RECENZE: ASUS TUF Gaming A15 (FA506) - 15,6'' herní základ s nejnovějším procesorem AMD Ryzen

25. 7. 2020 18:21    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Herní notebooky řady TUF, od výrobce Asus, patří do kategorie herního základu. Model s označením TUF Gaming A15 (FA506) nabízí procesory výhradně od AMD a grafické karty NVIDIA řady GTX i základ z řady RTX. Samozřejmostí současnosti je osazení SSD, ale díky velikostní kategorii se do notebooku stále vejde i klasický HDD, s vyšší dostupnou kapacitou za lepší cenu, pro ukládání velkých objemů dat.

ASUS TUF Gaming A15 (FA506) - 15,6'' herní základ s nejnovějším procesorem AMD Ryzen

Základní popis

Už jsou to v podestě 2 roky, co jsem testoval první 15.6'' TUF notebook, předchůdce aktuálního modelu(RECENZE: Asus TUF FX504 - 15,6 palců, základní herní notebook, výkonné procesory, slabé základní LCD), a rozhodně mohu říci, že nový model je o kus lepší. Především dostal lepší IPS displej, k tomu pochopitelně i novější procesor a grafiku a zlepšila se i ergonomie, notebook je lehčí a více se podobá vyšší řadě herních notebooků Asus ROG.


Základní provedení je z plastu, vyšší konfigurace umí výrobce osadit i kovovým krytem, na vnější straně víka s displejem. Na spodku jsou v rozích 4 gumové podpěry, pro lepší stabilitu na kluzkém povrchu. Další plastové výstupky zlepšují oporu základny pod klávesnicí, aby notebook lépe odolával tlaku na rukou na pracovní ploše. Že se jedná o herní notebook je poznat z ostře řezaných prolisů na vnější straně plastového víka (kovové provedení je hladké) a na pracovní ploše pod klávesnicí, vedle touchpadu. Prolisy zdůrazňují herní geny notebooku, ale zároveň zvyšují pevnost velkých ploch. Dalším zvýrazněním zaměření notebooku je červená linka po celém obvodu notebooku.



Výbava fyzických rozhraní nabízí vše, co herní notebook v základu potřebuje, Levý bok: napájení, LAN RJ-45, HDMI, 2x USB-A, 1x USB-C (podpora DP), kombinovaný audio jack. Pravý bok: Kensington Lock, USB-A 2.0. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně zabudovány i bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth.

Otevření notebooku usnadňuje výrazný výstupek na čele víka, notebook se dá otevřít i jednou rukou, ale jde to ztuha (notebook se přizvedává, ale pomalým pohybem to nakonec jde), lepší je otevírat oběma rukama, jednou rukou pootevřít víko a druhou přidržet základnu. Maximální úhel otevření notebooku je cca 132°, což pro běžné využití bohatě stačí.

Celkové rozměry 360 x 256 x 25/28 mm jsou výrazně menší především na šířku základny, díky užším rámečkům na bocích notebooku, ten tak vypadá moderněji. Snížila se i celková hmotnost, stále přesahuje 2 kg, podle výrobce 2.3 kg, u testované konfigurace jsem naměřil 2.08 kg. Celková tuhost notebooku odpovídá plastovému provedení, které je celkově solidní, odhadovaná životnost při rozumném zacházení dle mého soudu dobrá. U tohoto notebooku očekávám převážně domácí použití, ovšem dokáži si představit i jeho pravidelné přenášení v kvalitním batohu.

Recenze

Diskuse