RECENZE: Asus ZenBook 14 UX425J - 14'' pracovní, tenký, mobilní, kovový, s NumberPadem

1. 8. 2020 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávesnice má světlejší odstín než zbytek notebooku, přesto je dostatečně tmavá na to, aby kontrast, potažmo čitelnost, bílých znaků, byl dobrý i za většího šera. Pokud už je světla opravdu málo, je zde podsvícení se třemi stupni jasu bílé barvy.


Logiku klávesy Fn lze snadno přepínat kombinací kláves Fn+Esc. Klávesy Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku. Je zde samostatná klávesa pro kontextovou nabídku. Vyhovuje mi čtveřic kláves Home, PgUP, PgDn a End, ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Mám rád velký Backspace, ale také vysoký Enter, který je zde bohužel jen jednořádkový. Kurzorové šipky jsou široké jako běžné klávesy, ale mají jen poloviční výšku, což mi vadí hlavně u šipek nahoru a dolů, které jsou navíc těsně u sebe.

Touchpad (NumberPad)

Asus svůj touchpad označuje jako NumberPad, zde již ve 2. generaci. Název vychází z integrace numerického bloku do plochy touchpadu. Aktivuj se podržením prstu v pravém horním rohu plochy touchpadu, v levém horním rohu se mění intenzita podsvícení (2 stupně jasu). Touchpadem lze i nadále ovládat kurzor myši, pokud je numerický blok aktivován.


Touchpad je vycentrovaný na střed notebooku, ovšem ergonomicky lepší řešení, dle mého soudu, je centrování na střed mezerníku, jenomže to by zase bylo vlevo málo prostoru na opření dlaně. Problém je v tom, že touchpad je zbytečně moc široký, 130 mm, výška 66 mm je v pořádku. Široký touchpad sice na první pohled vypadá dobře, ve jménu hesla "čím větší, tím lepší" ale ve skutečnosti je jeho šířka spíše kontraproduktivní, uživatele nutí, aby měl dlaně excentricky vůči středu klávesnice (mezi klávesami G a H), jinak dochází k nechtěné interakci dlaně s touchpadem. Touchpad lze případně pohotově deaktivovat klávesou F6 respektive Fn+F6.

Reakce na pohyb prstu má lehké zpoždění, běžný jev i u mnoha konkurentů. Citlivost na dotyk je optimální. Vadí mi jen integrované tlačítko myši, preferuji dvě samostatná. Stisk pohodlně funguje cca do poloviny výšky touchpadu, s lehkým odporem a snesitelným klapnutím.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je integrován do pravého horního rohu klávesnice, řešení, které kritizuji pokaždé, když ho vidím. Preferuji samostatně umístěný vypínač, v klávesnici může docházet k jeho náhodnému stisku. Asus se alespoň snažil, odlišit jej tuhostí stisku a obvyklou prodlevou v reakci, i tak ale zabírá místo, které by se dalo využít lépe.

Indikační diody jsou na notebooku celkem 4. Všechny svítí bíle, jedna i oranžově. První je na levém boku, kde indikuje dobíjení baterie, právě zmíněnou oranžovou barvou, nebo nabití na 100% bíle, respektive připojení do eklektické sítě. Další dvě diody jsou v klávesách, respektive jedna v hlavním vypínači, ve tvaru klávesy (indikuje i režim spánku, blikáním). Další je v klávese CapsLock, kde indikuje aretaci psaní velkých znaků. Další indikační dioda je na pravém boku notebooku, indikuje zapnutí notebooku a režim spánku, stejně jako dioda v hlavním vypínači. Poslední dioda je umístěna vedle webkamery. Všechny diody svítí tlumeně, aby co nejméně oslňovaly ve tmě.

Recenze

Diskuse