RECENZE: MSI PS63 Modern 8 - 15.6'' klasický pracovní notebook, tichý, mobilní, s herními geny

22. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávesnice má stejnou barvu jako většina těla notebooku, i když se při určitých světelných podmínkách jeví bíti lehce světlejší. Všechny znaky jsou bílé, respektive jde o chybějící šedou barvu na bílém plastu kláves. Kontrast popisek s klávesnicí se rychle zhoršuje s přibývajícím šerem, takže přijde vhod podsvícení, které má 3 stupně, ovládá se přímo z klávesnice a funguje na úrovni BIOSu, bez nutnosti ovladačů v operačním systému.


Multimediální funkce se ovládají výhradně ve spojení s klávesou Fn, bez možnosti změny v BIOSu, klávesnice se tedy chová standardně, což považuji za klad. Mezi specifické vlastnosti patří možnost prohození funkce kláves "\" a prevého "Alt", v pravo vedele mezerníku, nastavit lze v BIOSu. Další odlišnotí je umístění klávesy Fn doprava, obvykle bývá vlevo. Funkci kláves Fn a Win (vlevo od mezerníku) lze také prohodit, tentokrát v aplikaci MSI, více mi ovšem vyhovuje tak jak to je. Fn vpravo je více o zvyku, občas to může být i pohotovější.


Vyhovuje mi pravý sloupek Home, PgUp, PgDn, End. Del je tam kde ho očekávám, vlevo od něj bych ale čekal spíše Ins (je na Fn+Del) a PrtScr by mohlo být klidně na Fn+Ins (viz foto). Preferuji velký dvouřádkový Enter a občas mi schází klávesa kontextové nabídky. Ipřes dorbné výtky mi celkově práce s klávesnicí vyhovuje (pominu-li ergonomický problém s touchpadem viz dále).

Touchpad

Na první pohled zaujme svou nadstandardní šířkou, celkové rozměry 140 x 65 mm. Je vycentrovaný na střed notebooku, ergonomicky lepší je centrování na mezerník respektive na střed hlavních znaků klávesnice. Šířka touchpadu a jeho centrování na střed způsobují, že dojede občas k nechtěnému stisknutí pravé části touchpadu, což ergonomicky vadí při psaní všemi deseti, pokud jsou dlaně položeny na ploše, v takovém případě může být lepší touchpad zablokovat přes Fn+F3. Lze psát i se zvednutými dlaněmi, to ale zase více zatěžuje ruce. I když se velikost touchpadu na první pohled může jevit jako konkurenční výhoda, ve skutečnosti je ergonomicky problematičtější oproti menším (užším touchpadům), hlavně při častém psaní na klávesnici notebooku.

Ovladač pro kontrolu virtuálních tlačítek jednolitého touchpadu funguje obstojně, přesto toto řešení obecně kritizuji, všude, preferuji samostatná tlačítka. Fyzický stisk je přijatelný cca do 60% výšky touchpadu, je lehce klapavý s přijatelnou tuhostí.

Umístit čtečku otisku prstu do velkého touchpadu, odporuje dle mého soudu logice, stávalo se to málo, ale prostě občas na ni může dojet prst a touchpad pak přestane reagovat (v místě čtečky).

Indikační diody a další ovládací prvky

Zřejmě nejčastěji uvidíte indikační diodu v klávese CapsLock, další je i v klávese F6 (ovládání webkamery viz dále v recenzi). Další dvě indikační diody jsou na boku (zapnuto, baterie) jsou zapuštěny hluboko v těle notebooku a mají velmi úzký průzor ven, takže je lze snadno přehlédnout, je potřeba se hodně naklonit a dívat se co nejvíce zpříma.

Hlavní vypínač je umístěn nad klávesnicí, je vycentrovaný na střed, jeho stisk je příjemný a jasný. Méně jasné ovšem je, jestli se notebook opravdu zapnul, pokud bylo před vypnutím ztlumeno podsvícení klávesnice, displej se rozsvítí až za cca 6 vteřin. Klávesnice se rozsvítí ihned, pokud byla před vypnutím aktivováno její podsvícení, nebo můžete sledovat diodu na boku, viz výše. Dioda u vypínače schází, na druhou stranu je to lepší, než kdyby svítila příliš, jako občas kritizujeme u některých konkurentů.

Recenze

Diskuse