RECENZE: Asus ROG Strix 17 G733 - 17'' prémiový herní stroj, s nejnovějším Ryzen 5000 a RTX 30

9. 2. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus inovoval svoji prémiovou řadu ROG Strix, herní notebooky. S příchodem nové generace grafických karet NVIDIA GeForce RTX 30, přichází i nová generace procesorů AMD Ryzen 5000. Tenký rámeček kolem displeje, umožnil zmenšit celkové rozměry notebooku a zvýšit tak jeho mobilitu.

Asus ROG Strix 17 G733 - 17'' prémiový herní stroj, s nejnovějším Ryzen 5000 a RTX 30

Základní popis

Kromě změn uvnitř notebooku, ke kterým se dostaneme dále v recenzi, přináší Asus několik vzhledových novinek. Část těla notebooku zůstala bez barevné vrstvy, je tedy poloprůhledná, jedná se o pravý horní výsek pracovní plochy (odhadem 1/3 z celku) a částečně i obvodová lišta na bocích a čele notebooku. Levý zadní roh je opatřen plastovou krytkou, kterou lze vyměnit, v ceně notebooku jsou zahrnuty 3 varianty, jedna je nasazena na notebooku a další 2 jsou v krabici. Vedle již tradičního osvětlení spodku základny, přibylo další osvětlení na dolní hraně víka, které svítí na horní část pracovní plochy. Návrháři si pohráli i se vzhledem gumových "nožek", na spodku základny.


Vnější strana víka je z kusu hliníku, ve kterém je vykrojeno velké podsvícené logo ROG. Víko lze pohodlně otevřít i jednou rukou. Maximální úhel otevření činí přibližně 125 °, dle mého soudu naprosto vyhovující hodnota. Při snaze o kroucení víka, s velkým displejem, se tak pochopitelně děje, nicméně se konstrukce jeví býti dostatečně pevnou pro běžné zacházení, obraz je stabilní i při snaze tlačit na zadní plochu, displej by tedy měl být chráněn obstojně. Tenký okraj na bocích a nad displejem vypadá dobře, ale především umožnil zmenšit celkový půdorys základny, který se tak velikostí značně přiblížil notebookům s 15'' LCD (před pár lety), nicméně nabízí větší obraz.


Fyzická rozhraní jsou místěna na levém boku a vzadu na notebooku. Vlevo je kombinovaný audio jack a 2x USB-A 3.2 Gen 1. Vzadu je napájecí konektor, RJ-45 LAN konektor, HDMI 2.0b, USB-C 3.2 Gen 2, a další USB-A 3.2 Gen 1. Na pravém boku je ještě otvor pro umístění Keysotne II, designový NFC klíč, který v notebooku přidržuje slabý magnet.




Celkové rozměry 395 x 282 x 23/31 mm názorně ukazují, jak technologie za poslední roky pokročily, v kontextu výkonu, který notebooky nabízí, ve stále menším provedení. Hmotnost 2.7 kg sice patří k těm vyšším, ale stále se jedná o přijatelnou hodnotu, pro pohodlnou přepravu notebooku v batohu. Tělo notebooku se mi jeví jako dostatečně robustní i na častější přenášení.


Recenze

Diskuse