RECENZE: Acer Spin 5 SP513-54N - 13.5'' konvertibilní notebook s 3:2 LCD a ovládáním Wacom

10. 7. 2020 06:42    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávesnice nabízí klasickou barevnou kombinaci, černé klávesy s bílými popiskami, dle mého soudu ideální kombinace pro co nejlepší kontrast v maximálním rozsahu světelných podmínek. Pro úplnou tmu je v notebooku integrované podsvícení, funguje i v režimu BIOS (automaticky), svítí rovnoměrně. Rozložení kláves je typické pro několik modelů Acer podobné velikosti. Líbí se mi velký Enter a Backspace. Klávesy Ins a Del mají rovněž optimální umístění. Logiku Fn lze přepnout v BIOSu. Uvítal bych větší kurzorové šipky a samostatnou klávesu pro vyvolání kontextové nabídky. Ctrl i Alt je zde dvakrát, po obou stranách mezerníku. Klávesnice se řadí k dobrému průměru, se kterým lze dlouhodobě plnohodnotně pracovat.


Touchpad, dotyk a ovládání Wacom


Jednolitý touchpad, s integrovaným tlačítkem, má rozměry 106 x 75 mm. V levém horním rohu touchpadu je navíc integrována čtečka otisku prstu, která má jinou barvu i povrch a přechod je poznat i hmatem. Vedle funkce snímání otisku, čtečka reaguje i jako detektor pohybu prstu, podobně jako zbytek plochy touchpadu. Pohodlný stisk integrované klávesy jde cca v první třetině odspodu, ovšem preferuji měkčí a tišší chod stisku a samostatná tlačítka k touchpadu. Odezva i citlivost touchpadu na pohyb prstu mi vyhovuje.


Další rozšířenou možností ovládání, nejen kurzoru, je dotyková obrazovka, která reaguje na dotyky prstů, a také a především aktivní pero/stylus standardu Wacom AES 1.0. Aktivní pero s detekcí přítlaku (4096 úrovní) reaguje příjemně rychle a dobře klouže po povrchu displeje. Slouží nejen k ovládání aplikací, ale dá se ním i celkem dobře kreslit. Dobíjení integrované baterie pera se provádí automaticky, pokud je pero zasunuto přímo do těla notebooku, vstup pro uložení je přibližně v polovině pravého boku notebooku. Výrobce uvádí, že po zapojení do doku se stylus rychle nabije za pouhých 15 sekund na 90 minut neomezeného používání, přesně jsem to neměřil, ale ani jednou se mi nestalo, že by pero přestalo fungovat, a logiku to má, jedná se o technologii s velmi nízkou spotřebou energie.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikační diody jsou celkem 3, dvě na pravém boku pro, jedna pro indikaci zapnutí notebooku a druhá pro signalizaci připojení napájecího adaptéru + stavu nabíjení baterie. Třetí dioda je u webkamery viz dále v článku. Hlavní vypínač napájení je umístěn na pravém boku notebooku, hlavně kvůli práci v režimu tabletu.

Recenze

Diskuse