RECENZE: Fujitsu Lifebook U7511 - 15'' pracovní notebook s dokováním a dotykem

28. 7. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávesnice je dalším místem, kde Fujitsu do značné míry ctí tradice. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a velký Backspace. Oceňuji samostatné umístění kláves Home, End, Ins a především pak Del do pravého horního rohu. Fujitsu má odsazené kurzorové šipky, pod spodní úroveň hlavního bloku, jsou sice nižší než většina ostatních kláves, ale stejně široké. Schází mi snad jen mezery po čtyřech mezi horní řadou kláves F1 - F12 a vadí mi, že jsou užší, než ostatní klávesy, to sebou ze začátku přináší nechtěný překlep mezi klávesami F5 a F4, při snaze o stisk kombinace Alt+F4. Klávesa F4 totiž bývá běžně nad klávesou 4, zde je posunuta částečně nad klávesu 3 a nad klávesou 4 částečně i klávesa F5. Logiku funkce klávesy Fn lze měnit kdykoliv přímo z klávesnice kombinací stisku Fn+Esc. 15.6'' varianta má navíc (oproti 14'') i numerický blok, ten v zásadě ctí klasické rozložení, jaké bývá i na velkých externích klávesnicích. Klávesy mají i žlábek, pro lepší hmatový vjem. Kontrast bílých popisek na černých klávesách je velmi dobrý i za mírného šera. Výhradu mám jen k podsvícení, má dva stupně, ale oba jsou velmi slabé, respektive světelná propustnost kláves je nízká a symboly tedy svítí jen slabě, slaběji než bývá zvykem. Podsvícení pomáhá až za úplné tmy, pokud máte stažený jas displeje.


Touchpad

Rovněž touchpad ctí tradice, stále nabízí dvě samostatná tlačítka, za mě palec nahoru, jsou situace, kdy je to prostě praktičtější. Tlačítka mají dobrou tuhost stisku a lehce cvakají, preferuji měkký stisk bez cvaknutí, ale zde je to ještě přijatelné, u některých konkurentů bývá tuhost stisku zbytečně vysoká a cvakání obtěžující. Rozměry touchpadu jsou cca 97 x 59 mm. Okraje dotykové plochy jsou jasně nahmatatelné, což zlepšuje hmatovou orientaci při práci.


Indikační diody a další ovládací prvky

Kromě diody u webkamery, popsané výše, jsou zde i další indikační diody. Dvě jsou umístěné na čele notebooku, jedna indikuje zapnutí / režim spánku, druhá připojení napájení a oranžově dobíjení baterie, jinak diody svítí bíle. Diody jsou umístěny na čele proto, abyste i při zavřeném notebooku měli přehled o zapnutí a dobíjení. Dalších 5 diod je v pravém horním rohu nad klávesnicí, indikují režim klávesy Fn, NUmLock, CapsLock a ScrollLock. Poslední stejně jako jedna z diod na čele, pro zapnutí / režim spánku notebooku, je umístěna hned vedle hlavního vypínače notebooku.

Recenze

Diskuse