RECENZE: Acer Spin 5 SP513-54N - 13.5'' konvertibilní notebook s 3:2 LCD a ovládáním Wacom

10. 7. 2020 06:42    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer má ve výrobě konvertibilních notebooků dlouholetou praxi. Nový Spin 5 přináší aktuálně netradiční, či spíše klasičtější poměr stran displeje, procesor z nejnovější generace od společnosti Intel a především dotykovou obrazovku s perem standardu Wacom AES 1.0.

Acer Spin 5 SP513-54N - 13.5'' konvertibilní notebook s 3:2 LCD a ovládáním Wacom

Základní popis

Modelovou řadu Spin, Acer uvedl v roce 2016 (Acer uvedl na český trh dvě nové modelové řady, Swift a Spin). Model Spin 5 testoval kolega v následujícím roce (Acer Spin 5 (SP513-52N) - extrémní výdrž s výkonnými procesory v překlopném provedení). Od té doby se mnohé změnilo, hlavní změnou je poměr stran z 16:9 na 3:2, což se více blíží poměru stran papíru A4, což koresponduje s možností pracovat na notebooku aktivním perem Wacom, především v režimu tabletu.


Notebook na první pohled působí moderním elegantním dojmem. Tělo stříbrné barvy, ze slitiny lehkých kovů, poměrně dobře odolává viditelným otiskům prstů. Vnější hladké straně víka dominuje uprostřed umístěné lesklé logo výrobce. Na spodku notebooku jsou tři gumové podpěry pro lepší stabilitu na kluzkém povrchu a snazší přístup vzduchu k chlazení. Zadní polovina je z větší části perforovaná, rovněž kvůli chlazení. Posledním důležitým prvkem spodku notebooku je otvor pro reset kancelářskou sponkou, je to natěsno, ale vejde se tam.


Nabídka fyzických rozhraní je skromná, ale na současné poměry dostačující, nabízí vše, co je dnes běžně potřeba. Pokud je potřeba něco navíc, dá se to řešit redukcemi nebo USB-C / Thunderbolt dokovací stanicí (není součástí balení / ceny). Levý bok odzadu je vybaven napájecím konektorem, 2x USB-C, HDMI, USB-A a microSD. Pravý bok nabízí otvor pro Kensington Lock, duální audio jack a další USB-A. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně i technologie bezdrátových komunikací, WiFi 6 a Bluetooth 5.



Víko u základny drží integrované magnety, umístěné v základně i ve víku, v obou polohách víka, když notebook zavřený nebo i v poloze tabletu. Vykrojení na čele pro snazší otevření je dostatečně široké, ale mohlo by být vyšší, notebook je potřeba otevírat spíše nehtem. Otevřít lze snadno i jednou rukou, do režimu notebooku, od 180° se automaticky vypne klávesnice a dále už je pochopitelně potřeba manipulovat oběma rukama. V režimu notebooku, přibližně od pravého úhlu otevření displeje, začíná spodní hrana víka zvedat základnu notebooku od desky stolu, pro lepší přístup vzduchu k chlazení.

Celkové rozměry 300 x 235 x 15/17 mm činí notebook dobře skladným, spolu s celkovou vahou 1,18 kg je tak tedy velmi dobře přenosný, jedná se o vysoce mobilní zařízení. Solidní konstrukce notebooku je příslibem dlouhé mechanické životnosti pro přenášení v batohu nebo brašně, či jen tak v ruce po bytě, firmě nebo třeba do auta.

Recenze

Diskuse