RECENZE: Fujitsu Lifebook U938 - 13.3'' manažerský pracovní notebook, vrchol nabídky, hořčíkové tělo

29. 1. 2019 18:57    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice a ovládací prvky


Klávesnice má rozložení typické pro Fujitsu, v zásadě je vše správně. Líbí se mi velký Enter a Backspace. Alt i Ctrl jsou na obou stranách a je zde i samostatná klávesa kontextové nabídky. Dvojice kláves Ins a Del je tam, kde by měla být pro pohotové využití, hned vedle je Home a End. Samostatné klávesy jsou i pro PgUp a PgDn, v bloku s kurzorovými šipkami, který mírně přesahuje spodní okraj zbytku klávesnice. Fujitsu má už v několika modelech (včetně tohoto) pohotové přepínání (Fn+Esc) funkcionality klávesy Fn (pro Fn + F1 až F12). Bílé popisky na černých klávesách jsou dobře kontrastní i v šeru, na některých klávesách je ovšem 6 a na jedné dokonce 7 symbolů, což ze začátku může mást, klávesnice je totiž CZ/SK. Matoucí může být i klávesa CapsLock, je totiž označena jen šipkou směřující dolu, naproti šipce nahoru, u levé klávesy Shift. Asi nejvíce mi na klávesnici schází možnost podsvícení, ano jedná se o pracovní notebook a pracovat by se mělo přes den, ale tak nějak již dnes podsvícení klávesnice považuji za příjemný standard.


Pochvalu zaslouží touchpad, má rozměry 92 x 47 mm (dotyková plocha), a především dostal klasická samostatná tlačítka. Fujitsu odolalo módní vlně "jednolitých" touchpadů s integrovaným tlačítkem, což sice pro někoho lépe vypadá (věc vkusu), ale občas bývají problémy s funkčností právě integrovaných tlačítek. Zde mají navíc tlačítka optimální tuhost stisku, s jemným klapnutím a optimální hloubkou.

Další módní vlně, které Fujitsu odolalo, je redukce indikačních diod. U938 má všechny klasické možnosti sledování práce a nastavení notebooku. Vpravo nad klávesnicí je první sada diod pro indikaci nastavení klávesnice a stavu zapnutí (režimu spánku) notebooku (umístěno v hlavním vypínači). Další sada diod je na čele notebooku, zde jsou sice při práci hůře viditelné, za to jsou ale k dispozici, pokud je notebook vypnutý, což je důležité pro indikaci dobíjení a stavu nabití baterie.

Na pracovní ploše je také umístěn senzor pro čtení krevního řečiště v dlani, jedná se o paten Fujitsu, jmenuje se PalmSecure a je alternativou za čtečku otisku prstu, kterou lze volitelně také objednat (v notebooku může být vždy jen jedna čtečka, prstu nebo dlaně).

Recenze

Diskuse