RECENZE: Acer Aspire Vero - 15.6'' z recyklovaných plastů, s novým procesorem Intel a Windows 11

14. 10. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Klávesnice je stejná jako u výše zmíněného modelu Aspire 5 nebo třeba i modelu Swifrt 3. Černé klávesy mají bílé popisky, které jsou dobře vidět i v šeru. Jediný rozdíl je u kláves E a R, kde je barva znaků žlutá a navíc jsou oba znaky zrcadlově otočeny, Acer tím poukazuje na ''RE''-cyklované materiály. Pokud je už velká tma, je k dispozici jeden stupeň bílého podsvícení (automaticky funguje i v režimu BIOSu). Největším škraloupem je rozložení numerického bloku, který má kvůli zúžení jen malý Enter i nulu, funkce sčítání a odečítání jsou přesunuty do horní řady a teprve nad nimi je násobení a dělení. Klávesy numerického bloku jsou navíc omezeny integrací hlavního vypínače. Posouvání v dokumentech (Home, END, PgUp, PgDn) je dostupné jen přes numerický blok, u některých modelů dává Acer tyto funkce na kurzorové šipky (+Fn), což mě osobně vyhovuje více.


Zapůjčený kus je ve verzi s anglickou klávesnicí a má tedy jednořádková Enter, nicméně ze zkušenosti vím, že ČR bude s velkou pravděpodobností dovážena ve variantě s vysokým dvouřádkovým Enterem, což mě osobně vyhovuje více. Velký (široký) je i Backspace, Klávesy Ins a Del jsou na svém místě, kurzorové šipky do stran mají příjemnou velikost. Oceňuji rovněž samostatnou klávesu kontextové nabídky. Klávesy F1 - F12 jsou bez mezer, prioritu původních nebo multimediálních funkcí (změnu účinku +Fn) lze přepnout v BIOSu (občas na to výrobci zapomínají).


Klávesnice se při silnějším stisku viditelně prohýbá, ale psalo se mi na ní dobře. Na numerický blok si musíte chvíli zvykat (pokud máte zkušenost s jiným), ovšem pro pohotové výpočty je lepší takový než žádný. Klávesnice je rovněž vyrobena z recyklovaného plastu (50%).


Touchpad

Touchpad o velikosti 126 x 78 mm má hladký povrch, takže jej snadno rozeznáte hmatem od zbytku notebooku. Jedná se o řešení s integrovaným tlačítkem (preferuji dvě samostatná, ale současná móda je už holt taková), které má středně tuhý chod, přibližně do poloviny výšky, s tlumeným klapnutím. Rychlost odezvy kurzoru je běžná, osobně se mi s touchpadem pracovalo dobře. V levém horním rohu touchpadu je umístěn snímač otisku prstu, jehož plocha rovněž ovládá kurzor, ovšem pokud je třeba, lze se jím přihlásit do systému.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikační diody jsou na notebooku tři. První, výše zmíněná, hned vedle webkamery. Další dvě jsou na pravém boku notebooku. Jedna indikuje zapnutí notebooku a režim spánku, druhá připojení napájecího zdroje a dobíjení baterie.

Recenze

Diskuse