RECENZE: Fujitsu Lifebook U7511 - 15'' pracovní notebook s dokováním a dotykem

28. 7. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Fujitsu Lifebook U7511
Fujitsu Lifebook U7511

Konfigurace a ceny

Testovaný notebook Fujitsu, patří do modelové řady Lifebook, se základním označením U75. Nejsem si jist, co znamená číslo 7, nicméně zcela jistě definuje modelovou kategorii / zaměření notebooku, číslo 5 zcela definuje 15,6'' displej. Aktuální generaci notebooku, která po delší době rapidně změnila konstrukci těla, poznáte podle čísla 11 na konci celého označení U7511, převzato je od aktuální generace procesoru Intel Core z 11. generace.

Testovaná konfigurace s procesorem Intel Core i5 1145G7, 16 GB RAM, 512 GB SSD a OS Win 10 Pro, nese označení LKN:U7511M0001CZ, nicméně na trhu ji běžně nenajdete. Nejbližší podobná konfigurace (VFY:U7511MF5ARCZ) s procesorem Intel Core i5 1135G7, 16 GB RAM a 512 GB SSD, ovšem čtečkou otisku prstu místo PalmSecure, stojí 34.990,- Kč s DPH (28.917,- Kč bez DPH), varianta s větším LCD a podobnou výbavou je tedy o několik tisíc Kč levnější.

Fujitsu umožňuje pestrou škálu konfigurací na zakázku.

Závěr

Fujitsu Lifebook U7511 je především pracovním notebookem. Přestože je jeho výrobce znám silně konzervativním přístupem, v aktuální generaci provedl několik zásadních změn v konstrukci. Notebook především vypadá více sexy, hlavně díky užšímu rámečku kolem displeje, stále nabízí konstrukci z lehkých kovů a hlavně pestrou nabídku rozhraní a současné moderní technologie uvnitř notebooku. Fujitsu také znatelně zapracovalo na projevu vestavěných reproduktorů, které jsme ve starších recenzích tak často kritizovali. Velká výhoda je dle mého soudu i v přítomnosti klasického dokovacího rozhraní, které mi připadá především ergonomicky praktičtější. Oceňuji i touchpad s vlastními tlačítky. Rezervu sále ještě vidím v doladění podsvícení klávesnice, v úplné tmě sice funguje, ale stále je velmi slabé, ve srovnání s konkurencí. Na můj vkus jsou příliš tuhé panty, kvůli čemuž je potřeba přidržovat základnu notebooku i při jemném doladění úhlu otevření. Celkově se mi však notebook líbil a dle mého soudu se jedná o kvalitní pracovní nástroj s potenciálem dlouhé životnosti. Ve srovnání s 14'' variantu je zde navíc numerický blok, notebook je sice o něco větší, ale znatelně levnější při stejné konfiguraci, proto je cenově výhodnější.

Klady a zápory

+ nabídka rozhraní
+ klasický dokovací konektor
+ výrazně lepší projev reproduktorů (oproti starším modelům Fujitsu)
+ numerický blok + větší LCD, přitom lepší cena (oproti 14'' variantě)

- slabé podsvícení klávesnice

Recenze

Diskuse