RECENZE: Acer Aspire Vero - 15.6'' z recyklovaných plastů, s novým procesorem Intel a Windows 11

14. 10. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer se rozhodl přispět svým dílem k akci záchrana planety a přinesl na trh notebook, který má 30% těla vyrobeného z recyklovaných plastů, klávesnice 50%. Uvnitř se skrývá konstrukčně běžný notebook určený pro domácnost, studenta nebo malou kancelář. Osazen je nejnovějším mobilním procesorem Intel Core i7 z aktuální 11. generace Tiger Lake.

Acer Aspire Vero - 15.6'' z recyklovaných plastů, s novým procesorem Intel a Windows 11

Základní popis konstrukce

Model Aspire Vero vychází z příbuzného modelu Aspire 5 (15.6'' varianta). Nabízí stejné rozložení portů, stejnou klávesnici i touchpad (minimálně vzhledově) a velmi podobnou konstrukci těla. Hlavním rozdílem u Aspire Vero jsou použité materiály. 30% těla notebooku je vyrobeno z recyklovaných plastů tzv. PCR (Post-Consumer Recycled). Z recyklátu je vyrobena celá vnější část základny a vnější strana víka. Povrch je světle šedý s mnoha tečkami různé velkosti v převážně žluté a lehce namodralé barvy. Nevím, jestli je tečkování záměr nebo vedlejší efekt výroby z recyklovaných plastů (spíše sázím na dodatečné barvení pro efekt) nicméně to vypadá zajímavě a do světa notebooků to vnáší něco nového. Vizuální i hmatový dojem povrchu mi asi nejvíce připomíná plátno, je celkem příjemný na dotyk a velice dobře odolává viditelným otiskům prstů. Tvary základny mi připomínají notebooky z konkurenční platformy s ovocem ve znaku a vypadá to dobře.


Víko notebooku lze otevřít i jednou rukou, nicméně se při tom základna na chvíli nadzvedne, je tedy lepší použít obě ruce a základnu přidržet. Maximální úhel otevření činí cca 130°. Vnitřní strana víka (lem kolem displeje) je černý jako u běžných modelů Aspire 5, zřejmě je tedy vyroben z běžných plastů nebo to jen dává méně na odiv, podobně jako klávesnice kde je z recyklátu 50% (údaj výrobce).

Mobilita, rozměry a hmotnost


15.6'' notebook je určen především pro práci na stole doma, v malé kanceláři nebo ve škole. Jeho celkové rozměry 363 x 248 x 19 / 22 mm a hmotnost 1.8 kg umožňují i každodenní přenášení, ideálně v batohu. Malá poznámka k rozměrům, oproti oficiálním údajům výrobce jsem naměřil o 1 mm tlustší základnu a o 1 cm větší hloubku těla, kde výrobce zjevně opomněl zahrnout zadní hrb víka, na který se notebook postaví při otevření.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Na fyzická rozhraní je notebook poměrně štědrý. Levý bok odzadu nabízí nejprve konektor pro elektrické napájení, dále pak RJ-45 LAN (RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC) s výklopným spodkem, velký HDMI port, 2x USB-A 3.2 a 1x USB-C rovněž 3.2. Pravý kok odzadu začíná otvorem pro Kensington Lock, dále další jedno USB-A ovšem 2.0 (např. pro myš) a nakonec kombinovaný audio jack (vstup i výstup v jednom).



Uvnitř notebooku je klasicky umístěn modul (Intel Wi-Fi 6 AX201 160 MHz) bezdrátových komunikací, který nabízí WiFi 6 (IEEE 802.11a/b/g/n/acR2+ax) a Bluetooth 5.2, tedy alespoň podle specifikace Intelu, specifikace Acer uvádí ''5.0 (Support Bluetooth 5.1)''. Upřímně nevím z hlavy jak verzi Bluetooth ověřit a připadá mi vlastně i zbytečné to hledat a zkoumat, více bych zde věřil údajům z webu výrobce modulu, tedy Intel.

Multimedia - reproduktory a webkamera


V této části recenze se většinou víceméně opakuji, protože nabídka jednotlivých modelů a značek se většinou liší jen minimálně. Reproduktory jsou zde dva, umístěny jsou v předních rozích základny a směřují dolů. Hrají čistě i na plnou hlasitost, která je poměrně vysoká. Logicky převažují výšky nad basy, i když je znát snaha elektronicky zvuk upravit k lepšímu. Celkově reproduktory hodnotím jako dobrý standard. Výstup do audio konektoru je čistý a s dobrými sluchátky bude požitek z hudby výrazně lepší.


U webkamer bývají většinou rozdíly ještě menší než u reproduktorů. I zde je umístěna jen velmi základní webkamera s HD (1280x720 px) rozlišením a to dost možná dopočítávaným z nižšího nativního rozlišení čipu, naprostý standard většiny výrobců. Zapnutí webkamery je indikováno zelenou diodou, hned vedle kamery umístěné v horní části vnitřní strany víka nad displejem.

Windows 11

Acer Aspire Vero je prvním notebookem, který se mi dostal do rukou s oficiální instalací nové verze MS Windows 11. Z uživatelského pohledu jde převážně o dílčí změny, spíše kosmetického charakteru. Ovšem jedna zásadnější změna tu je. Systém nově striktně vyžaduje přihlášení účtem MS, což sebou přináší jeden hloupý problém. Při aktivaci systému na zcela novém notebooku, potřebujete být připojeni k internetu, systém vyžaduje přihlášení (je tam i možnost založení nového) MS účtem, který je potřeba ihned ověřit on-line, bez toho ''vlak nejede''. Pokud jste tedy při aktivaci nového notebooku mimo dosah internetu, máte prostě smůlu a musíte si připojení někde sehnat, nebo počkat až ISP znovu obnoví službu (pokud je třeba výpadek). Mě osobně to přijde, mírně řečeno, hloupé. Doufám, že je to jediná podobná věc, kterou nové Win 11 mají, uvidíme, až se s nimi časem budu potkávat stále častěji.

Recenze

Diskuse