RECENZE: HP EliteBook x360 1030 G3 - 13'' konvertibilní notebook pro vrcholové managery na cestách

22. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Třetí generace (G3) konvertibilního notebooku s displejem otočným o 360° dostal novější procesory, rychlejší SSD a 4 audio reproduktory, které produkují znatelně lepší zvuky. Robustní celokovový notebook nabízí i klasický HDMI konektor, integrovaný LTE modem a volitelný filtr displeje, pro ochranu před nenechavými pohledy, třeba spolucestujících v letadle.

HP EliteBook x360 1030 G3 - 13'' konvertibilní notebook pro vrcholové managery na cestách

Základní popis

HP EliteBook x360 je velmi blízký příbuzný modelu HP Spectre x360, který se na trhu poprvé objevil v roce 2015. Zatímco modely Spectre stojí kdesi na pomezí premium consumer/corporate trhu, dnes recenzovaný přístroj se už jeví jako plnokrevný notebook do pro manažery, kteří velmi často cestují. Z modelu Spectre x360 přebírá především tělo a konstrukci. Tělo notebooku je vyrobeno z hliníku (jak základna, tak víko obrazovky). Kvalita zpracování je velmi slušná, notebook působí bytelným dojmem. Výbornému pocitu přispívají i velmi pevné opěrky pro dlaně, které se neprohýbají ani pod velkým tlakem. Pevnost otevřeného notebooku ve zkrutu je spíše nadprůměrná.


Masivní panty jsou ukryté za masivními krytkami, a jak už naznačuje název notebooku, dovolují překlopení displeje o 360° na spodní stranu základny. Jejich chod je plynulý, zároveň mají ale značnou vůli a při nastavování úhlu obrazovky jdou možná až příliš ztuha. Při práci v prostředcích hromadné dopravy, dochází na nerovnostech k mírnému kývání obrazovky. V zavřeném stavu je displej jištěn silným magnetem, který brání samovolnému otevření. Nutno podotknout, že magnet je opravdu silný. V kombinaci se štíhlým tělem je totiž trochu problém prstem zachytit základnu a víko obrazovky a notebook vůbec otevřít. V základně se sice nachází drobný výřez pro její podržení, ale je poměrně malý a v praxi pomáhá jen málo. Notebook je potřeba otevírat oběma rukama.


V režimu tabletu (s obrazovkou překlopenou dozadu) dojde k deaktivaci klávesnice, aby se zabránilo nechtěnému stisku kláves. HP tomuto účelu uzpůsobilo i některá další tlačítka: zapínací tlačítko naleznete na levém boku přístroje, na pravém pak kolébkový ovladač hlasitosti. Můžete tak měnit hlasitost zvuku odkudkoliv bez nutnosti proklikávat se do nastavení systému. Pokud překlopíte obrazovku dozadu a položíte notebook na stůl klávesnicí dolů, tělo dosedne na čtveřici drobných gumových nožiček, které se nacházejí po stranách klávesnice.


Notebook obsahuje základní porci moderních rozhraní. Levý bok: USB-A 3.1, kombinovaný audio jack, slot pro nano SIM kartu. Pravý bok: HDMI 1.4, 2x USB type-C s podporou rozhraní Thunderbolt (sloužící i jako nabíjecí konektor), otvor pro zámek kensington. Oceňuji, že HP přidalo i HDMI konektor a umístilo až k zadnímu rohu, díky čemuž kabel nebude méně překážet na stole. Bohužel, notebook není komptibilní s konvenčními dokovacími stanicemi HP (postrádá klasický dokovací konektor, trend poslední doby spojený i se snižováním tloušťky notebooků), k dispozici je dokování přes USB type-C. Bezdrátovou konektivitu obstarává Wi-Fi/Bluetooth modul Intel Dual-Band Wireless-AC 8265 a WWAN LTE modul HP lt4132.



Rozměry notebooku jsou 306 x 205 x 17,5 mm (výrobce uvádí 15,8 mm, zjevně bez gumových nožiček v tenčím čele notebooku), hmotnost testované konfigurace je 1335 g. Subjektivně vzato působí notebook o něco těžší než ve skutečnosti je. Pro doplnění: rozměry nabíjecího adaptéru jsou 75 x 73 x 28 mm, délka kabelu od adaptéru k notebooku je 180 cm a hmotnost celého adaptéru včetně kabelů a zástrčky do zásuvky je 358 g.

Recenze

Diskuse