RECENZE: ASUS ZenBook Flip 14 (UX463F) - 14'' překlopný notebook s výbornou výdrží a kovovým tělěm

16. 4. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Testovaný Flip 14 je jedním z levnějších modelů mezi ZenBooky od ASUSu. Není však ochuzen na mechanickém provedení a ani na výdrži baterie, která je špičková. V nejnižší konfiguraci nabídne čtyřjádrové Core i5, 8 GB RAM a 256GB SSD.

ASUS ZenBook Flip 14 (UX463F) - 14'' překlopný notebook s výbornou výdrží a kovovým tělěm

Základní popis

Tmavě šedý 14“ notebook od ASUSu už po prvním osahání dává najevo, že nejde o nějaký fórový plasťák. Víko i základna jsou kovové a oproti dražším stylovým notebookům nejsou přehnaně tenké. Výsledkem je počítač, který by mohl snést i drsnější zacházení.


Základna je s trochou nadsázky tvrdá jako kámen a dokonale se brání jakémukoli prohýbání. Víko je na tom velmi podobně a nenechá se kroutit za horní rohy. Nějaké tlačení na jeho zadní stranu nezpůsobí barevné artefakty na displeji ani v případě použití velké síly. Provedení tedy hodnotím na výbornou.


Vzhled je, řekl bych, neutrální a při zvolené barvě nejde o nic, co by vzbuzovalo nadměrný zájem okolí, když počítač někde vytáhnete. Ohledy nicméně byly brány na praktičnost. S výjimkou lesklého displeje je povrch počítače poměrně odolný vůči viditelným otiskům a nečistotám.


Klouby víka jsou zdvojené. Vypadají však na první pohled jako obyčejné a až při přetočení nad 180 ° se odemkne k pohybu jejich druhá část. Někde v tu chvíli také posílá počítač signál operačnímu systému, aby se přepnul do módu tabletu.

Chod kloubů je poměrně tuhý a k otevření počítače jsou potřeba obě ruce.

S výjimkou chybějícího konektoru pro připojení do počítačové sítě LAN je zde snad všechno. Na levém boku najdete dvě USB 3.2 Gen2 (10 Gb/s; jedno v klasickém provedení, druhé jako USB-C), výstup HDMI a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Na pravém boku výbavu doplňuje další USB (klasické provedení, jen USB 2.0), a čtečka paměťových karet micro-SD.


Rozměry zavřeného přístroje jsou 320 x 210 x 18-20 mm. S hmotností 1,44 kg nejde vyloženě o nejlehčí stroj mezi 14“ překlopnými notebooky. Je však potřeba vzít v potaz, že zde jsou téměř všechny konektory v plné velikosti a že nejde o drahý počítač. Celkově stroj nabízí dobrou mobilitu. Je pro ty, kteří jsou často na cestách a nestojí o nic, co se v batohu brzo pronese.

Recenze

Diskuse