RECENZE: ASUS Zenbook 14X OLED (UX5400) - 14'' pro práci i zábavu, v kovovém stylu, 16:10 s dotykem

29. 12. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Modelová řada Zenbook je na trhu již pěknou řádku let. Jedná se o notebooky, kde je dbáno na styl, jejich těla jsou vyrobena převážně z kovu. Zaměřením jsou určena převážně pro běžnou práci s internetem a dokumenty, nabízejí však i konfigurace, které umožňují občasné jednoduché hraní. Do módy se vrací displeje s poměrem stran 16:10, tedy více prostoru pro informace, zde je navíc použita OLED technologie, kterou má ASUS v oblibě. Procesory Intel jsou u vybraných konfiguraci podpořeny základní dedikovanou grafikou NVIDIA.

ASUS Zenbook 14X OLED (UX5400) - 14'' pro práci i zábavu, v kovovém stylu, 16:10 s dotykem

Základní popis konstrukce

Konstrukci notebooku dominuje hliník. Použit je na vnější straně víka s displejem a z hliníku je i celá základna včetně jejího spodního krytu. Notebook je tak celkově pevný a dobře odolává kroucení. Velmi pevné je i víko notebooku, vedle kovového vnějšku je totiž dále vyztuženo dotykovým sklem z vnitřní strany před displejem. Notebook lze pohodlně otevřít i jednou rukou, maximální úhel naklopení displeje je až 180°. Při 70° otevření se začne spodní hrana víka opírat do desky stolu a zvedat tak zadní okraj základny, tím se zlepšuje ergonomie naklonění klávesnice k uživateli a prostor pro proudění vzduchu k chlazení.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 311 x 221 x 18/19 mm spolu s hmotností 1420g dělají z tohoto notebooku stále solidně mobilní zařízení. Konstrukce působí solidně, pevně a odolně, takže by měla vydržet velmi časté každodenní přenášení, ať už v rámci domova, kanceláře nebo i při cestování. Výrobce uvádí odolnost podle amerického vojenského standardu MIL-STD 810H.


Součástí balení je i pěkné pouzdro v imitaci černé kůže s vyraženými nápisy ZENBOOK. Uvnitř pouzdra s magnetickým zavíráním je i prostor (očko) pro umístění dotykového pera (stylus), které však není součástí testované konfigurace.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka fyzických rozhraní je skromná co do počtu, nicméně odpovídá současným standardům a obsahuje téměř vše, co může uživatel potřebovat, schází mi snad jen RJ-45 LAN konektor, který lze případně pořídit pomocí redukce. Na levém boku notebooku je jediný konektor USB-A USB 3.2 Gen 2, umístění v zadní části. Pravý bok odzadu nabízí HDMI 2.0b, kombinovaný audio jack, 2x USB-C / Thunderbolt 4 (oba lze využít pro napájení notebooku) a jako poslední je zde Micro SD slot.

Uvnitř notebooku jsou pochopitelně i bezdrátové technologie, zde konkrétně modul Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz Wi-Fi 6 s podporou rychlosti až 2.4 Gbps a Bluetooth 5.2.

Multimédia - reproduktory a webkamera


Reproduktory jsou v notebooku 2, umístěny jsou v předních rozích základny notebooku a směřují dolu. Mají obdélníkový tvar a jejich rezonanční komůrky jsou neobvykle zahnuté do pravého úhlu. Na pracovní ploše notebooku je uvedena značka harman/kardon. Notebook dokáže hrát hlasitě a projev reproduktorů je čistý. Na poměry takto malých notebooků řadím projev mezi ty lepší, i tak ale počítejte se standardní převahou výšek. Audio výstup přes jack je čistý, bez rušivých pazvuků, s kvalitními sluchátky bude hudební zážitek výrazně lepší než s vestavěnými reproduktory.

Vestavěná webkamera patří k naprosto standardnímu šedému průměru, jaký nabízí i většina konkurentů. Vestavěna je klasicky u horního okraje víka nad displejem, zapnutí kamery indikuje bíle svítící dioda, umístěná nalevo od kamery. Standardní je i uváděné maximální rozlišení 1280 x 720 px nicméně i zde se zdá, že nativní rozlišení kamery bude spíše nižší.

Recenze

Diskuse