RECENZE: Asus ZenBook Duo 14 UX482E - 14'' a druhý LCD, nové procesory, s dotykem a stylusem

21. 5. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus je jediným výrobcem, který vzal notebooky se dvěma displeji opravdu vážně, a stále přináší nové modely. Na řadu přicházejí nové procesory Intel z 11. generace, spolu s výkonnější integrovanou grafikou. Přepracována je mechanika kloubů a základní deska.

Asus ZenBook Duo 14 UX482E - 14'' a druhý LCD, nové procesory, s dotykem a stylusem

Základní popis

Jak bylo naznačeno v poslední větě úvodního odstavce, aktuální model, s označením UX482, je přímým nástupcem modelu UX481 (viz RECENZE: Asus ZenBook Duo 14 (UX481) - 14'' cvalík se dvěma displeji a nejnovějším procesorem). Na první pohled jsou oba notebooky téměř stejné. Zprvu viditelné rozdíly ve vnější konstrukci jsou jen drobné, na spodku notebooku a v rozložení fyzických rozhraní. Uvnitř notebooku jsou konstrukční změny v pantech víka a to zároveň přináší zásadní rozdíl i ve vnější konstrukci, druhý displej se při otevření notebooku vyklápí směrem k uživateli. Další vnitřní změny jsou na základní desce, potažmo chlazení. V této recenzi se tedy budu věnovat hlavně odlišnostem oproti předchozí generaci notebooku Asus ZenBook Duo 14.


Z levého boku notebooku zmizel kulatý napájecí konektor a USB-A bylo nahrazeno druhým USB-C / Thunderbolt, přes které je nově notebook napájen. Levý bok tedy nabízí 1x HDMI 1.4 a 2x USB-C / Thonderbolt 4. Pravý bok zůstal stejný, nabízí 1x USB-A 3.2 Gen 1, 1x kombinovaný audio jack a 1x microSD slot se snadným ovládáním přes integrovanou pružinku.



I přesto, že otevřením notebooku zároveň ovládáte mechanismus naklopení druhého displeje, notebook lze stále otevřít jednou rukou, malinko se jen zmenšil maximální úhel otevření na cca 133°. Rozložení pracovní plochy zůstalo v zásadě stejné. Klávesnice prodělal jedinou změnu, šipky byly stěsnány na jeden řádek, ve prospěch většího pravého Shiftu a lepší orientace v šipkách. Touchpad zůstal stejně velký včetně dvou perfektních samostatných tlačítek. Projev reproduktorů lze charakterizovat stejnými slovy jako minule, na poměry 14'' notebooku slušná hlasitost i projev. Stejná jako minule je i charakteristika webkamery, šedý průměr, postačující pro občasné videohovory.


Rozměry a hmotnost, potažmo mobilita, zůstaly v zásadě na stejných hodnotách. Aktuální verze je široká 324 a hluboká 222 mm, největší změna (v procentech) nastala u tloušťky, která klesla na 17/19 mm. Hmotnost povyrostla jen nepatrně, v řádech gramů, na 1578g, zřejmě díky komplikovanější konstrukci otevírání.

Recenze

Diskuse