

Touchpad a dotykový displej

Touchpad používá elektroniku ELAN a má mírné zpoždění. Mechanické tlačítko integrované v hladké dotykové ploše má poněkud tužší stisk. Celkově však touchpad hodnotím jako průměrný.


V horních rozích jsou speciální funkce – pravý horní zapíná zmíněný numerický blok a levý horní otevře aplikaci Kalkulačka.

Oba displeje mají snímací vrstvu, která umožňuje rozpoznávat jak prsty, tak přibalené pero (stylus). Snímání dotyků je automaticky deaktivováno, pokud je hrot pera dostatečně blízko obrazovky. Bohužel ve Windows tato deaktivace není vyřešena úplně ideálně, takže sem tam při psaní se stejně opřená dlaň sem tam vyhodnotí jako záměrný dotyk. Možná je škoda, že ASUS nepřidal také nějakou funkci na rychlou deaktivaci dotyků na spodním displeji, který přímo vybízí k použití s perem.


Rychlost snímání je pouze standardní, což znamená, že je vidět asi půlsekundové zpoždění kurzoru za hrotem pera.

Recenze

Diskuse