RECENZE: První Test 11. generace procesoru Intel Core - Acer Swift 5 (SF514-55T)

9. 9. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Swift 5 (SF514-55T) s 11. generací procesoru Intel Core
Acer Swift 5 (SF514-55T) s 11. generací procesoru Intel Core

Závěr

Ač to po vydání poslední generace procesorů AMD Ryzen vypadalo, že Intel teď možná nebude mít, co by nabídnul proti, 11. generace procesorů Core pro běžné tenčí notebooky má své silné stránky a v některých parametrech jde o velký posun k lepšímu.

V případě Intel Core i7-1165G7 těží procesor z velmi vysokých taktů, které je možné díky vyššímu TDP déle držet, pokud to chlazení notebooků umožní (což možná bude u některých problém). Lepší výkon pro aplikace zatěžující jen jedno jádro budete hledat u konkurence jen těžko a stejně tak teď bude mít Intel v běžně dostupných procesorech tu nejvýkonnější integrovanou grafiku, a to s výrazným odstupem od předchozí generace Intel i AMD.

AMD má stále co nabídnout ve výkonu rozloženém na více procesorových jader. Má úspornější jádra, která však nejsou o moc pomalejší, přestože pracují na nižší frekvenci, a má jich díky tomu až osm. V určitých situacích tak druhé nejsilnější čtyřjádrové Core i7 nabízí jen tolik výkonu jako šestijádrový Ryzen 5, který je však zatím dostupný v mnohem levnějších noteboocích.

Vzhledem k tomu, že nová generace Intelovských procesorů je ještě více závislá na kvalitním chlazení, bude plný výkon dostupný jen u některých notebooků a celkové výkony notebooků s identickým Core i7 se nejspíš budou lišit o desítky procent. V případě dlouhodobé zátěže zcela určitě.

Recenze . Technologie

Diskuse