RECENZE: ASUS TUF Gaming A15 (FA506) - 15,6'' herní základ s nejnovějším procesorem AMD Ryzen

25. 7. 2020 18:21    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávesnice s numerickým blokem je černá, jako převážná část notebooku, s bílými popiskami. Výjimkou je čtveřice kláves WASD, ta je průsvitná, ale působí býlím dojmem, protože je pod nimi mechanismus z bílého plastu, popisky mají černé. Kontrast barev, potažmo čitelnost, je dobrý za většiny světelných podmínek. Za velkého šera nebo tmy je možno aktivovat podsvícení, které má tři stupně jasu a barvu nastavitelnou ve škále RGB (pro všechny klávesy stejnou).


Rozložení kláves se snaží maximálně podobat standardu velkých externích klávesnic. Správné rozmístění kláves má především numerický blok, ovšem kvůli celkovým rozměrům, dostal o neco užší klávesy. Velice se mi líbí klasické rozdělení kláves F1-F12 do skupinek po čtyřech, usnadňuje to orientaci při jejich použití, navíc je preferována jejich tradiční funkce, multimediální jsou za pomoci klávesy Fn. Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku. Oceňuji velký Bacspace, ale preferuji dvouřádkový (vysoký) Enter. Notebook má i samostatnou čtveřici kurzorových šipek, bohužel ale s výrazně menší plochou. Jedná se o herní notebook, takže při hraní je zde možnost pohotové blokace klávesy Win (Fn+Win), jejíž nechtěné zmáčknutí, při vypjaté herní akci, může způsobit i prohru, vyvoláním systémové nabídky OS, takže za tuto funkci má Asus body k dobru. Celkově hodnotím klávesnici jako vyváženou, dá se s ní pohodlně hrát i pracovat.


Občas nefunguje nastavení podsvícení, hned po zapnutí notebooku, začne až po restartu. Shodou okolností pomohlo vypnutí "rychlého spouštění" (víz dále v recenzi u napájení), pomoci by snad měla i aktualizace firmware.

Touchpad

Touchpad o rozměrech 108 x 59 mm má jen malé zpoždění a příjemnou citlivost na pohyb prstu. Pod touchpadem jsou dvě samostatná tlačítka, která oceňuji hned z několika důvodů, 1) Asus odolal módnímu trendu a použil ergonomičtější řešení, oproti jednolitým touchpadům s integrovaným tlačítkem a 2) tlačítka mají hladký a tichý chod, podobně jako klávesy na klávesnici (spousta tlačítek touchpadů, integrovaných i samostatných, mají zbytečně tuhý odpor stisku, což je zpravidla i hlučné, čest výjimkám, jako u tohoto notebooku).

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je umístěn vpravo nad klávesnicí, má příjemný stisk a pohodlnou velikost. Součástí vypínače je červená dioda, indikuje zapnutí a režim spánku, mohla by ale svítit méně intenzivně, za tmy může nepříjemně oslňovat. Režim spánku signalizuje i bíle pulzující podsvícení klávensice.

Další 4 diody jsou umístěny nad klávesnicí, díky vykrojení ve víku jsou viditelné i při zavřeném notebooku, zleva indikace zapnutí, připojení adaptéru/dobíjení baterie, práce SSD/HDD, režim letadlo. Na rozdíl od hlavního vypínače, jsou lehce oslnivé jen při přímém/kolmém pohledu, při pohledu pod menším úhlem v běžné pracovní poloze, působí spíše tlumeně.

Další dioda je integrována v klávese v CapsLock, při aretaci velkých písmen, svítí červeně, bez ohledu na nastavení barvy podsvícení klávesnice. Poslední dioda je bílá, u kamery, její světlo je naštěstí tlumené, takže neoslňuje ani v šeru.

Recenze

Diskuse