RECENZE: Asus ROG Strix 17 G733 - 17'' prémiový herní stroj, s nejnovějším Ryzen 5000 a RTX 30

9. 2. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Li-Pol baterie, s udanou kapacitou 90 Wh je integrována v těle notebooku, pro její výměnu je třeba notebook rozebrat, jako většinu notebooků posledních několika let. Výrobce myslel i na rezervu opotřebení, proto má baterie ve skutečnosti o něco vyšší kapacitu, testovaná hlásí 92,5 Wh a 0 % opotřebení. Ve standardním redakčním testu, maximální výdrže při minimálním zatížení, dokázal notebook na baterii pracovat necelých 19 hodin. Test reálnějšího vytížení, kdy přehráváme video přes wifi, ukázal čas přes 6 hodin. V obou případech měření, běžel notebook v režimu Silent, s vypnutou deaktivovanou grafikou.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 18 hod 47 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 6 hod 18 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Notebook má v balení 2 zdroje, první je klasický velký zdroj, s výkonem 240 W. Napsal jsem velký, ale i zde je vidět pokrok v technologiích, a i když je zdroj větší než u běžných notebooků, je znatelně menší a lehčí, než zdroje před pár lety, pro nejvýkonnější modely notebooků. Konkrétní hodnoty jsou 175 x 76 x 26 mm a 736 g včetně kabelu.


Druhý zdroj je určen pro napájení přes USB-C, má kompaktní rozměry 84 x 75 x 29 mm a i s kabelem váží cca 400 g. Přesto, že se jedná o USB-C nabíječku, výrobce uvádí 100 W výkon (u konkurence většinou bývá nižší, 65 W). Druhá nabíječka je určena primárně pro cestování, kdy notebook uživatel přenáší spíše jako pracovní nástroj pro dokumenty a internet, předpokládá se, že dedikovaná grafika bude vypnutá. Nižší rozměry a hmotnost usnadní přepravu.

Recenze

Diskuse