RECENZE: Asus ROG Strix 17 G733 - 17'' prémiový herní stroj, s nejnovějším Ryzen 5000 a RTX 30

9. 2. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Hlavním benefitem klávesnice jsou opticko-mechanické klávesy. Optické spínače jsou rychlejší a "přesnější", výrobce navíc slibuje delší životnost jednotlivých kláves (100 milionů stisků). Mechanika kláves má uprostřed dráhy stisku mechanický odpor s klasickým jemným cvaknutím, díky tomu máte jasnou odezvu, kdy došlo ke stisku, na druhou stranu to může být otravné při psaní dlouhých textů, hlavně pro lidi ve stejné místnosti.


Tradiční bílé popisky na černých klávesách dobře kontrastují i za šera. Samozřejmostí je i podsvícení, zde navíc s možností nastavení RGB barev, i pro každou klávesu zvlášť.


Rozložení hlavního bloku kláves je poměrně standardní. Oceňuji hlavně mezery mezi klávesami F1 až F12, klasicky po čtyřech. Uvítal bych vyšší Enter a namísto klávesy PrntSc bych viděl raději kontextovou nabídku, která je dostupná přes Fn + pravý Ctrl. Na druhou stranu chápu záměr, usnadnit hráčům pořizování screenshotů z her.


Oceňuji velké kurzorové šipky, bohužel ale umístěné pod numerickým blokem, který je tak značně zredukován, schází mu hlavně druhý Enter, na což jsem si musel zvykat dlouho.

Touchpad

Notebook dostal velký (130 x 77 mm) touchpad, vycentrovaný přibližně na střed hlavního bloku kláves. Stisk integrovaného tlačítka pohodlně funguje do cca poloviny výšky plochy, osobně preferuji samostatná tlačítka k touchpadu. Tuhost stisku je příjemná, cvaknutí středně hlasité, spíše snesitelné.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je umístěn v pravém horním rohu nad klávesnicí, má pohodovou velikost i stisk a je v něm integrována indikační dioda zapnutí notebooku a režimu spánku. Další 3 indikační diody jsou umístěny uprostřed nad klávesnicí, první indikuje to stejné co dioda v hlavním vypínači, druhá indikuje připojení napájecího adaptéru a dobíjení baterie, třetí indikuje práci datového úložiště. Všechny 3 diody svítí v základu bíle, prostřední při dobíjení baterie oranžově. Nad klávesnicí je dalších 5 multimediálních tlačítek, dvě pro ovládání hlasitosti, jedno pro vypnutí mikrofonu, čtvrtým lze přepínat přednastavené výkonové režimy a posledním se vyvolává aplikace multimediálního centra Asus Armoury Crate.

Recenze

Diskuse