RECENZE: HP EliteBook x360 1030 G3 - 13'' konvertibilní notebook pro vrcholové managery na cestách

22. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Konfigurace, ceny a záruka

Testovaná konfigurace (4QZ22ES) s mobilním procesorem Intel Core i7-8550U, 16 GB RAM, 512 GB SSD NVMe, LTE modul, Sure View (filtr soukromí) a Windows 10 Pro je nabízen za 43.793,- Kč bez DPH (52.990,- Kč s DPH). Stejná konfigurace (4QZ21ES) bez LTE, bez Sure View a s poloviční RAM (8 GB) je levnější o 4 tis Kč (včetně DPH). Základní konfigurace (3ZH02EA) nabízí mobilní procesor Intel Core i5-8250U a poloviční SSD (256 GB) za cenu 33.050,- Kč bez DPH (39.990,- Kč včetně DPH). Za příplatek 7 tis Kč (včetně DPH) dostanete k základu 512 GB SSD, LTE a Sure View (konfigurace s označením 4QZ23ES). HP tedy v ČR nabízí celkem 4 základní konfigurace, pro větší odběratele by měla být možnost udělat i zakázkové.

Základní záruka je na 3 roky s opravou u výrobce. Přikoupit lze i on-site servis (opravu u zákazníka následující pracovní den) a prodloužit záruku na 4 nebo až 5 let, nejdražší příplatek (5 let + on-site) je za 9 tis Kč.

HP EliteBook x360 1030 G3
HP EliteBook x360 1030 G3

Závěr

Konvertibilní notebook HP EliteBook x360 1030 ve třetí generaci (G3) je určen především pro vrcholné managery, kteří velmi často cestují. Pro práci v letadle nebo třeba ve vlaku, kde by sousední spolucestující mohl vidět na displej, je v notebooku integrovaný (volitelně), elektronicky (z klávesnice ovladatelný) filtr soukromý (Sure View). 13'' notebook je sice malý, ale i tak se do něj vešel plnohodnotý HDMI konektor nebo LTE modem (volitelný). Současné technologie umožňují umístit i značnou porci výkonu v podobě nejvyšší řady úsporného mobilního procesoru Intel, dostatku operační paměti RAM a rychlého SSD. Celokovové provedení a velmi dobrý zvuk reproduktorů (nadstandardní vzhledem k velikosti notebooku), přidávají notebooku na exkluzivitě. Solidní provedení konstrukce je i celkově pevné a robustní. Zápory jsou spíše v podobě drobností jako zbytečně komplikované otevírání, RAM umístěna pevně na desce (běžnému uživateli nevadí) nebo třeba to, že Sure View trochu zkresluje obraz (zlehka se jakoby třpytí) i pokud je vypnutý, proto je dobré zvážit, jestli a jak často bude opravdu potřeba ho zapínat, notebook lze koupit i bez něj. HP Sure View se tedy dostává do kladů i záporů. Vedle vrcholných managerů si jeho využití umím představit i u movitějších studentů nebo IT správců, kteří dbají na image a rovněž notebook často potřebují přenášet.

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování kovového těla notebooku
+ obrazovka s vysokou svítivostí, možno pracovat i venku
+ 4 reproduktory s celkově kvalitním zvukem (na poměry 13'' notebooků)
+ integrovaný, z klávesnice ovladatelný obrazový filtr soukromí (Sure View, volitelně)

- otevírnání notebooku by mohlo být o něco jednodušší
- Sure View (pokud je součástí konfigurace) zkresluje obraz

Recenze

Diskuse