RECENZE: ASUS Zenbook 14X OLED (UX5400) - 14'' pro práci i zábavu, v kovovém stylu, 16:10 s dotykem

29. 12. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie

Li-Pol baterie, integrovaná v těle notebooku, má na svém těle uvedenu kapacitu 63 Wh. V testovaném kuse samotná baterie hlásila, s malou rezervou, kapacitu 63,5 Wh, aktuální opotřebení 0%. Standardní* redakční měření s minimální zátěží, ukázalo hodnotu lehce přes 11 hodin. Měření při přehrávání videa přes Wi-Fi a plným jasem LCD, ukázalo reálnější hodnotu necelých 6 hodin. Podle způsobu využití potenciálu notebooku to může býti i více, hlavně s nižším jasem a střídmějším použitím Wi-Fi, nebo naopak i méně, při intenzivnějším využívání procesoru nebo grafiky či obojího. Svůj podíl na spotřebě má zcela jistě i ScreenPad.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 11 hod 17 min
  • video z internetu přes Wi-Fi, 100% jas LCD: 5 hod 53 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

Pro napájení notebooku je přibalen USB-C napájecí adaptér, který dává 100 W. Jeho rozměry 85 x 75 x 29 mm a hmotnost 404 g (včetně obou kabelů) z něj dělá snadno přenositelné příslušenství. Do přibaleného pouzdra se však nevejde, na druhou stran, USB-C napájení je dnes již široce rozšířeným standardem.

Recenze

Diskuse