RECENZE: První Test 11. generace procesoru Intel Core - Acer Swift 5 (SF514-55T)

9. 9. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Do redakce jsme dostali předprodukční kus ultratenkého 14'' notebooku Acer Swift 5, díky kterému bylo možné otestovat nejnovější počin v rámci procesorů od Intelu. Pod tlakem nedávných vlastních neúspěchů a nyní také silnější konkurence se musí Intel snažit, aby nepřišel o své dominantní postavení na trhu. Nové procesory zvyšují TDP, výrazně rozšiřují integrované grafické jádro a nabízí vysoké frekvence.

První Test 11. generace procesoru Intel Core - Acer Swift 5 (SF514-55T)

Acer Swift 5 (SF514-55T)

Vzhledem k tomu, že jde o předprodukční kus notebooku, popíšu jen stručně svoje postřehy a plnou recenzi zde připravíme, až budou k dispozici finální notebooky určené pro náš trh.


14'' Swift 5 se dočkal několika úprav oproti předchozí generaci. Kromě toho, že má nyní nové procesory, došlo také ke změnám šasi. Základna nyní působí pevněji než předtím a mnohem lépe se brání kroucení. Díky tomuto kroku by měly být při manipulaci méně namáhány vnitřní komponenty. Lesklý displej s tenkou dotykovou vrstvou snižuje hmotnost a umožňuje víku být tenčím, což pochopitelně přináší vyšší poddajnost při kroucení, oproti notebookům s tlustším a těžším dotykovým sklem, určeným i pro práci se stylusem. Extrémně nízká hmotnost celého notebooku, pouhý 1 kg, zde s sebou stále nese určitě vyšší nároky na ohleduplnost při používání, běžná vlastnost velmi tenkých a lehkých notebooků.


Klávesnice zůstala stejně pohodlná jako v předchozí generaci. Má nečekaně uspokojivý tlumený zvuk při psaní a mechanika je z mého pohledu velmi přesná. Je to jedna z těch klávesnic, na které je radost psát i delší texty (odzkoušeno).

Konstrukce notebooku, kdy spodní hrana víka dokáže po otevření mírně zvednout zadní část základny počítače, je velmi výhodná pro novou generaci procesorů, která v zátěži pracuje s větším TDP (thermal design power). Při běžné kancelářské zátěži je notebook obvykle úplně zticha a chlazením na sebe nijak neupozorňuje. Jiné je to pochopitelně v zátěži, kdy už ventilátor fouká rychle. Potěšující však je, že zvuk chlazení je v zátěži spíše neutrální a bez pískání. V tiché místnosti počítač nepřeslechnete, ale v běžném kancelářském ruchu se možná jeho hluk ztratí. Chlazení tedy považuji za velmi povedené.



Pokud jde o spotřebu – v zátěži je vyšší výkon vykoupen vyšší spotřebou a s tím související nižší výdrží na baterii. Pokud však mluvíme o běžném použití na web a on-line kancelářskou práci, zdá se být nová generace podobně úsporná jako ta stará (podrobnější testy raději provedeme až na finálních kusech).

Recenze . Technologie

Diskuse