RECENZE: MSI PS63 Modern 8 - 15.6'' klasický pracovní notebook, tichý, mobilní, s herními geny

22. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

MSI proniká do segmentu pracovních notebooků. Větší varianta 63 z řady PS je osazena aktuálními procesory Intel Core i5 nebo i7 a k tomu může dostat i základní herní grafický čip NVIDIA. Pro čistě pracovní využití lze koupit i cenově výhodnější variantu bez GTX grafiky, notebook potom umí pracovat velmi tiše, protože chlazení je dimenzováno na vyšší tepelnou zátěž.

MSI PS63 Modern 8 - 15.6'' klasický pracovní notebook, tichý, mobilní, s herními geny

Základní popis

MSI je známo především produkcí svých herních notebooků. PS63 jde ovšem směrem spíše pracovního notebooku. Jeho design je na první pohled decentní, tmavě šedý povrch mu dává elegantní nádech, líbí se mi. Že se jedná o MSI, je poznat podle černého loga na vnější straně víka, je tak tmavé, že téměř splyne s barvou okolí, záleží na okolním světle a odlescích. Tmavý povrch relativně dobře "pohlcuje" otisky prstů, lépe na pracovní ploše, na vnějších stranách jsou lépe pod světlem.


Spodek notebook má v zadní polovině výraznou část perforovanou malými dírkami pro přívod vzduchu k chlazení. Další perforace je v předních rozích pro integrované reproduktory. Poslední malý otvor je určen pro HW reset notebooku, běžná kancelářská sponka je ale na něj bohužel příliš tlustá, je potřeba použít tenčí drátek. Důležitými prvky na spodku notebooku jsou opěrné výstupky, 8 gumových + 1 výlisek v kovu, za úkol mají podpírat notebook při tlaku na pracovní plochu, někteří výrobci na to zapomínají a notebooky se pak prohýbají nejčastěji v oblasti touchpadu, MSI dostává pochvalu. Zadní 3 nohy jsou nejvyšší, mají 4 mm na výšku a přizvedávají tak notebook pro lepší chlazení. Základna je rovněž z kovu, pracovní plocha pevnější, spodní kryt tenčí.


Notebook lze otevřít snadno jednou rukou. V čele základny je malé vykrojení, pro lepší otevření, ale je téměř zbytečné, spíše na okrasu než že by pomáhalo, je totiž příliš titěrné a zapuštěné. Naštěstí je miniaturní přesah víka s dostatečně hrubým okrajem vyhovující pro otevření palcem nebo nehtem, po celé svojí čelní délce. Notebook lze otevřít do maximálního úhlu 136°. Vnější strana víka je celá z jednoho výlisku plechu včetně obvodů. Plech je sice tenký a matnému displeji "schází" lesklé sklo (preferuji matný povrch), takže víko lze relativně snadno kroutit, LCD ale dostatečně dlouho odolává počátečním projevům deformace obrazu, zdá se být odolné běžnému zacházení.


Nabídka fyzických rozhraní je ve srovnání s konkurencí poměrně běžná. Levý bok odzadu začíná konektorem napájení, HDMI, 1x USB-C, 1x USB-A a kombinovaný audio jack. Na pravém boku jsou další dvě USB-A a microSD. Oceňuji, že MSI nabízí HDMI, ne všechny současné konkurenční modely ho dnes mají a může se hodit. Na druhou stranu bych u pracovního notebooku očekával LAN RJ-45 pro kabelové připojení datové sítě a většina konkurentů mí i KensingtonLock pro zabezpečení (přivázání) notebooku ke stolu. Nejsem si jist, kolik firem to doopravdy používá, ale pokud byste KensingtonLock potřebovali, tak zde schází. Bezdrátová rozhraní jsou dnes standardem, v notebooku jsou jak WiFi tak Bluetooth.


PS63 váží celkem 1.6 kg, což odpovídá výrobcem udané hodnotě. Odpovídají i celkové rozměry 357 x 234 x 16 mm, zde bych skoro i odpustil, že je uvedena tloušťka bez gumových nožiček, ty zadní totiž přidávají další 4 mm, viz výše, pro případné pevné pouzdro je s tím ale třeba počítat. Notebook celkově působí bytelným dojmem a zvládne i každodenní přenášení, nejlépe v kvalitním batohu. Váha je už lehce za hranou nejvyšší mobility, stále je ale dobře přijatelná.

Recenze

Diskuse