RECENZE: Asus ZenBook 14 UX425J - 14'' pracovní, tenký, mobilní, kovový, s NumberPadem

1. 8. 2020 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky řady ZenBook, od výrobce Asus, tradičně cílí na zákazníky se zájmem o elegantní vzhled. Přitom nabízí i dostatek výkonu na běžnou pracovní agendu s dokumenty a internetem, při vysoké mobilitě. Vedle klasické výbavy v podobě procesoru Intel a delší dobu již i SSD, generuje Asus i vlastní inovativní prvky, zde například tzv. NumberPad. To vše je zabaleno v kovovém těle.

Asus ZenBook 14 UX425J - 14'' pracovní, tenký, mobilní, kovový, s NumberPadem

Základní popis

Tělo notebooku je převážné z kovů, vnější strana víka, pracovní plocha i spodek notebooku. Plastové jsou jen klávesy, vnitřní strana víka kolem displeje a nožičky (gumové). Nabízeny jsou dvě barvy, testovaná (Pine Grey) tmavě šedá a světlá narůžovělá (Lilac Mist).


Nabídka fyzických rozhraní je poměrně skromná, ale to nejnutnější nabízí. Vlevo odzadu je to klasické (velké) HDMI a 2x USB-C / Thunderbolt 3. Pravá stran pak odzadu obsahuje USB-A 3.2 a čtečku MicroSD karet. Snadno tak připojíte např. myš a externí zobrazovací zařízení, jako TV nebo moderní projektor s HDMI vstupem. Vše ostatní lze připojit přímo přes USB-C nebo redukci. Na klasická sluchátka, s jack konektorem, je k notebooku redukce přibalena v ceně. Pro ostatní rozhraní, jako třeba LAN RJ-45, další video výstupy nebo pro více USB-A konektorů, bude potřeba dokoupit samostatné redukce nebo tzv. USB-C dokovací stanici, pokud budou potřeba. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně integrovány i základní bezdrátové sítě jako WiFi 6 a Bluetooth 5.



Notebook ležící na stole lze snadno otevřít jednou rukou. Čelní hrana víka lehce přesahuje přes okraj základny, po celé délce, takže lze pohodlně podebrat i jedním prstem, ideálně uprostřed, kvůli životnosti pantů (obecné pravidlo pro notebooky všech značek). Maximální úhle otevření je 145°. Spodní hrana víka se při otevření posouvá pod úroveň základny a tím ji přizvedává, což má dva efekty, lepší chlazení a ergonomičtější náklon klávesnice směrem k uživateli.

Celkové rozměry notebooku 319 x 208 x 15/17 mm a váha 1,19 kg jasně naznačuji vysokou mobilitu. Spolu s pevnou kovovou konstrukcí by měl notebook při přenášení i dlouho vydržet, samozřejmě pokud se s ním bude slušně zacházet. K uvedeným parametrům ještě doplním, že výrobce udává optimističtější tloušťku 1,39 mm a váhu od 1,13 nebo 1,17 kg (podle LCD), je to sice minimální odchylka, ale pro pořádek ji zde uvedu, váha se může lišit i podle dalších komponent. Shrnuto a podtrženo, notebook je vysoce mobilní, vhodný pro každodenní přenášení.

Recenze

Diskuse