RECENZE: Fujitsu Lifebook U938 - 13.3'' manažerský pracovní notebook, vrchol nabídky, hořčíkové tělo

29. 1. 2019 18:57    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Fujitsu nabízí u "přísně" pracovních notebooku vyměnitelnou baterii, tento je více manažerský a baterie je tedy umístěna v těle notebooku, a pro její výměnu je třeba notebook rozebrat, naštěstí je to velmi snadné, viz Rozborka výše, i tak se ale počítá s výměnou baterie, jen pokud ztratí dosažitelnou kapacitu a je třeba ji vyměnit za novou. Udaná kapacita Li-Ion baterie je 50 Wh, samotná baterie hlásí 50,26 Wh. Ve spojení s úsporným procesorem vydržel na baterii notebook pracovat lehce přes 21 hodin. Přehrávání videa přes WiFi vydrželo bez mála 8 hodin. Notebook by tak měl zvládat běžný pracovní den na jedno nabití bez potřeby velkého uskrovňování.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 21 hod 03 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 7 hod 54 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Napájecí zdroj má pro Fujitsu typický podlouhlý tvar o rozměrech 144 x 32 x 29 mm a váží 352 g. Právě díky svému tvaru je o něco skladnější než běžné zdroje. Kabel je navíc zahnutý tak, aby se dal snadno omotat kolem zdroje bez obav z jeho zlomení. Na notebooku jsou dvě samostatné diody pro připojení adaptéru a dobíjení baterie. Pokud se baterie dobíjí, dioda svítí oranžově, po dobití bíle. Indikace dobíjení baterie je zdánlivě triviální věc, ale může dobře posloužit a přitom na některých moderních konkurenčních strojích už schází.

Recenze

Diskuse