RECENZE: ASUS TUF Gaming A15 (FA506) - 15,6'' herní základ s nejnovějším procesorem AMD Ryzen

25. 7. 2020 18:21    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Li-Ion baterie, integrovaná v těle notebooku, je stavěna na 48 Wh, testovaná už indikuje 1.6% opotřebení, takže hlásila 47.2 Wh. Při redakčním testu maximální výdrže to vystačilo přes 12 hodin. Reálnější test spotřeby ukázal hodnotu hodně přes 4 hodiny. Jedná se o procesor s vyšší spotřebou a herní notebook, takže je potřeba brát baterii spíše jako záložní zdroj energie, hlavně při hraní.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 12 hod 27 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 30 min

Podle technické specifikace výrobce, lze notebook dodat i se silnější variantou baterie, 90 Wh. Také jsem si všiml, že výrobce na webu uvádí Li-Pol baterie, v notebooku je ale instalována Li-Ion.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Klasický napájecí adaptér, o rozměrech 148 x 69 x 23 mm a váze 440 g, dává 150 W. K notebooku se připojuje na zadním konci levého boku notebooku, kabel má ergonomické zakončení, takže směřuje dozadu. Ergonomické zakončení kabelu je i u zdroje, takže se lépe balí a skladuje do batohu.


Přepnutí do režimu spánku trvá podezřele dlouho, za asistence blikání práce SSD, jako by se prováděla hibernace, ale nezvykle dlouho, i několik minut. Probuzení je rychlé. Výrazně pomohla deaktivace "rychlého spuštění", pravděpodobně by to ale mohla vyřešit i budoucí aktualizace firmware nebo Win 10, tuším totiž, že se vypínání začalo zpomalovat až s aktualizacemi OS, nestihl jsem to už ale důkladněji ověřit, takže zde jen spekuluji.

Recenze

Diskuse